懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

老婆剛剛生完二個星期,第一胎。開頭老婆表示由外母負責照顧,冇請陪月,後來原來外母真係靠唔住,成日都唔理佢個女。現在變左日日都冇人理我老婆,醫院出來後每日食飯老婆都冇胃口,仲要食無定時,更蝗論有補品。但老婆仲要堅持每日都餵人奶,差不多一個鐘一次,每次幾個字,已嘗試叫老婆加點奶粉,因為我怕老婆頂唔住,但老婆仍堅持全人奶。其實我見到我老婆面色一日比一日蒼白,仲成日冒汗,佢以前從來唔會咁,但我同佢講,佢覺得冇問題。頭先我望我老婆,我懷疑佢直頭企唔穩咁,但仍然在餵BB。我好擔心我老婆安全,有冇咩方法救救我老婆?

大宅

回覆樓主

我諗你嘅支持好重要。我生第一胎個陣都係咁,個陣諗住奶奶讀過陪月,可以幫手。點知生完佢話健康飲食就得,唔洗特別補。連飯都係晚餐煮多啲,第二日叮返熱個隻。
因為係第一個BB,所以對人奶都比較執著,而且做媽媽點辛苦都好,都會好想比最好嘅BB,呢個時候老公嘅支持好重要。如果你太太咁想餵人奶,係精神上,你要支持佢,唔好令佢覺得自己係到孤軍作戰,當然你都表示埋如果太辛苦,餵唔到人奶都無問題,餵唔到唔係錯,表示體諒佢。另外,係其他時間,你就盡量幫太太手,令到佢嘅工作就剩低餵奶、食飯、去廁所同最重要嘅瞓覺休息。食方面,你唔識整,就最簡單焗啲紅棗水比佢當水飲,你外母應該識煮湯啩,煮啲魚湯比太太上奶,令佢係餵奶方面,更加暢順唔洗憂無奶,增加精神負擔。
我啱啱再做媽媽一星期多,至少我先生就係好似上面咁幫我,我覺得ok,希望都幫到你

JD930    發表於 18-10-8 17:27

別墅

回覆樓主:

我生第一胎時,同你太太情况差不多。亞媽唔識坐月,99日日嚟睇 BB. 兩个亞媽又唔啱,日日黑白臉。我又堅持用人奶。你可以幫太太睇夜晚 BB 嗰場,等佢有足够睡眠。食方面,可請人幫手煮飯,下午和晚餐食同一样嘢,加熱食 OK.

另一食譜我 Keep 住:
龍眼肉,紅棗,杞子,黑糖煮圓糯米。食咗开心D,同又有營養。放雪櫃,肚餓可加熱食。

大宅

回覆樓主:

我都岩岩開刀生左,坐月好仲要,其實,你太太真係好需要休息,唔休息,d奶都上得唔好,順產同開刀,食既野唔同,我有陪月同間中有人幫手,休息都唔係好夠,因bb開始扭計,媽媽抱住佢又安心d,有冇揾專業人員教佢哺乳,頭頭餵冇咁多人奶,最好補下奶粉,bb會飽肚d,如果個個鐘餵真係好辛苦,咩都唔做得,你太太係噒已經有情緒病,有d text 可以比佢做下,有冇個女人方便同佢傾下。

大宅

回覆 沙田周星馳 的帖子

即刻請個陪月返黎, 佢1個鐘埋一次身, 即將BB食唔飽喊? 買個電奶泵俾佢, 佢而家解決唔到既野, 你幫佢諗辦法解決, 唔夠瞓同流汗係好辛苦既, 生完周身無力, 但個心好想俾人奶BB食, 泵住先, 唔肯放棄埋身既, 或者一路泵一路埋身(同時進行). 第一胎咩都唔識, 呢個時間係好迷, 第一個月需要休息多過補身, 跟本未咁快補得住, 同佢講要瞓同飲多D湯水先有奶, BB有濕片已經唔需要擔心, 唔夠濕片一定要補粉, BB唔好脫水.

大宅

回覆樓主:

你拿拿臨請幾日假陪老婆,負責照顧佢既飲食同bb既清潔,去書局買本坐月天書跟住餐單做。如果你唔識煮飯,起碼都搵間茶餐廳,揀啲清淡既蒸餸,傾好每日準時送外賣比太太,至少等太太準時有飯食。
至於湯水,fb有專頁介紹上奶湯水外賣服務,幫太太order定,每日有人送湯上門。

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

原來外母真係靠唔住 >>> 首先你要請假陪老婆

補品 >>> 你捨得嘅就上網搵送上門嘅坐月餐,再唔係,上網 search 坐月餐,簡簡單單自己煮,最大路嘅菜心、蒸雞、蒸排骨都可以自己試吓

老婆堅持人奶,差不多一個鐘一次,每次幾個字 >> BB 頭一個月好多都係咁樣,餵完掃完風 check 完片就喊第二餐。有咩問題搵健康院母乳姑娘,通常打去可以 book 到聽日嘅期,萬一冇人聽就行去親身約期。

老婆面色一日比一日蒼白,仲成日冒汗,佢以前從來唔會咁 >>> 中醫角度係虛,西醫就話排返之前身體多咗嘅水份

我好擔心我老婆安全 >>> 請假,同佢傾佢想你點樣幫佢

大宅

回覆樓主

快d請個陪月幫手,請個兼職家務助理煮飯或上網訂月子餐都得

最好每日泵定兩餐奶等你同外母可以餵樽佢休息,有時未必係bb肚餓,扭計、扭眼訓或無安全感都會喊,叫你老婆放bb喺心口慢慢輕拍pat pat安撫下

你負責開機洗bb衫烚奶樽同幫手餵奶換片,一定要勸佢多飲炒米茶同訓覺食飯,有飯落肚先有奶同有體力,最好去睇睇中醫

子爵府

沙田周星馳 發表於 18-7-29 01:34
老婆剛剛生完二個星期,第一胎。開頭老婆表示由外母負責照顧,冇請陪月,後來原來外母真係靠唔住,成日都唔 ...

即刻請個陪月
或訂月子餐

大宅

老婆剛剛生完二個星期,第一胎。開頭老婆表示由外母負責照顧,冇請陪月,後來原來外母真係靠唔住,成日都唔 ...

買滴雞精比佢補住先

大宅

我上一胎都係堅持餵人奶,頭一個月幾乎無瞓過覺咁滯,心情好差,日日都喊。B好似食極都唔夠,成晚抱住密密餵,又唔想補奶粉,壓力超大,又係食唔落野,而家睇返覺得果時應該產後憂鬱。
我而家啱啱生完第二胎,本來都係打算全母乳的,頭兩日都比BB密密食無咩休息,但最後BB黃,無奈要補奶粉,發現完來補奶粉並唔係壞事,B係可以瞓得長好多,而且瞓得好安穩,果時媽媽真係可以好好休息,有一兩小時瞓下都會精神好多。BB入院時我三小時pump一次奶,出左院等上夠奶就學埋身。而家早上都埋身,晚上pump出黎daddy餵,媽咪可以多休息。
其實如果身體支持唔住,先補奶粉不是壞事,只要keep住pump,有足夠休息同食多啲嘢就會上奶,上到奶就唔會食得咁密可以多啲時間休息。
Daddy 晚上可以幫手餵奶換片,媽咪只需食瞓 pump奶,上胎因爲太堅持全母乳,我同老公都好抑鬱,今胎放鬆心情,奶粉就奶粉啦,退到黃就得,抱住呢個心情,食得瞓得奶水亦很充裕,B 第七日出院我已經夠全人奶仲可以儲冰奶。
我覺得你太太而家最需要休息,夠瞓胃口會好啲,身體亦可以快啲恢復,等身體好啲先考慮全人奶啦,坐月身體要緊。
你哋加油啊!

複式洋房

老婆剛剛生完二個星期,第一胎。開頭老婆表示由外母負責照顧,冇請陪月,後來原來外母真係靠唔住,成日都唔理佢個女。現在變左日日都冇人理我老婆,醫院出來後每日食飯老婆都冇胃口,仲要食無定時,更蝗論有補品。但老婆仲要堅持每日都餵人奶,差不多一個鐘一次,每次幾個字,已嘗試叫老婆加點奶粉,因為我怕老婆頂唔住,但老婆仍堅持全人奶。其實我見到我老婆面色一日比一日蒼白,仲成日冒汗,佢以前從來唔會咁,但我同佢講,佢覺得冇問題。頭先我望我老婆,我懷疑佢直頭企唔穩咁,但仍然在餵BB。我好擔心我老婆安全,有冇咩方法救救我老婆?

首先,恭喜閣下成為爸爸.

請告訴太太,要有充份的休息,上奶才會上得好。
如果bb 一個鐘頭要吃一次奶,太過頻密而產婦又未能好好休息,恐怕會引起產婦 " 忟憎 " 或者 憂慮 從而引發 產後憂鬱症.

1 . "每日食飯老婆都冇胃口" ----- 正常人睡眠不足,會無胃口,若是產婦,則更甚。所以請太太多睡些吧.

2 . " 仲要食無定時" ----- 早上準備 焗飯, 比較 方便, 焗好放燉盅,太太醒了,請她務必吃些飯,會更有氣力同精神。

3. "更蝗論有補品 " -------- 產婦補身,要視乎其體質而定,但如果 你未知太太 的體質, 用些溫和的湯水,也可以彌補其不足.

4. " 已嘗試叫老婆加點奶粉,因為我怕老婆頂唔住,但老婆仍堅持全人奶" ----------------
母乳埋身,當然是最理想,但如果環境未能支援太多, (體力透支等問題..) 其實你可以請太太 泵奶 出黎,存放冰格,bb肚餓, 你可以代餵 bb. 這樣,太太可以休息多小小時間。 也算是全人奶。
bb肚餓,才會餵得密,bb一天如果隔一小時吃一次,即太太根本沒有好好休息, 你看看有沒有親人可以勸勸太太 餵完人奶補奶粉,bb 可以睡得長時間些,太太便可以睡得多一點了。

5. " 我見到我老婆面色一日比一日蒼白,仲成日冒汗,佢以前從來唔會咁 " ------------ 有些產婦是會冒汗,為了減少黏膩不適的感覺, 你準備些毛巾給太太,或者你一見到她又冒汗,也可以幫她抹,保持干爽舒適就是了. 最重要是不可著涼.

6 "頭先我望我老婆,我懷疑佢直頭企唔穩咁" -- 估計 太太已幾天沒有睡得好,當然會有此情況。 唯一是勸她 乖乖回床睡, bb 交給 你 帶,到她醒了,再由她照顧。

7. "有冇咩方法救救我老婆?"-------- 唯一是太太肯睡覺。 太太信任之人照顧到bb,(而此人有足夠能力), 請其幫忙吧。
另一個方法, 請陪月. 好既陪月,檔期已到明年 二月,但總有些陪月會有中間 的 交接 空檔期, 不妨一試吧.

早上醒來,請先煲代茶,然後燉好湯水, 再做埋焗飯。 之後煲定薑水比太太洗手及洗澡用. 然後清潔消毒奶瓶,之後洗bb衫

炒米茶 及 湯水,如果做唔切,可以要找些月子餐公司幫忙了。

薑水 , 請於清早 準備好,太太洗手用的。 而另一些 薑水,是放入浴桶,等太太遲些洗澡時,再煲另一煲薑水
( 即已降溫薑水和熱薑水溝好,就可調成適溫洗澡。)

至於bb, 請緊記,任何人抱bb 前,務必清潔雙手。

帶bb 有很多細節,未能盡錄.

希望愚見能幫得上忙。

大宅

我本來打算奶粉完全無準備 出院開始人奶加奶粉 而家全人奶 你只需要魚湯 雙電pump 搞掂 輕鬆d啦 我同老公細個都無人奶 健健康康就得

複式洋房

回覆樓主:

1. 堅持全人奶,係咪政府醫院生被故娘誤導?
我有朋友都係咁,結果BB兩週後仲輕過出世時,健康院以為佢虐兒。
另外,媽媽會壓力好大,會影響健康。
建議可以泵奶入奶樽餵,可慳時間爭取休息。

2. 食和照顧,要搵多個人幫手,睇下搵唔搵到陪月即時幫手,至少可幫到食飯,餵奶方法,調理身體…

3. 可以的話請幾日假陪佢,你喺佢身邊好重要

複式洋房

回覆樓主:

再者,每個鐘都食係因為食唔飽,所以快肚餓,食唔飽BB都會瞓得唔好!

所以泵出來一次過可以餵多啲,甚至食得夠。
然後,一次瞓到三個鐘就會長肉!

肯補少少奶粉可以幫到媽媽,BB又會食多啲同瞓好啲,慢慢同佢傾下啦!

已刪除用户

伯爵府

叫太太轉奶粉,會冇咁辛苦

首頁

尾頁

跳至