少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 妹妹頭 的帖子

別墅

妹妹頭 發表於 20-5-18 10:36
我女1月去大口環覆診, 冇增加度數, 9月再覆診, 加照ELBOW 同埋手掌, 度下骨齡, 如果都冇惡化, 可以不須要再 ...

很擔心!想問問我有兩個仔12,14歲,細佬A R T2姑娘話正常但阿哥A R T4-5,高164左右,已變聲及長毛,長高的高峰期已過,哥哥在健康院已做了幾次moire topography ,最後一次在8月頭,ART是否做完moire的結果?下次1/2021再覆,是否不太差?

大宅

octbrenda 發表於 20-9-26 16:30
很擔心!想問問我有兩個仔12,14歲,細佬A R T2姑娘話正常但阿哥A R T4-5,高164左右,已變聲及長毛,長高的 ...

如果冇轉介去專科,都未算嚴重,放心。

大宅

好唔開心,尋日同阿女去睇私家睇x-ray, S型,上面38度。上年響健康院睇都唔嚴重,唔知點解一年會惡化咁多。而家會安排做架、治療、做運動。希望可以改善啦。好唔開心,訓唔著

大宅

回覆 Mkwksab 的帖子

你囡囡來咗月經未?如果未來月經,就好大機會會再惡化,所以一定叫囡囡聽話,要帶架帶足時間呀!

大宅

katychole 發表於 20-10-23 21:50
回覆 Mkwksab 的帖子

你囡囡來咗月經未?如果未來月經,就好大機會會再惡化,所以一定叫囡囡聽話,要帶架 ...

上年年中已嚟M, 九月去健康院話情況輕微,一年後,即上個月本來要返健康院再睇,但話疫情關係,所以postpone 到另行通知。我見阿女好似嚴重左,拿拿臨搵私家醫生睇,點知,一年已經咁變得咁嚴重了 好後悔唔一早搵私家睇

大宅

Mkwksab 發表於 20-10-23 15:02
好唔開心,尋日同阿女去睇私家睇x-ray, S型,上面38度。上年響健康院睇都唔嚴重,唔知點解一年會惡化咁多。 ...

我之前都同你一樣,既已發生就努力去對面!囡囡最需要我哋嘅支持,我囡已經戴咗2個月架,佢性格樂觀,好快接受,我哋仲有一堂運動就上完。同學仔都冇乜嘢!我哋大家努力(emoji)(emoji)

大宅

回覆樓主:

今日阿囡覆診脊柱側彎,惡化咗好多,而家已42度,再差就要做手術,醫生仲話唔會改善,只可盡力控制唔好再差。
我心好亂 好無力

大宅

mokcnine 發表於 21-1-6 18:39
今日阿囡覆診脊柱側彎,惡化咗好多,而家已42度,再差就要做手術,醫生仲話唔會改善,只可盡力控制唔好再差 ...

之前係幾多度?冇戴架咩?如果有架,應該唔會突然差左咁多喎。依家醫生有咩提議?放鬆d,否則阿囡會更唔開心。最衰依家泳池唔開,否則可以游水,醫生話游水係可以keep到唔惡化,阿女由發現開始係22度,keep住游水,依家已經唔駛覆診,都係23度。

大宅

妹妹頭 發表於 21-1-6 20:07
之前係幾多度?冇戴架咩?如果有架,應該唔會突然差左咁多喎。依家醫生有咩提議?放鬆d,否則阿囡會更唔開 ...

19年年中開始睇脊醫,脊醫叫佢唔好戴架,於是就開始無戴。跟住忙呈分試少咗游水,到20年疫情又冇得游水,少咗睇脊醫,又唔敢去醫院覆診,排到昨日先有得再覆診就搞成咁
而家唔知點算好 即刻叫阿囡戴番架,希望唔好再惡化。但我心真係好慌

大宅

mokcnine 發表於 21-1-7 00:27
19年年中開始睇脊醫,脊醫叫佢唔好戴架,於是就開始無戴。跟住忙呈分試少咗游水,到20年疫情又冇得游水, ...

咩醫生黍架? 點會叫人唔好戴架? 戴架雖然唔可以令脊柱側彎好番, 但至少可以保持度數, 唔會惡化, 等發育完成就可以KEEP住個度數....

依家都冇辦法, 你係唔係大口環覆診? 果度D醫生好好, 佢一定會教你依家有咩辦法幫到阿女, 戴架, 做物理治療, 做運動, 依3樣係必備...

依家冇得游水, 阿女會自己晌屋企做 "平板支撐", 我女依家14歲, 病發係11歲, 依家醫生話佢已經發育成熟, 冇惡化機會, 所以就唔駛再覆診, 你都要努力呀, 多D鼓勵阿女做運動, 戴架係好辛苦, 但一定幫到佢

大宅

回覆 mokcnine 的帖子

請問你小朋友幾多歲? 嚟咗 m未?如果未嚟m,好大機會會再惡化。
媽媽同小朋友一齊加油
(我兩個小朋友都有肖脊柱側彎)

大宅

katychole 發表於 21-1-7 11:28

請問你小朋友幾多歲? 嚟咗 m未?如果未嚟m,好大機會會再惡化。

佢黎左M一年,但應該未完成發育,好擔心 而家唯有即刻戴番架,每日做物理治療運動。另外都揾緊仲有咩方法。。。

大宅

mokcnine 發表於 21-1-7 00:27
19年年中開始睇脊醫,脊醫叫佢唔好戴架,於是就開始無戴。跟住忙呈分試少咗游水,到20年疫情又冇得游水, ...

點解脊醫叫唔使戴brace?如果小朋友屬瘦身形,冇肌肉支撐脊椎,就更加要戴,戴左brace都要鼓勵小朋友做下核心肌肉訓練,唔好完全依賴個brace,要加油啊!
我仔戴左brace兩個月(因罕見病令到脊柱彎),由4x度惡化到5x度,外觀唔好睇只係其次,主要係會壓到心肺內臟,我仔係壓到神經線,背脊痛,行唔得耐,要坐輪椅,根本冇得選擇下12月頭已做左脊柱融合術(emoji)

大宅

birdbird522 發表於 21-1-7 22:26
點解脊醫叫唔使戴brace?如果小朋友屬瘦身形,冇肌肉支撐脊椎,就更加要戴,戴左brace都要鼓勵小朋友做下核 ...

脊醫話我囡戴得1x個鐘,冇乜用,不如唔好戴。唉。。。信錯人,害咗個囡 T_T

大宅

回覆 birdbird522 的帖子

我囡帶咗2年架 ,我囡好叻,每日帶足20個鐘以上,但仍然由當初 30度惡化到 6x 度,所以2020年8月都做咗手術。
你囝囝做咗手術之後係咪已經唔洗再坐輪椅?
媽媽們,大家一齊加油呀!

大宅

唔好太自責,同囡囡一齊努力

大宅

katychole 發表於 21-1-7 23:27
回覆 birdbird522 的帖子

我囡帶咗2年架 ,我囡好叻,每日帶足20個鐘以上,但仍然由當初 30度惡化到 6x 度 ...

戴左2年,真係好辛苦,特別夏天,真係好叻女架啦!
我仔而家唔使再坐輪椅啦,背脊直返晒,但因為之前壓到神經線,平衡感差左d,係屋企就唔使用助行拐杖,出去覆診先用,幫助平衡,仲要keep住做物理治療同職業治療,同埋要戴多3個月brace。
你囡囡而家康復成點?大家一齊加油!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

mokcnine 發表於 21-1-7 23:04
脊醫話我囡戴得1x個鐘,冇乜用,不如唔好戴。唉。。。信錯人,害咗個囡 T_T
...

唔好諗返轉頭,調整心態同囡囡一齊努力加油。你囡囡係咪好瘦?做多啲運動,加強背部肌肉,希望唔好再惡化,可以避過唔做手術!!

大宅

回覆樓主:

多謝大家鼓勵!
我囡囡偏瘦,已算食得多,仲每天早上一杯奶。
我而家每晚睇住佢做運動,泳池重開會叫佢游番水,另外會繼續密d睇脊醫,希望多方位嘗試。

妹妹頭    發表於 21-1-8 15:53

首頁

尾頁

跳至