興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我屋企都種番茄仔, 細細盤易打理又有得食, 好好玩

(買番o黎個樣)
http://photos-g.ak.fbcdn.net/photos-ak-snc1/v378/83/5/763089239/n763089239_967110_7169.jpg

上年年未買到而家都仲有出番茄~~

洋房

原帖由 召藥師 於 09-4-5 13:18 發表

唔通個位女士都知道包種子有機會貨不對版?

佢都話: "係哎, 喎刀五之呀~ 喎賣花, 但mi種過架!"
咁樣囉~
禁圖入blog, 得閒去睇下^^:

男爵府

請問幾錢一盤架?
如果4-50蚊真係買盤玩下都幾好!

原帖由 mayszec 於 09-4-5 14:46 發表

(買番o黎個樣)

上年年未買到而家都仲有出番茄~~ ...

男爵府

盆番茄$28.-咋 超抵,種極仲有番茄出!

大宅

原帖由 Mrs.EliseChan 於 09-4-5 07:44 發表
個買種子既女人話"乜你係屋企攪d咁激既野呀?!!" 我問佢咩事?
佢話"佢會周圍lan架" 咁~
俾佢呃左timmm
不過我都係想種d唔會爬既~
因無咁大地方~ ...

會lan
但唔太高

你可以纏番佢落黎既....
唔好比佢爬窗呀...一陣個窗都唔知關唔關好
有虫害既時候重煩

洋房

原帖由 召藥師 於 09-4-5 13:19 發表

我老公由細到大都住村,鍾意種d花花草草,不過唔叻,只係玩吓。

哦哦哦~
我細個都係係村度大~
係大嶼山~ 因我亞媽係個度人~
但4歲度我就出返屯門住了~
好鐘意自己環境 .. 但一入左世 .. 乜都唔識呢~
我亞媽個d識落田架~ ^^ 我"sin無"呀~

洋房

原帖由 mayszec 於 09-4-5 14:46 發表

(買番o黎個樣)

上年年未買到而家都仲有出番茄~~ ...

咁係唔係一路食一路係咁出架??
d果果都好令呀!!!
我果d仲係要等呢~ 呵呵~

係呢, 出左芽(幼葉??)要點先落"粒粒"個d肥料架??
點樣d番茄先甜呢?? (唔通要落人為肥料 .. ?? 哈哈)

洋房

原帖由 hidecatcat 於 09-4-5 23:38 發表

會lan
但唔太高

你可以纏番佢落黎既....
唔好比佢爬窗呀...一陣個窗都唔知關唔關好
有虫害既時候重煩

一陣個窗都唔知關唔關好
係唔係只要屈返佢向下就向返下生架??
thxx你地哦~

洋房

^^ mayszec 呀~ ^^
咁你幾耐先淋水架??
等d泥全乾等定時就淋呀??
哈哈~ 多多賜教呀~ ^^

洋房

我的牽牛花出芽了~ 開心死我呀!!!

急住湊女, 一陣返黎post相相~
哈哈~

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 Mrs.EliseChan 於 09-4-6 04:00 PM 發表

一陣個窗都唔知關唔關好
係唔係只要屈返佢向下就向返下生架??
thxx你地哦~

攀緣植物D枝條軟PEAPEA好易手動轉位或纏繞
盡我一己之力,發放正能量!

洋房

原帖由 召藥師 於 09-4-7 14:56 發表

攀緣植物D枝條軟PEAPEA好易手動轉位或纏繞

哦哦~

洋房

我係4號落牽牛花的種子架~
今日7號已經出左1隻芽啦~
好開心呀!!!!!
睇到時, 係因見到d泥唔平, 用手郁下d泥,
點知, 一了, 原來係因有芽而頂起左d呢~
開心死我啦!!!!!!!

另外d番茄種子可能放得係泥入面低得濟, 仲未出芽 .. ??!
想快d見到佢地呀!!

別墅

請問種蕃茄係唔係日日要澆好多水架? 我一時聽人講一星期一次大量水, 一時聽人講唔好多水怕根會爛... 都唔知邊樣先啱.
另外,(雖然好長遠)我想問收成時係咪就咁摘粒蕃茄出黎就得架喇? 唔好剪任何部份?
唔該晒先.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 外地媽媽 於 09-4-17 01:14 PM 發表
請問種蕃茄係唔係日日要澆好多水架? 我一時聽人講一星期一次大量水, 一時聽人講唔好多水怕根會爛... 都唔知邊樣先啱.
另外,(雖然好長遠)我想問收成時係咪就咁摘粒蕃茄出黎就得架喇? 唔好剪任何部份?
唔該晒先. ...

露地種就依天氣淋水(一日一次或隔一、兩日),施肥後要淋密d。
盆種就多數日日都要淋,因為盆細易乾水(不要留積水)。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 召藥師 於 09-4-18 15:58 發表

露地種就依天氣淋水(一日一次或隔一、兩日),施肥後要淋密d。
盆種就多數日日都要淋,因為盆細易乾水(不要留積水)。

請問蕃茄"抄抄"地皮係水多定水少呢?

大宅

請問用盆種, 出左番茄仔, 已經變哂紅色, 係咪要摘? 點知d茄食唔食得?

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 8C9 於 09-5-7 12:07 發表
請問用盆種, 出左番茄仔, 已經變哂紅色, 係咪要摘? 點知d茄食唔食得?

變哂紅就已經可以食得啦,我果盤都出左好多茄啦,不過未食得仲好青,我又要同d雀鬥快啦.

超級版主

原帖由 babies123 於 09-4-20 09:37 PM 發表

請問蕃茄"抄抄"地皮係水多定水少呢?

係唔係紅哂架喇? 係就熟到乾水囉!

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 召藥師 於 09-5-7 23:35 發表

係唔係紅哂架喇? 係就熟到乾水囉!

點解我棵車里茄一結左果出來d葉就變黃乾左架?

首頁

尾頁

跳至