少年成長

跳至

首頁
34567...13

尾頁

禁止訪問

男爵府

醒目開學勳章

妹妹頭 發表於 18-10-2 10:02
回覆 dearmm 的帖子

7度係極之輕微, 放心, 一般5度內都叫 "正常"

請問女女快10歲,學童話盤骨2-3度,要搵醫生跟進嗎?

大宅

回覆 23肥媽媽 的帖子

如果有問題,學童保健醫生會要你覆診,甚至轉介。如果健康院醫生冇要求,應該唔嚴重了。

禁止訪問

大宅

回覆 孟嬌 的帖子

38度,已造架,但又不穿,有原因嗎?小心錯過黃金時間,因38度確已到嚴重位置了,超過40度就須要做手術,朋友試過初時不穿架,由32度好快變成43度,最後要在大口環做手術,留院完1個月,回家再休息半個月,不幸地因為請假時間太多,呈分試考不到,結果只派到B3中學。

珍珠宮

23肥媽媽 發表於 19-2-7 15:05
請問女女快10歲,學童話盤骨2-3度,要搵醫生跟進嗎?

吾好慳錢,找私家骨醫看下先,睇下有無需要做物理治療,10歲到十二三歲會變化得好大,政府就吾過標準吾會比你睇專科

男爵府

醒目開學勳章

angiehouse 發表於 19-2-19 09:58
吾好慳錢,找私家骨醫看下先,睇下有無需要做物理治療,10歲到十二三歲會變化得好大,政府就吾過標準吾會 ...

我有搵一個脊醫睇過,佢話應該係腰開始偏左了,盤骨就移位,所以有啲長短腳,佢矯正完就即刻冇左長短腳!有沒有骨科醫生介紹

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

妹妹頭 發表於 19-2-17 21:23
回覆 孟嬌 的帖子

38度,已造架,但又不穿,有原因嗎?小心錯過黃金時間,因38度確已到嚴重位置了,超過40 ...
吓!?不可申請因病留班嗎?好慘

複式洋房

請教各位,在政府醫院大口環物理治療嘅過程系點㗎?今天阿囡新症物理治療師只系做咗D檢查同派本部仔做幾個運動。但是上次睇電視節目系有教對住塊鏡做糾正運動㗎。有冇有經驗的家長可以分享?

大宅

回覆 东城心怡 的帖子

大口環冇安排阿女做物理治療,可能因為上年九月新証時,阿女已來經一年,所以冇安排比阿女,只係book今年5月覆診

珍珠宮

东城心怡 發表於 19-2-19 17:34
請教各位,在政府醫院大口環物理治療嘅過程系點㗎?今天阿囡新症物理治療師只系做咗D檢查同派本部仔做幾個 ...

我女系威記,第一次見完醫生後醫生比紙排做架,另外比紙去排物理治療部,物理治療大概4/5次一星期一次,幾個人一班,都系派本部仔一齊跟住做d動作,或者你下次見醫生時叫佢轉介,可能大口環離你社區太遠,或者問下醫生有無班在你家附近既醫院

珍珠宮

妹妹頭 發表於 19-2-17 21:23
回覆 孟嬌 的帖子

38度,已造架,但又不穿,有原因嗎?小心錯過黃金時間,因38度確已到嚴重位置了,超過40 ...

甘細個就做手術拿,有人會拖下先,睇下有無轉機,到中二三大個d先做,當然要看情況啦

大宅

回覆 angiehouse 的帖子

佢係阿女補習社既同學,所以好肯定佢做左手術,依家背脊好直,爸爸知道左竟然問阿女可唔可以做。

珍珠宮

妹妹頭 發表於 19-2-20 22:14
回覆 angiehouse 的帖子

佢係阿女補習社既同學,所以好肯定佢做左手術,依家背脊好直,爸爸知道左竟然問阿 ...

有d人話吾好做,有d人話做左都無咩吾好,有得救當然吾想捱刀瞓醫院啦,真系到果步都要接受現實

大宅

因為果位女仔之前係有3個ANGLE, 其中一個ANGLE好接近心臟, 醫生驚有危險, 所以BOOK左快期, 即時做

複式洋房

angiehouse 發表於 19-2-20 17:17

我女系威記,第一次見完醫生後醫生比紙排做架,另外比紙 ...

之前戴咗三個星期未加壓力墊嘅支架,阿囡適應得好好,每日著到廿幾個鐘。尋日去大口環覆診加咗壓力墊,照X光由27度變成7度。但阿囡話著住個架疼到頂唔順,唔得著,點算呢?

珍珠宮

东城心怡 發表於 19-2-22 08:59
之前戴咗三個星期未加壓力墊嘅支架,阿囡適應得好好,每日著到廿幾個鐘。尋日去大口環覆診加咗壓力墊,照X ...

我女無加壓力墊的,帶到二十幾個鐘,頂吾順打電話問下姑娘啦,或者反去看下個架,聽見都辛苦

大宅

回覆 东城心怡 的帖子

由27度變成7度?看似幾好既效果,照x ray 有冇除左個架照?我女5月覆診,好擔心佢有惡化。

複式洋房

angiehouse 發表於 19-2-22 09:08
我女無加壓力墊的,帶到二十幾個鐘,頂吾順打電話問下姑娘啦,或者反去看下個架,聽見都辛苦
...

應該你哋都一定有軟墊在架內的,之前醫生話俾阿囡先適應個架,所以入面系冇加軟墊,而家加咗墊就系施加壓力。

複式洋房

妹妹頭 發表於 19-2-22 09:44
回覆 东城心怡 的帖子

由27度變成7度?看似幾好既效果,照x ray 有冇除左個架照?我女5月覆診,好擔心佢有 ...

系在架內加咗軟垫推正佢條腰骨,然後帶架照

首頁
34567...13

尾頁

跳至