意見反饋
義工

少年成長 今日: 1|主題: 14732

跳至
樓主: 妹妹頭
阿女有脊柱側彎

禁止訪問

國民生產總值:148

男爵府

國民生產總值:6165

2019勳章 醒目開學勳章

妹妹頭 發表於 18-10-2 10:02
回覆 dearmm 的帖子

7度係極之輕微, 放心, 一般5度內都叫 "正常"

請問女女快10歲,學童話盤骨2-3度,要搵醫生跟進嗎?

大宅

國民生產總值:3466

回覆 23肥媽媽 的帖子

如果有問題,學童保健醫生會要你覆診,甚至轉介。如果健康院醫生冇要求,應該唔嚴重了。

民房

國民生產總值:26

發表於 6 小時前 |顯示全部帖子
TABOHEBE 發表於 18-9-7 16:56
我女都係12歲, 剛來M
我女係26度, 醫生都話唔算嚴重, 係唔係架?
排期去到年尾先睇, 洗唔洗睇私家先呢?
我女都係13歲未有M到,但3年級有小小寒背,學童保健医生話每个小朋友都會有寒背,不是太嚴重,不需理會,但去沙田大圍xx脊中心治療,最初一星期三次,做了一个月到而家都一星期一次,但仍冇好轉,都治療5年了,但因找不到其它治療医寒背,好心酸!11月學童保健見医生,叫去沙田威爾斯照x光,之後又要去大口環再照x光,最後结果女有38度s型十寒背,要做架,1月中可以取架!但女至今都冇穿,我太心急,女又快高,同學家長話一定要找到医脊椎s型,因每天每天多DD,多DD,就会好差!所以跟家長去拉筋,針炙有10次但好似越做,冇痛变有痛,唉!另家長11/2介绍做矯正,女女話最完好倦,但睡了一晚骨好似鬆D,筋冇拉緊,共做了3次,医生話小s型38度,最少要50次,都要同家人相量吓,因她方遠,錢又是問題!所以不好靜止不理,小朋友標高,度数就會加!各位妈媽努力!

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.