0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係一個新手媽媽。開初唔識照顧bb. 記得當初bb第一晚由醫院返黎就扭計喊足通宵。佢除左訓之外就係喊。真係好痛苦!
後來上網睇到其他媽媽的分享。要俾bb定時食奶。日間有機會就同bb玩下。等佢規律d,晚上就會易訓教d。
而家bb3星期大。一日會食7餐奶。因為bb有時日間訓教會多過3個鐘。我會由得佢訓耐少少。但4個鐘一定會餵。
8am,11am,2pm,5-6pm,8-9pm,11-12pm,凌晨餐奶就等bb喊先俾,大多數3至4點會食。。
唔知係咪bb大左少少。就算醒左都唔會成日喊!

我想問下大家意見,
1)以上餵奶時間是否ok?因為為左bb定時食奶,我會叫醒佢起身。。
但我奶奶又唔係咁想。要等佢餓到喊先俾佢食,等佢快d轉4個鐘食一次奶。

2) bb係主要食奶粉,因為bb唔肯埋身,我都係擠或泵人奶俾bb食下,但每次都係得50ml左右。我試過將佢地加埋做一餐奶,但唔知係咪人奶係咪無咁飽。佢2個鐘就餓到喊要食奶,變左又打亂左個飲奶時間。。
我係咪應該將個d人奶係餐興餐之間俾bb食(當小食咁)??
定應該餵多佢一餐?

大宅

ting8625 發表於 18-7-28 14:01
我係一個新手媽媽。開初唔識照顧bb. 記得當初bb第一晚由醫院返黎就扭計喊足通宵。佢除左訓之外就係喊。真係 ...
1,初生頭一個月如果重過6磅,4個鐘食一次好正常啊。
我嘅bb過左2個月就完全跟唔到時間表進行了,有時佢瞓耐啲,有時夠鐘又唔食,所以都係睇佢情況。不過我相信有啲b都好按schedule 嘅。
2, 人奶係冇咁飽嘅,飲完人奶可以即刻補奶粉喎 ,譬如 一餐應該食90ml,你有50人奶 ,咁咪補番40奶粉。 又或者你雪起啲人奶, 儲夠一餐份量畀佢食。

btw, 如果你唔把握初生嗰幾個禮拜訓練佢埋身餵人奶 ,之後佢就唔會肯埋身㗎喇, 有啲媽媽 因為bb唔埋身, 因為bb冇喺乳頭吸啜 ,啲奶會慢慢少,好難泵

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

其實你可以俾佢飲完人奶就補奶粉架,咁樣都係當一餐,唔需要隔兩個鐘再俾佢食,食唔夠肚餓肯定會喊架

複式洋房

回覆樓主

如果bb 先得3星期大,食奶粉通過3個鐘一餐,人奶2個鐘一餐,好多媽媽未夠人奶都係一半奶粉一半人奶,最重要係媽媽心情輕鬆飲得多水先會多奶!

我覺得咁初生唔需要強行要佢按schedule, 大人都會有時消化有快有慢啦,如果你果餐比緊人奶+奶粉,可以隔3個鐘睇下佢食唔食 但如果過左4個鐘都唔醒就要叫佢食啦(半夜除外,因為有d初生bb 好好,好早戒夜奶)。

如果可以可以試下埋身之後再補奶粉呀,可以刺激奶量之餘又可以洗小d 野,加油呀媽媽!

頭一個月捱過之後就好好多架啦!

複式洋房

回覆樓主

唔贊成淨係要bb 捱下餓既方法去train 佢4個鐘一次,大前提都要你比多d佢食 佢先可以捱到4個鐘,如果你照樣比一樣既份量就好難,但都需要睇下bb 夠竟食唔食到多因為個胃太細,例如比緊90ml
佢可以隔3個鐘 你就試下比120ml 佢睇下可唔可以隔4個鐘

首頁

尾頁

跳至