親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

兩個地方都未去過,新界西去比較遠唔知邊個值得去多d?會帶埋個三歲仔去玩

大宅

分兩日兩個都去埋啦.

大宅

我只去過半月灣, 我暫時都唔會考慮去呢兩到, 去到西貢重要駁船, 呢兩個灘都比較細, 半月灣會多人D, 沖身得鹹水, 假期去的話實在太多人喇, 三星會少人D, 但我未去過.
新界西去海灘可考慮去大嶼山貝澳可能重快過去西貢果邊啦, 貝澳淺水區好大, 就算有浪都唔怕, 同埋潮退的話摸蜆都好玩

珍珠宮

sfyoung 發表於 18-7-30 19:25
我只去過半月灣, 我暫時都唔會考慮去呢兩到, 去到西貢重要駁船, 呢兩個灘都比較細, 半月灣會多人D, 沖身得 ...

貝澳都未去過,你講得啱又車又船去玩而且路途遙遠,可以考慮返大嶼山個邊,仲有無地方推薦?想沙幼d因為個仔係怕沙嘅

複式洋房

回覆樓主:

我覺得半月灣好啲

大宅

怪獸青BB 發表於 18-7-30 20:55
貝澳都未去過,你講得啱又車又船去玩而且路途遙遠,可以考慮返大嶼山個邊,仲有無地方推薦?想沙幼d因為個 ...

個人覺得清水灣第灘會好過半月,水係無半月灣咁清但沙會幼少少,三星灣好似好多人話ok但考慮過坐船果到坐公交係中途站,走果時會好麻煩所以無去過,新界西果邊沙灘去過兩次怕怕。

我鐘意帶bb去貝澳,因為我兩公婆都唔識遊水,果邊真係淺水區好大,走好出都好淺水,大浪得來都好安全,我兩個b見到冚過來都好緊張好興奮,沙又好幼,新界西坐巴士去東涌都好快,再在東涌轉3M(終站係梅窩) ,或坐3R(夏天臨時路線,終站在貝澳只在星期日及公眾假期開,時間表就一個鐘一班車,不過好似佢地會睇客量加班) ,東涌入貝澳大約半個鐘,唔計等車的話新界東去貝澳其實無想像中咁遠,睇彩數。

大嶼山果邊重有上下長沙同埋塘福,去就易走就難,中途站企巴士好麻煩,所以都係去貝澳,大嶼山坐過兩次的士,有的士的話一定坐,入貝澳好似百三蚊左右,果兩次都係好彩走果時想坐巴士但見到的士就即上,果時同司機傾過call的問題,佢話應都唔大難call預早d都有機call到,唔知真假啦

wcpcelia    發表於 18-8-3 10:17

珍珠宮

sfyoung 發表於 18-7-31 00:25
個人覺得清水灣第灘會好過半月,水係無半月灣咁清但沙會幼少少,三星灣好似好多人話ok但考慮過坐船果到坐 ...

想請教下如果平日去,貝澳出返東涌市中心會唔會上唔到車(因為係中途站)?

大宅

怪獸青BB 發表於 18-7-31 15:29
想請教下如果平日去,貝澳出返東涌市中心會唔會上唔到車(因為係中途站)?
...

呢個真係唔知, 次次去貝澳都係星期六日(更正返3R特別車係星期六、日及公眾假期都開), 有次行大東山落山時就坐3M去梅窩, 再坐回頭車去東涌, 平日的話, 估搵的士都唔難既, 萬一上唔到車就坐的士囉, 大嶼山的士聯會: 29841328

adrio    發表於 18-8-1 10:51

珍珠宮

回覆樓主:

今日去左貝澳,無咩人,沙幼,真係好淺水行好出都唔怕,但就比較多垃圾(見到清潔叔叔密密掃都有好多),而且都多大陸人。

去個程上車超多人要企(東涌消防局上,等左兩部車先上到,d人都係去貝澳多),回程有位坐,5點鐘走。

本來車程不遠但係條山路真係好斜,我去程企前面真係好似坐過山車甘,回程坐後面好d,但嚟段路我真係唔想坐多次,勁想嘔,怕暈車嘅JM可能要留意下

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

怪獸青BB 發表於 18-8-1 19:47
今日去左貝澳,無咩人,沙幼,真係好淺水行好出都唔怕,但就比較多垃圾(見到清潔叔叔密密掃都有好多),而 ...

謝謝分享,,,我自己都怕暈車

大宅

BK Milk勳章

sfyoung 發表於 18-7-31 18:24
呢個真係唔知, 次次去貝澳都係星期六日(更正返3R特別車係星期六、日及公眾假期都開), 有次行大東山落山時 ...

請問3R特別班系邊到開出?樓上jm話系消防局站上車,應該系中途站。想知頭站系邊?

大宅

Wing225 發表於 18-8-3 12:13
請問3R特別班系邊到開出?樓上jm話系消防局站上車,應該系中途站。想知頭站系邊?
...

3R同3M同在東涌同一個總站,應終點一個係梅窩另一個係貝澳囉

大宅

怪獸青BB 發表於 18-8-1 19:47
今日去左貝澳,無咩人,沙幼,真係好淺水行好出都唔怕,但就比較多垃圾(見到清潔叔叔密密掃都有好多),而 ...

多垃圾咩,可能一時時,上次去唔見有垃圾,上年個垃圾潮時就多垃圾到嚇死人,上星期去大清水灣都有少量垃圾。

我地一家都坐慣車又無諗過會暈車,我住上水村屋去貝澳重麻煩過新界西,蒲台島大仔都去過了

男爵府

sfyoung 發表於 18-8-3 20:59
多垃圾咩,可能一時時,上次去唔見有垃圾,上年個垃圾潮時就多垃圾到嚇死人,上星期去大清水灣都有少量垃 ...

多謝分享

首頁

尾頁

跳至