少年成長

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

回覆 妹妹頭 的帖子

請問囡囡今年幾多歲?我囡都有脊椎側彎,30度,10月中轉介去大口環,我囡囡未來月經。擔心中

複式洋房

妹妹頭 發表於 18-9-4 10:57
回覆 东城心怡 的帖子

昨天去了大口環, 再照X RAY, 後見醫生, 22度, 度了骨齡, 醫生話阿女差不多發育完成, ...

多謝你嘅答復,唔駛著矯型衣都可以暫時松口氣啦!希望妳囡囡健康開心(emoji)。我囡剛剛12歲,未有M,健康院檢查ATR=13,昨天照咗X RAY,希望冇事啦!

大宅

回覆 katychole 的帖子

我女岩岩12歲, 上年12月來經, 所以醫生話已屬成熟階段, 惡化機會唔大, 所以唔駛穿矯型衣

大宅

回覆 东城心怡 的帖子

唔駛擔心, 13度唔嚴重, 唔駛轉介, 只係健康院定期覆診, 照X RAY就可以了, 不過要留意, 如果未來經, 仲有機會會惡化, 一定要觀察住

複式洋房

妹妹頭 發表於 18-9-4 12:32
回覆 东城心怡 的帖子

唔駛擔心, 13度唔嚴重, 唔駛轉介, 只係健康院定期覆診, 照X RAY就可以了, 不過要留 ...

13度系未照X RAY嘅,系健康院贴果张纸嘅数据,不准确的,上网查过话X RAY 出来嘅结果会系呢個数嘅两三倍,所以先担心。

大宅

回覆 东城心怡 的帖子

唔會既, 唔好擔心住, 照完x ray如果有問題, 健康院會比電話你, 如果收唔到電話, 應該唔會太嚴重, 放心

複式洋房

妹妹頭 發表於 18-9-4 13:57
回覆 东城心怡 的帖子

唔會既, 唔好擔心住, 照完x ray如果有問題, 健康院會比電話你, 如果收唔到電話, 應 ...

昨天先照㗎,今天打电话去健康院话要一個月内冇通知就问题唔大,唉,呢個月真係难捱啰!

珍珠宮

东城心怡 發表於 18-9-4 13:28
13度系未照X RAY嘅,系健康院贴果张纸嘅数据,不准确的,上网查过话X RAY 出来嘅结果会系呢個数嘅两三倍, ...

ATR 13系不小的,要有心理準備,你肉眼應該都見到歪的,都系吾好想甘多,看醫生之前谷肥d, 注意姿勢

複式洋房

angiehouse 發表於 18-9-4 14:38
ATR 13系不小的,要有心理準備,你肉眼應該都見到歪的,都系吾好想甘多,看醫生之前谷肥d, 注意姿勢
...

阿囡12岁152cm得33Kg,未来M,唉,全部係高危因素!

珍珠宮

东城心怡 發表於 18-9-4 15:05
阿囡12岁152cm得33Kg,未来M,唉,全部係高危因素!

系呀,好多同路人的,為有講句加油,大家都無做錯,只不過尼個症愈來愈普遍,多d上來問下傾下,互相支持

大宅

回覆 东城心怡 的帖子

係喎, 我找回阿女健康院寫的句語, ATR係4, 照完X RAY, 就變左22度, 不過都係唔好諗咁多, 船到橋頭自然直, 未必有事的, 到時問下醫生意見, 大口環D醫生好好人, 講解得好清楚, 不停問我明唔明白, 有問題即管問佢....放心

大宅

回覆 东城心怡 的帖子

我女好似超肥, 昨天磅, 岩岩12歲, 161CM, 49KGS. 上年12月來經

禁止訪問

大宅

回覆 siucham 的帖子

3/9 覆診大口環時, 醫生問阿女, 有冇做運動習慣, 阿女即刻答佢 : 有, 有游水, 醫生問, 我講運動唔係夏天去海灘玩下沙, 或者帶水泡去下泳池果d喎, 阿女答佢, k2開始游水, 游到依家未停過, 一星期一/兩天, 有參加渡海泳, 學界都入3甲, 醫生好滿意, 叫阿女唔好停, 要keep住, 游水係惟一可以保持/改善依個病既運動

大宅

我女都係12歲, 剛來M
我女係26度, 醫生都話唔算嚴重, 係唔係架?
排期去到年尾先睇, 洗唔洗睇私家先呢?
我女比較瘦, 前排我發現肉眼睇佢左右盤骨位一高一低, 醫生話脊椎側灣都可能會影響, 叫我到時覆診再同醫生講. 你地有冇咁既情況?

同埋游水係唔係真係有幫助架?

大宅

我女比較瘦, 前排我發現肉眼睇佢左右盤骨位一高一低, 醫生話脊椎側灣都可能會影響, 叫我到時覆診再同醫生講. 你地有冇咁既情況?

同埋游水係唔係真係有幫助架?

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

TABOHEBE 發表於 18-9-7 16:56

檢m前後幾個月系高發育高峰期,側彎加深風險最大,尼幾個月睇住佢,有能力有時間最好先睇下私家比定意見,教下佢正確姿勢,做下相應運動先
游水游蛙式比較好,自由式如果側一邊呼吸都會加重側彎

珍珠宮

妹妹頭 發表於 18-9-7 08:45
回覆 siucham 的帖子

3/9 覆診大口環時, 醫生問阿女, 有冇做運動習慣, 阿女即刻答佢 : 有, 有游水, 醫生問 ...

你可以鬆口氣啦,keep住興趣做運動,又來m有一年,應該無問題啦

首頁
12345...13

尾頁

跳至