在職全職

跳至

首頁

尾頁

洋房

rean_chau 發表於 18-8-3 20:01
想問下係邊度攞申請表?上網申唔申請到?做左兩年FTM阿仔準備升中,我都出返黎做野,而我心態係想做到六十 ...

上政府招聘網就有

伯爵府

其實你報咗先la
政府工返得都成年
請你先再諗
做住apply

洋房

Herobear 發表於 18-8-4 13:27
其實你報咗先la
政府工返得都成年
請你先再諗

我都係咁諗,一年太多變數

伯爵府

Aco有可能返shift
而且浱去邊要到時先知
係呢様唔好
另外亦有可能面對老seafood 玩野
不過你係出面打滾過,我相信你絕對有能力應付佢地
除咗呢2樣唔好
我覺得其他都好好
我都係減人工入
大把人減人工入
你只要唔好將而家心態帶入黎,日子其實好易過

洋房

Herobear 發表於 18-8-5 08:55
Aco有可能返shift
而且浱去邊要到時先知
係呢様唔好

真係?都好,有過來人分享下。。。

別墅

回覆樓主:

不要把這份工過份想像得好
正如其他jm講過
有悠位有伏位
每個部門文化不一樣
有些位一樣要無償OT
有開工無收工
一樣工作壓力爆煲
並非如外間所說無野做等收工

如果做著呢d忙到爆炸的位
又見到其他人好得閒
明明大家職級人工一樣
真的會心理不平衡

不過你報左先都無壞
人生不同階段有不同想法
或者bb出左世
你想自己照顧返呢

大宅

回覆樓主

知唔知大概excel考咩?

大宅

回覆樓主

我覺得你要同時搵過份工,而家你個工時太長喇

男爵府

小林嫂 發表於 18-7-31 10:30
我有意考ACO, 但係又有啲爭扎,想問下大家意見

現職月薪20K, 有commission,double pay,bonus, 年薪計落有3 ...

考到先諗啦,根本就唔易考到

禁止訪問

男爵府

陪月勳章

想當年我都係減人工入職, 但我係少三分一左右, 都覺得好難捱

大學畢業後一直做私人市場, 除左第一份工做左3年, 之後都係一年一份, 而且人工都係咁上下冇乜點加, 都係為左避免人到中年先黎俾人裁員所以考ACO

新制既福利已經少左好多, 小朋友睇dental都ok囉, 唔使錢, 其他都冇乜, 同埋有Civil Servant既MPF囉, 過左3年probation就額外幫你供10%, 好過冇, 但勝在穩定, 政府先係出糧俾你o個個, 所以唔怕俾上司蝦囉, ACO係general grade, 可能乜都要做

樓主你依家份工咁好pay, 都好難取捨, 我捱左好多年先追得返之前份人工, 你一年有300M, 我依家先得240M左右一年, 又冇bonus同double pay, 所以真係要好好考慮, 因為個落差太大, 心理同時間適應真係要花多o的功夫

wcpcelia    發表於 18-8-17 10:36

洋房

hoiching0516 發表於 18-8-15 16:16
想當年我都係減人工入職, 但我係少三分一左右, 都覺得好難捱

謝謝你嘅分析
心理關口真係好大
但又好想有多啲自己時間

侯爵府

回覆樓主

我都好想做政府文書助理既post 但好多人爭

男爵府

回覆樓主

減人工去做真係接受唔到

男爵府

回覆 小林嫂 的帖子

做政府工係長遠計劃, 做12年頂薪有三萬, 在私人公司已是Management grade 的人工。 所以好睇你對現時工作性質去推測12年後你在這行業的位置, 包括12年後的年紀是否容易找到一份三萬月薪的工作。 現實是一間公司請同一職位時, 在同一條件下, 會請一個age 30+ (10yr+ exp) 還是age 40+ (20yr+ exp) ? 這可能在interview 階段收到過千份resume時已經作出篩選。

我初出來工作時, 覺得私人公司人工較高, 可以多見識, 好有滿足感。但有咗小朋友就想隱定些, 心態已改變, 不想下班還要帶工作返屋企做, 想多些時間倍小朋友, 但經濟上又未可以做到FTM。依家諗返轉頭, 如果當初做到政府文職, 就算冇升過職, 人工都有3萬多。所以我都有申請, 雖然係遲, 但政府工好處是冇年齡歧視, 合資申請ACO的都會俾你做SKILL TEST, 合格便有機會面試。

減人工一個好大的心理關口, 但小朋友越大用錢會越多, 所以越早開始做, 就可以越早追返現時嘅人工。

男爵府

小林嫂 發表於 18-7-31 10:30
我有意考ACO, 但係又有啲爭扎,想問下大家意見

現職月薪20K, 有commission,double pay,bonus, 年薪計落有3 ...

政府工睇長遠,年紀同人工成正比

大宅

我會嚴重警告你,千祈唔好

我亦係減人工入去政府,因為被栽,當初想搵份穩定收入,不過唔係ACO位,但都係公務員位。

我都以為可以做到work life balance照顧小朋友,點知同你而家份工一樣,又要OT,又要返紅日,又要返星期六shift,咩福利都冇,得補假俾你,又忙到補唔到,我返左成年都未放晒D補假,一年來OT左60幾小時,返左至少10日以上星期六日公眾假期,返左政府工後驚左有公眾假期,因為驚要返工,試過兩次連續返左12日工先有假放,就係因為要連續返埋星期六日。返左一年,只係放到4日Vacation Leave,因為要放晒Com Leave先,以為終於放晒時,第二日又要OT又儲過。今年我要中秋節及聖誕節返工,所有可以陪小朋友過既日子都冇晒。

我而家極度後悔中,唔係講笑,做私人工都唔駛返六日,人工仲高D。

wcpcelia    發表於 18-8-17 10:37

伯爵府

Bbtvsvod 發表於 18-8-16 22:31
我會嚴重警告你,千祈唔好

我亦係減人工入去政府,因為被栽,當初想搵份穩定收入,不過唔係ACO位,但都係 ...

介唔介意講下咩部門,希望你涯夠時間五以快d調走啦

大宅

回覆樓主:

我都做過私人工 現在做政府工
我鐘意政府工夠穩定 唔需要擔心經濟差
我要供樓 三個小朋友讀書 請姐姐 開支很大
跳point和穩定性可以令我計到以後開支收入條數
政府工也會OT的 但我認為點都有個泡
相反私人工OT無泡的,想起都有d驚
總結就是睇你會唔會取向於穩定

政府工唔係一時三刻話入就入
有岩咪報左先 唔洗猶豫
分分鐘3年後先call你問你仲有無興趣

大宅

小林嫂 發表於 18-7-31 14:30
因為家人做梗政府工(新制),見其實對有小朋友嘅都有好多福利。。。出面工未必咁自由
...

第一次聽新制政府工好福利。我地個行醫療通常都包全家。當然,私人機構就有機被炒,但人工高啲。我啲朋友公營做,都話而家要ot,紅日都要返,儲到百幾日假都放唔到。所以好睇彩數。

首頁

尾頁

跳至