少年成長

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 angel_laam 的帖子

Thank you, 加油 !

侯爵府

2024年龍年勳章

除左架後照17度, 個進度都好快, 你囡囡只著了2個月.

大宅

jadepearl 發表於 19-9-26 09:57

除左架後照17度, 個進度都好快, 你囡囡只著了2個月. ...

係,距另外有做施羅特運動,配合做架,每日30分鐘

大宅

jadepearl 發表於 19-9-26 09:24

Thank you17度, 是著架照嗎 ?

比你參考一下,帶左架後一個月連架照,未係完全直的,再慢慢調整

洋房

加油 !加油 !加油 !

大宅

angel_laam 發表於 19-9-26 09:58
係,距另外有做施羅特運動,配合做架,每日30分鐘

診費連架都幾貴 (emoji)

大宅

carrie888 發表於 19-10-10 19:11
診費連架都幾貴 (emoji)

係,但無辦法,起碼有得醫,脊柱跟阿囡成世無得慳

大宅

angel_laam 發表於 19-10-10 19:59
係,但無辦法,起碼有得醫,脊柱跟阿囡成世無得慳

每個月都覆診一次嗎?

大宅

妹妹頭 發表於 18-7-30 16:36
26/7健康院確診, 右18度, 左22度, S型, 轉介大口環, 3/9新症見醫生, 好驚好擔心, 阿女已經自細游水, 最鍾意 ...

見意可以游水和做yoga

大宅

carrie888 發表於 19-10-10 20:01
每個月都覆診一次嗎?

脊醫吳醫生見唔多,阿女6月見第一次後9月第二次然後下一次係12月,每次$650

矯型師見比較密,個架費用係已包半年見矯型師既consultation fee的,即係一次比左萬幾蚊做架後已包含半年內見矯型師費用

大宅

angel_laam 發表於 19-10-11 10:21
脊醫吳醫生見唔多,阿女6月見第一次後9月第二次然後下一次係12月,每次$650

矯型師見比較密,個架費用係 ...

要一年換1個架嗎?還是可以調較 不用成日換

大宅

carrie888 發表於 19-10-11 10:26

架可以微調,我女都一直都有係矯型師果邊微調。診所我識有個媽咪距囡突然重左8kg帶唔落個架,做架半年內都幫距重新做一個,個媽咪話只收左阿女$800 scanning 費用。矯型師話高左7cm或肥左好多帶唔落個架就要換新,但我唔知半年後點收費,我下次問問

大宅

angel_laam 發表於 19-10-11 10:30
架可以微調,我女都一直都有係矯型師果邊微調。診所我識有個媽咪距囡突然重左8kg帶唔落個架,做架半年內都 ...

謝謝你 我都約左診所其他醫生但未睇
想了解多d 資訊

大宅

carrie888 發表於 19-10-11 10:26

阿囡9月去大口環覆診,我比$300買左x ray 光碟,距連埋個報告比我。阿女5月時健康院照X-ray 係21度,之後我6月中去見吳醫生,7月中開始帶架同做施羅特,9月中再照時係15度,希望可以快點降到10度

大宅

carrie888 發表於 19-10-11 10:32
謝謝你 我都約左診所其他醫生但未睇
想了解多d 資訊

唔洗客氣,大家努力

大宅

angel_laam 發表於 19-10-11 10:34
阿囡9月去大口環覆診,我比$300買左x ray 光碟,距連埋個報告比我。阿女5月時健康院照X-ray 係21度,之後 ...

成效好大 (emoji)(emoji)(emoji)

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

想請教各位, 我仔11歲, 剛健康院確認佢有側彎, 23度S型, 排左期12月去大口環見醫生.
想問問大口環見醫生,要預幾耐時間先走得呢?
另外我都想搵多個醫生意見, 有機會就雙管齊下.
但我應該係搵脊醫定骨醫呢?

大宅

想問下要睇骨科or 脊骨科?
我女有脊彎,兩年前睇過骨科,照過x光,話度數細,無咩問題,爸爸帶去睇的,吾多放心,今年標高左好多,11歲,未來M,但胸、陰部已經開始發育,我有D擔心....
請問有冇脊骨科醫生介紹

大宅

回覆 goo_littlebb 的帖子

我女11歲轉介去大口環, 當時22度, 當時已M 一年, 醫生話已定型, 惡化機會不大, 只須繼續覆診, 半年一次, 依家阿女13歲, 上次覆診, 只增加了一度, 即係23度, 醫生話非常理想, 下次係2020年1月, 醫生話希望到時度數係O增長

如果第一次到大口環新症, 應該係上午, 早少少到, 我新症時係8:30到, 大約11:00 可走人

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

妹妹頭 發表於 19-11-26 10:12
回覆 goo_littlebb 的帖子

我女11歲轉介去大口環, 當時22度, 當時已M 一年, 醫生話已定型, 惡化機會不大, ...

謝謝你
你女女穩定到就太好了

我約左9/12 10點, 會預時間去.
不過一知要去大口環真係好遠, 我住九龍東, 佢話已跟我地址排到呢度

首頁

尾頁

跳至