單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我爭扎中,想離婚,但又好多野要考慮
我有個歲半既仔,個c6一日到黑都係打機,每逢星期六日,都唔會陪我同個仔,每次都係我單拖同個仔出去,去playgroup , 同親戚食飯都係,唔講人地都以為我單親,個仔亦唔跟佢⋯最慘係佢依家一毫子家用都冇俾過,屋企同個仔所有錢都係我俾⋯佢亦唔會幫手做任何家務,佢係呢個家完全冇作為⋯我已經捱得好辛苦,所有野都係得我自己⋯

我一直唔離婚係因為一方面唔想人覺得我個仔可憐,一方面係我依家住個度係我99既,但我有俾返一半租佢⋯如果離左,我就要再搵多d錢出去租樓⋯

但我真係覺得咁落去好冇意思⋯大家都已經冇哂感情⋯亦唔想我個仔見到我地兩個成日黑口黑面⋯

洋房

orange1127 發表於 18-7-28 23:48
我有個歲半既仔,個c6一日到黑都係打機,每逢星期六日,都唔會陪我同 ...

邊個話你聽!離婚會比人覺得個仔可憐!

別墅

我有個歲半既仔,個c6一日到黑都係打機,每逢星期六日,都唔會陪我同 ...

其實都係,你依加的情況同單親冇分別
加油
好好考慮一下

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

唔離,離咗有咩好處先?離咗都改變唔到佢對你冷漠嘅事實,調一下自己心態就可以了,今時今日有個竇好重要,你仲要帶著個細

悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

大宅

回覆樓主

唔需要因爲別人眼光或一口氣死守段婚姻

複式洋房

你呢個好難,又要養仔又要租樓!除非離佐婚都肯俾你地暫住,就可以慢慢等公屋

洋房

Kaceylee 發表於 18-7-31 00:49
你呢個好難,又要養仔又要租樓!除非離佐婚都肯俾你地暫住,就可以慢慢等公屋
...

想問,如離左婚,冇能力搬,住一齊……真的可以平靜住落……???

大宅

已經無比家用,点解租金要妳比,比返呢個責任佢,等佢自己同佢媽交代。話就話收市價一半,但佢仔一毫子家用都無比,咁少收果一半變相貼咗比佢仔同孫住,妳交緊自己租喎

複式洋房

Dwl 發表於 18-8-5 14:32
想問,如離左婚,冇能力搬,住一齊……真的可以平靜住落……???

冇咁完美㗎!唯有忍囉

別墅

有三方面你必須要知道要衡量
首先係你嘅經濟問題;
第二係你返工嘅話bb 邊個照顧?你嘅父母可以幫手嗎?
你出返來做嘢,你嘅人工可否超過二萬或以上?如果冇,你可以去搵社工幫你,另外你必須要追瞻養費。
當然啦,我係話非迫不得已先分開,你現在可以去搵啲機構幫你同你老公講,睇吓有冇改變嘅餘地,離婚我本人係唔讚同

男爵府

點解佢可以咩都唔駛做錢又唔洗出...完全無功能...

男爵府

回覆樓主

自己養大一個小朋友,其他人只會覺得你叻,加油呀

禁止訪問

洋房

離婚雖然要捱,但完全為自己同BB努力。
妳情況今日唔離婚,他朝妳都被谷爆。何苦呢!

大宅

catfitfit 發表於 18-7-29 11:27
唔離,離咗有咩好處先?離咗都改變唔到佢對你冷漠嘅事實,調一下自己心態就可以了,今時今日有個竇好重要, ...

除左呢位媽咪外
好似其他媽咪都覺得離係理所當然

我都覺得,你而家同單親無分別
但你有無錢同錢
有Catfitiit都講得好有道理,你有個穩定嘅竇先啦,就算你講你有錢租樓,業主一個月通知你就要搬走,你揍住個細會好煩

你有經濟能力就點都得

男爵府

Dwl 發表於 18-8-5 14:32

女人要愛自己,為自己想想。
為自己活,不是為兒女活。
因為兒女大了就飛了。
親生仔不如近身錢

大宅

樓主,你而家點呀?

同路人,結婚咁耐可說是沒咩開心過,我之前已經同老公傾過,不過一係佢當我耳邊風,一係就不了了之,大家價值觀越來越唔同,我都已經好心淡,大家就越來越沒感情。一齊只係生活,更加係為左小朋友。

真係要想清楚,多方面衡量過,離婚真係好多方面要考慮,最重要係照顧小朋友。離婚後成個生活模式要改變,考慮埋家人可能承受的壓力,真係卻步

如樓上JM講,離婚可能沒好處,可能只係為啖氣,暫時調一下自己心態,唯有試下找自己開心的方法生活,慢慢用呢些時間裝備自己

大宅

騎虎難下!不如唔好離婚,但係各自各精彩好過

別墅

我bb18個月,都系同老公無左感情,我撩佢先同我講一兩句嘢,我無返工凑b,對住佢好辛苦,好想離婚自己湊b,吾想似透明人一樣同佢過下半世,之前同佢嘈交我口話離婚,佢堅決要争b,所以我都未行出第一步,我腍住用光自己積蓄去請律師搞,因法援太慢律師可能求期打……以後再返工搵錢!

洋房

cancan87 發表於 18-12-9 19:41
我bb18個月,都系同老公無左感情,我撩佢先同我講一兩句嘢,我無返工凑b,對住佢好辛苦,好想離婚自己湊b,吾 ...

我問過葉謝鄧,如果咁ge情況最少要2萬以上

首頁

尾頁

跳至