親子旅遊

跳至

首頁
45678...10

尾頁

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

第14日今朝駕車去CBD,去Hopetoun Tea Rooms食早餐,呢度雖然平時勁排隊,但朝早9點前係唔駛排隊。

因為CBD比較難搵位泊車,同泊車相對較貴,所以之前一晚已經上網book a bay,不過2個鐘都要2百蚊港幣左右。
IMG_20180807_084537.JPEG IMG_20180807_085926.JPEG IMG_20180807_084943.JPEG

個早餐整體唔錯,但我覺得唔值得得登駕車黎食,之後我地買左3件蛋糕,諗住坐puffing billy響lake side食。

Puffing Billy其實我想搭lakeside至gembrook果段多d,不過唔鍾意無左大半日,所以唯有都係坐belgrave至lakeside。到lakeside落緊雨,所以決定回程,蛋糕就車上食,我同仔仔果件味道不錯,但老公件red velvet 唔好得。
之後因為天氣麻麻,老公又唔多精神,就返apartment休息,晚餐就煮前日買既海鮮。

男爵府

TO:

女皇駕到

聽人講現在坐 Puffing Billy已經吾可以放對腳出車卡外, 因為早前有意外. 是真的嗎? 你坐坐當天已經沒有人咁做, 對嗎?

男爵府

coney 發表於 18-8-27 11:04
TO: 女皇駕到

係呀由3月意外到依家,仲未可以將腳放出車外,要調查完成証實無問題先可以。

不過對於無接觸蒸汽火車既人,仍然相當有趣,車上有職員會講術puffing billy既歷史。

男爵府

回覆樓主:

第15日,今日係最後一日,所以朝早食完早餐後,就執晒行李上車。

因為仲想買多少少手信,所以去左Southern Melbourne Market,本來以為同Queen Victoria Market差不多,但原來完全唔一樣。SMM賣既貨唔係手信,而係較優質既個人同家庭用品,地方較細。我淨係買左2盒蜂膠,同一條羊毛毯。

之後lunch去左Market 外圍simply spanish食西班牙海鮮飯,仔仔勁話好食,原因係「成十幾日無食過飯!」

之後我地去左搭Melbourne Star,玩完後響下面行左一陣。

男爵府

回覆樓主:

之後去Melbourne Museum極力推介,連唔鍾意行博物館既老公都話好,唔迫唔多人。入到去已見一條藍鯨骨,之後仲有恐龍骨,恐龍蛋,甚至恐龍poo poo既標本,除恐龍館,仲有海洋生物,地質,昆蟲,動物,熱帶雨林展覽都好適合小朋友睇,如果有時間細心睇,絕對可以消磨一日。地質展覽入面有段講海底火山爆發既3D短片好精彩。

Melbourne Museum Carpark一樣可以book a bay,日泊AUD21!

Melbourne Museum 另一樣不容錯過我次覺得係佢既小店,入面賣既唔止有切半水晶原石紙鎮(好靚我買左2個),百幾蚊港幣一個,另外有唔同既礦石,化石同隕石,有d仲要唔貴。

之後我地就返機場還車,返港。

大宅

回覆 女皇駕到 的帖子

請問大洋路port fairy間住宿的名是? 謝謝你
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/631377/c4e.jpg[/img]

大宅

女皇駕到 發表於 18-8-18 17:31
之後我地就揸車先去Queen Victoria Market行一陣,買左少少海鮮,諗住搵一晚煮,再買d紀念品同手信。如果你 ...

唔好意思, 仲有呢間airbnb, 好舒服呀, 可以話埋俾我聽係邊一間嗎?
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/631377/c4e.jpg[/img]

男爵府

ingerha 發表於 18-8-29 14:10
回覆 女皇駕到 的帖子

請問大洋路port fairy間住宿的名是? 謝謝你

Kirkstall Farm Stay

男爵府

ingerha 發表於 18-8-29 14:19
唔好意思, 仲有呢間airbnb, 好舒服呀, 可以話埋俾我聽係邊一間嗎?

Pmed

男爵府

女皇駕到 發表於 18-9-6 19:55

我係AIRBNB打你呢個名找不到. 可否PM LINK比我呀? THANKS!

男爵府

coney 發表於 18-9-7 11:49
我係AIRBNB打你呢個名找不到. 可否PM LINK比我呀? THANKS!

Sent

男爵府

女皇駕到 發表於 18-9-6 19:55

呢個介紹真係吾錯喎!

如果你地未做會員, 可以用我以下呢個LINK, 有FREE $250架!

www.airbnb.com.hk/c/wconeykyle

別墅

陪月勳章

coney 發表於 18-9-7 18:35
呢個介紹真係吾錯喎!

Thanks

男爵府

女皇駕到 發表於 18-8-27 09:58
第14日今朝駕車去CBD,去Hopetoun Tea Rooms食早餐,呢度雖然平時勁排隊,但朝早9點前係唔駛排隊。

因為CB ...

請問你如果你用BOOK A BAY, 你會把車泊係邊到最抵呢? 因為我頂多得幾個粒行下CBD. 打算行下 Flinders Street Station, St. Patrick's Cathedral, Victoria State Library. 我諗無時間行博物館了. 我見有好似有人泊係聯邦廣場. THANK YOU!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

女皇駕到 發表於 18-8-27 17:59
之後去Melbourne Museum極力推介,連唔鍾意行博物館既老公都話好,唔迫唔多人。入到去已見一條藍鯨骨,之後 ...
請問 Melbourne Museum 可否即場才買票? 還是要預早在網上訂票?

男爵府

coney 發表於 18-9-10 15:49

因為唔同時間book a bay價錢都會有分別,同一間日泊, early bird價錢都唔同,有時early bird泊8-4,會仲平過我中間泊2個鐘。所以你要自己search下。

男爵府

Lihoma 發表於 18-9-10 16:29
請問 Melbourne Museum 可否即場才買票? 還是要預早在網上訂票?

可即場買票

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

女皇駕到 發表於 18-9-10 17:02
可即場買票
Thanks

大宅

女皇駕到 發表於 18-8-22 17:27
俾左你啦,呢間真心乾淨舒服,煮食用具齊全,連咖啡機同梳打水機都有,仲要好抵,我一家3口6百幾一晚。
...

可唔可以比airbnb 的資料我?thanks

首頁
45678...10

尾頁

跳至