意見反饋
義工

湊B百科 今日: 0|主題: 3169

跳至
樓主: Happy-pp
十幾日的人仔扭抱

Happy-pp 發表於 19-1-7 08:15
現在大左,反而無,我估初初係安全感問題

Hello Happy-pp,頭3個月的BB比較常見有肚風問題,大個d情況會改善。BB 宜家大左訓覺質素有冇改善呀? 開始出牙仔未呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

國民生產總值:1263

2019新春慶豚圓 2019勳章

[email protected] 發表於 19-1-24 17:50
Hello Happy-pp,頭3個月的BB比較常見有肚風問題,大個d情況會改善。BB 宜家大左訓覺質素有冇改善呀? 開始 ...

現在開始出牙

Happy-pp 發表於 19-1-25 19:49
現在開始出牙

BB出牙仔會牙肉痕癢,可能令BB容易忟憎! 建議媽媽俾啲雪凍嘅菜芯、生紅蘿蔔條、 牙膠俾BB咬,涼涼地可以舒緩牙肉不適。BB胃口好唔好呀? 食固體食物未呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

國民生產總值:1263

2019新春慶豚圓 2019勳章

[email protected] 發表於 19-1-29 17:39
BB出牙仔會牙肉痕癢,可能令BB容易忟憎! 建議媽媽俾啲雪凍嘅菜芯、生紅蘿蔔條、 牙膠俾BB咬,涼涼地可以舒 ...

平日有俾菜心和牙膠佢咬,已開始加固。
紅蘿蔔可以生食?

Happy-pp 發表於 19-2-2 22:41
平日有俾菜心和牙膠佢咬,已開始加固。
紅蘿蔔可以生食?

生紅蘿蔔條和雪凍嘅菜芯,已經洗淨的而且涼涼地,純粹俾BB咬下,可以舒緩出牙仔時的牙肉不適。如果BB鍾意咬野,盡量多D幫BB手仔、 玩具、 四周環境清潔及消毒,以防止細菌從口入。另外,BB已開始加固好好呀,媽媽可觀察住佢咀嚼同吞嚥能力發展,來逐漸增加糊仔/粥仔份量同次數。

民房

國民生產總值:30

2019新春慶豚圓

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
唔好抱住,但係隔離陪佢

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.