自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB三個星期大,4.5kg, 有明顯肚腩,需要處理嗎?

BB三個星期大,男仔,體重已經由出生時的3.5kg(7.7磅)上升到4.5kg(10磅), 已經有明顯肚腩,而且面部腮位已經稍稍肥,像蠟筆小新腮位凸出來。

上個星期吃奶量平均大約每天23安(最低19安,最高33安,人奶大約佔25%)。每逢BB喊的時候我們就會給他吃大約3安左右的奶, 因為擔心他肥,所以把沖奶粉時降低奶粉的比例。

1. 他的體重變化算是正常嗎?
2. 需要想辦法為他減肥嗎?
3. 降低奶粉比例是正確的做法嗎?正確的方法是怎樣減肥呢?

謝謝大家

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

vckfzaq 發表於 18-7-31 10:02

BB三個星期大,男仔,體重已經由出生時的3.5kg(7.7磅)上 ...

飲奶粉係會重d,我女出世7磅,彌月12磅
出世3安到彌月飲7安都唔夠

水晶宮

有無兒科醫生跟開 ? 問醫生或者健康院姑娘佢地有晒數據, 咪仲清楚

子爵府

2018復活節勳章

BB三個星期大,男仔,體重已經由出生時的3.5kg(7.7磅)上 ...
呢d問題,應該返健康院問會好d.因為1個月己經打針順便問埋.如果好急搵個兒科.

wcpcelia    發表於 18-7-31 11:09

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆 vckfzaq 的帖子

小孩成長各人不同的, 有些先快後慢, 有些先慢後快

只有三星期大的幼兒, 根本不用太在意体重, 如超重健康院會通知

不要隨便改配方奶粉的比例, 這個是常識吧!
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

伯爵府

3個星期仲好細,最好問返健康院,佢地會睇到有無超重,生長線係幾多

同埋最好跟返奶粉罐寫住既沖奶粉比例,唔好隨意自己改黎改去

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

三個星期大, 一日食到33安奶, too much la

禁止訪問

複式洋房

至愛朱古力 發表於 18-7-31 10:20
你餵奶粉,唔係bb 喊就要餵,要睇番佢上餐飲左幾多,約3個鐘餵一次。仲有不可以亂黎溝奶粉濃度,要跟指示 ...

如果唔係BB仔一喊(或者喊左一陣)就俾佢食奶,咁佢一路喊,我又唔俾佢食奶,咁可以點做呢?一路讓他喊嗎?謝謝

男爵府

vckfzaq 發表於 18-7-31 10:36
如果唔係BB仔一喊(或者喊左一陣)就俾佢食奶,咁佢一路喊,我又唔俾佢食奶,咁可以點做呢?一路讓他喊嗎 ...

bb有好多需要,喊只係一個表達需要既方式,喊唔一定等於肚餓,同埋如果沖奶粉要根據番建議比例,自己擅自溝稀或溝濃根本無法計算bb實際食左幾多安。

樓主有無去健康院?健康院本指引應該寫得好清楚。

水晶宮

回覆樓主

溝淡奶粉會營養不良喎。
健康院覆診問下生長線係幾多先啦。

水晶宮

你要留意, BB果個係肚南,定小腸氣

公爵府

2018復活節勳章

如果唔係BB仔一喊(或者喊左一陣)就俾佢食奶,咁佢一路喊,我又唔俾佢食奶,咁可以點做呢?一路讓他喊嗎 ...

有時bb喊唔一定係肚餓,同埋奶粉沖量一定要跟奶粉罐指示去沖,最好唔好自行加減

男爵府

最好問返健康院或兒科醫生,不要開稀奶,會不夠營養。我大仔細時超大食,同你果個差不多,兒科醫生話無問題,有啲好食得,到厭奶期就食好少,所以咁細個不用擔心會食肥BB

伯爵府

吸吮動作有安撫作用,奶咀有一定幫助,
未夠鐘餵奶,可以抱抱bb,安撫下先,有機會抱既姿勢唔啱,bb 感情被抱既姿勢唔啱唔舒服都會喊,大人抱住bb體溫太熱,都會令bb唔舒服
室內溫度,衣物,氣味,都會有影
亦可以播放一d 同一頻率聲音都可以有安撫作用
不是bb 喊,播下音樂bb 就唔喊,係會有好多野去配合,每個bb 都唔同,真係要每樣試

其他問題都有人答左,我都唔再答

複式洋房

李露眉 發表於 18-7-31 10:48
你要留意, BB果個係肚南,定小腸氣

我要點樣留意呢?謝謝

子爵府

回覆樓主:

喊就餵奶…… 仲改奶粉比例, 依家有小小肚腩仔要處理…… 你打算點處理? 同小朋友減肥? 天呀, 睇育嬰書同請教有經驗人同醫務人員啦。 你唔好用大人角度去養初生嬰孩, 你咁樣方法愛變害……

複式洋房

回覆樓主

我識得分辨BB喊嘅原因,當佢因為肚餓而喊嘅時候,如果唔為佢食奶,可以點做呢?謝謝

複式洋房

回覆樓主

對上一次去健康院已經係兩個星期前,當時只有一個星期大,健康院話體重冇問題,不過我覺得呢兩個星期佢大得好快,食量大左好多,而且肥咗好多,健康院同埋兒科醫生嘅booking又仲有個幾星期先至到,所以有啲擔心請教大家。

複式洋房

回覆樓主

我試過佢因為肚餓而喊嘅時候,就算泡泡,或者放音樂,都冇用,所以先頭痛,謝謝

首頁

尾頁

跳至