少年成長

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

angiehouse 發表於 18-9-9 17:56

檢m前後幾個月系高發育高峰期,側彎加深風險最大,尼幾個 ...

我知的版本是游自、背最好,以拉長伸展

珍珠宮

JOJA 發表於 18-9-9 21:22
我知的版本是游自、背最好,以拉長伸展

物理治療師說的,自由式要两邊呼吸,單邊呼吸又姿勢吾正確就吾好,蛙式可以練背肌,醫生就話咩式都無問題,睇下你自己點睇

大宅

回覆 angiehouse 的帖子

我都同左阿女講, 操水時, 要落力D, 佢都話知道左自己有依個病, 會比以前游得落力D, 依家一星期開始游2晚, 每次游足一小時, 希望會好D

大宅

你幾時再覆診呀? 我23/5/2019

珍珠宮

妹妹頭 發表於 18-9-10 11:20

你幾時再覆診呀? 我23/5/2019

都系差吾多時間

複式洋房

回覆樓主

今天接到健康院電話,26號見醫生,要轉介。(emoji)

珍珠宮

东城心怡 發表於 18-9-11 20:54

希望吾系太差,不過好大可能要做架,有個架好過無,不過就會忙d, 覆診得密

大宅

回覆 东城心怡 的帖子

見左醫生先啦, 邊間專科? 我女係大口環, 果度D醫生好好, 講解得好清楚, 健康院話阿女幾多度??

大宅

回覆 东城心怡 的帖子

唔好太擔心, 依度有好多同路人, 大家一定會互相幫助, 我之前果幾個月都好擔心, 好彩依度識左好多朋友, 開解我, 我至過渡到, 你有問題, 即管上黍大家傾下

珍珠宮

东城心怡 發表於 18-9-11 20:54

你26号去健康院取轉介信x光片,然後自己去大口環或威爾師排期的,你如果睇私家睇下可吾可以下午立即過去,甘就有片比私家醫生睇,排政府期就遲一日去,吾得都影低dx光相,問下健康院醫生幾多度,政府專科都系用尼張片來評估點做
有時甘想,雖然最好吾好有病,不過尼個吾系不治之症,睇過有條片醫生話帶架做手術99%都有救,當然其間都會擔心,辛苦,心痛,無人想的,寧願自己有事都吾想仔女有事,為有大家加油,頂住啦

大宅

我3/9去大口環, 係會重新照X-RAY, 會照3個部位, 背脊, 手掌, ELBOW, 唔係用健康院果張X-RAY背脊果張係睇度數, 手掌同ELBOW果2張係睇骨齡, 仲有幾耐發育.... (次次覆診都要照依3張, 跟住見埋醫生)

珍珠宮

妹妹頭 發表於 18-9-12 10:47

我3/9去大口環, 係會重新照X-RAY, 會照3個部位, 背脊, 手掌, ELBOW, 唔係用健康院 ...

威爾師就吾會再照,大口環應該好d

大宅

但好遠呢, 我3/9用左2粒鐘, 由元朗去到大口環

珍珠宮

妹妹頭 發表於 18-9-12 11:41

但好遠呢, 我3/9用左2粒鐘, 由元朗去到大口環

但系大口環取架後會再照,威記無尼個,同埋威記醫生好吾得,只同你講2分鐘野,快快想趕你走
不過有時無得選,如果住新界要去大口環都幾甘

大宅

好彩依家都係一年一次返去覆診, 遠都冇所謂

大宅

黎M同再高, 同呢個病有咩關係呢?唔係好明。。。。

珍珠宮

sosolittle 發表於 18-9-12 17:38
黎M同再高, 同呢個病有咩關係呢?唔係好明。。。。

青春期發育會長高,上身靠脊骨生長拉長個人,小孩骨軟,如果瘦或姿勢吾好,肌肉support吾到就出事,來m時是發肯高峰期,來m後生長減慢,惡化機會自然小左

複式洋房

妹妹頭 發表於 18-9-12 08:53
回覆 东城心怡 的帖子

唔好太擔心, 依度有好多同路人, 大家一定會互相幫助, 我之前果幾個月都好擔心, 好彩 ...

多謝大家!今天見咗醫生,阿囡系C形25度,轉介大口環12月31日睇新症(要等3個月),返到屋企即刻打電話去大口環改期話只能改遲冇得改早,仲話醫生已經評估過先俾期㗎啦!

大宅

回覆 东城心怡 的帖子

要等3個月真係幾耐喎, 我女7月26健康院幫我BOOK大口環, 都係3/9 有得睇, 只係等左1個月多D, 係冇得改早, 只可改遲, 31/12都好丫, 唔駛請假, 依家惟有叫阿女多D注意坐姿, 行路坐椅都要背脊直, 阿女M左未? 如果未M, 就更加要多注意, 可以做多D運動, e.g. 游水, 希望3個月內唔好再惡化

複式洋房

妹妹頭 發表於 18-9-26 13:56
回覆 东城心怡 的帖子

要等3個月真係幾耐喎, 我女7月26健康院幫我BOOK大口環, 都係3/9 有得睇, 只係等左1 ...

就系未M先擔心。而且天氣開始涼,游水都唔知堅持到幾耐。

首頁
12345...13

尾頁

跳至