懷孕前後

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

改造人 發表於 18-8-4 23:31
喂你夠串你咪話「我係錢多得滯,你吹咩」即刻秒殺!
佢地其實係不停搵唔同偉大理 ...

咁我又冇 我係忍唔住講咗句:咁好彩我唔會用咗呢十幾萬就冇哂錢比bb。之後來回咗幾句我就話:咁如果得一舊錢而只可以選擇 A (私院生) 或 選擇 B (買嘢比bb) 的話咁係留返來買嘢比bb好啲嘅... 之後嗰位井底媽居然答一句好核突嘅說話 (我盡量令佢好聽小小) :去大便斷開嘅一舊舊,雖然斷開咗好好多好細舊但佢都仍然係一舊X 九唔搭八,我係講緊一舊錢,妳舊 X (錢) 細咗雖然都係一舊X,但咪已經唔夠找私陀條數囉

珊瑚宮

改造人 發表於 18-8-4 23:31
喂你夠串你咪話「我係錢多得滯,你吹咩」即刻秒殺!
佢地其實係不停搵唔同偉大理 ...

係!我好多朋友都冇錢去私院,兩公婆加埋搵兩萬幾蚊唔會有多餘錢個種,咁咪去政府囉冇問題㗎又冇人會笑妳嘅,但唔需要攻擊啲去私院嘅人囉

男爵府

Litinwing 發表於 18-8-4 18:41
從錢的角度睇,一定係政府生好过在私家生,私家生也有其好處,但d人好似講極都唔明
...

咪就係得錢嘅角度,政府除咗呢個角度已經無其他優勝之處

男爵府

JD930 發表於 18-8-4 23:44
咁我又冇 我係忍唔住講咗句:咁好彩我唔會用咗呢十幾萬就冇哂錢比bb。之後來回咗幾句我就話: ...

我睇咗一晚都唔明個比喻

總之佢地就係要說服自己同身邊嘅人,「就算有錢我都唔會去私院」吧

珊瑚宮

改造人 發表於 18-8-5 09:34
我睇咗一晚都唔明個比喻

總之佢地就係要說服自己同身邊嘅人,「就算有錢我都唔會去私院」吧

唔同層次唔明白係好正常
係呀,去私院十惡不赦

大宅

JD930 發表於 18-8-4 22:56
係呀完全同意!有啲人唔止接生個刻,佢連產前檢查都覺得政府嘅已經係最好,又話佢生上一胎個時未有T21都係 ...

我都認同你既講法 我由一開始檢查到生 就算生完之後BB所有野都係私家 冇去過政府 唔係因為大把錢 係想比自己同BB有個好D服務同保障 麻木支持政府既媽媽有好多講到尾都係因為錢 無錢無辦法 唔好為左面子就話政府其實都好好又乜又物 如果同佢地講 私家同政府收費一樣 咁佢地又會點揀??

珊瑚宮

QHoneyQ 發表於 18-8-5 14:07
我都認同你既講法 我由一開始檢查到生 就算生完之後BB所有野都係私家 冇去過政府 唔係因為大把錢 係想比自 ...

一語中的
冇錢真係冇錯,但就唔好攻擊其他媽媽咯

大宅

改造人 發表於 18-8-4 23:09

其實佢地講黎講去都係果三兩個point:「bb有咩事咪都係送番公 ...

到哂位,講中哂

大宅

私家同公立根本就係魚與熊掌

大宅

回覆樓主:

但有起事上來,私家都係送你返正苦喎

已刪除用户

已刪除用户

回覆樓主

已刪除用户

回覆樓主

大宅

Carmen8080 發表於 18-8-8 18:47
我有個客穿左兩日羊水 因為無當值醫生 拖左兩日先有得生 夠曬離譜

咁恐怖。。。。。冇醫生都夠膽講。。。

別墅

回覆樓主

其實真係唔好理個啲「留返錢俾bb」「無事就無事架啦」嘅攻擊。佢哋咁講,唔少都係自己無能力去私家生但又想安慰自己政府生都ok,先會咁激烈話其他人

7-8萬埋單,可以由一個識嘅醫生接生,入到院唔洗叫極無人理,舒舒服服由生到生完都有人照顧自己同阿b,值囉!得罪講句,兩公婆去個歐洲旅行買多個手袋,開開心心一個trip都係咁多錢啦。生仔咁大件事,洗7-8萬等自己舒服啲,負擔倒又洗咩其他人。

別墅

Carmen8080 發表於 18-8-8 18:55
講真 好多男家有錢都未必很捨得比錢個老婆去私家生 呢啲咪自私囉 梗係啦 開刀或順產都唔係你個仔受 眼見唔 ...

我朋友入左院三日,最後緊急到要打直同佢開刀,勁大條疤又傷身。好彩最後阿b無事,但拖到極危急

已刪除用户

別墅

QHoneyQ 發表於 18-8-5 14:07
我都認同你既講法 我由一開始檢查到生 就算生完之後BB所有野都係私家 冇去過政府 唔係因為大把錢 係想比自 ...

簡單講 我公司保險包晒仔女醫療,兒科任睇,我啲同事不論職級高低,小朋友一有頭暈發燒都帶去睇兒科私家急症啦。唔通仲去排政府急症室同健康院??
身體很誠實,有人埋單就唔同講法架啦。

別墅

Carmen8080 發表於 18-8-8 22:08
打直開???!!!

係啊,因為危急到驚阿b唔得喇,所以要打直開。好耐以前政府開刀都係打直,因為就手又夠快,當做手術咁做。條疤我第一次睇都嚇死 只係兩年前嘅事,西北醫院

已刪除用户

首頁
12345...8

尾頁

跳至