婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

講下我自己先,因為99做大龍鳳,迫我同老公同佢同住,供樓同屋企所有支出我地比,仲有比家用,一齊住左2年半。但99太多惡習好難頂,同老公呻又影響感情,身邊朋友又無我呢種case,呻得多自己都嫌煩。
所以想開個group,等同病相憐既人有地方吐下苦水
如果有興趣可以pm我,或者係到留言傾下都得

wong2323  禁止開立/邀請/徵求加入任何通訊群組  發表於 18-9-28 12:34

子爵府

回覆樓主:

家用我只俾自己父母,唔會俾99

男爵府

Wish1388 發表於 18-8-1 09:41
講下我自己先,因為99做大龍鳳,迫我同老公同佢同住,供樓同屋企所有支出我地比,仲有比家用,一齊住左2年 ...

你99做左咩逼到你地同佢住?

大宅

shannon_fky4186 發表於 18-8-1 09:59
你99做左咩逼到你地同佢住?

佢喊苦喊忽打比個女話我老公搬走唔理佢, 等佢個女再打比我老公, 鬧我老公好攪喊個阿媽。
又係咁叫我搬入去一齊住, 話我地出去住無人幫我地做家務會好辛苦嫁, 又話會當我係女咁, 幫我地做家務, 唔會蝦我, 當然一齊住後又係另一個樣。我老公錫佢呀媽, 唔忍心搬走。
我而家已經忍無可忍, 有時睇唔過眼D野真係會直接出聲, 因為發覺同老公講係無用。
而我99而家都經常當我無到。

男爵府

Wish1388 發表於 18-8-1 11:17
佢喊苦喊忽打比個女話我老公搬走唔理佢, 等佢個女再打比我老公, 鬧我老公好攪喊個阿媽。
又係咁叫我搬入去 ...

咁似乎係你老公問題,唔夠硬淨。

你地有無能力搬出去?

至於果個姑9/姑仔,易搞啦,你地搬佢阿支阿左,你咪話你咁孝順,唔好令啊99傷心,你搬番黎同99住啦。

子爵府

回覆樓主

我同99 住,不過我c6比我更加頂唔順佢阿媽因為99 係地獄廚神我c6 會開聲話佢,但老人家勁硬頸,根本唔會聽!仲多多藉口,我c6成日都激到爆炸。
除左長氣同煮野難食外,我都盡量唔同佢接觸,我返工早出晚歸,避得就避。可能我返工經常對住啲癲人,所以佢未做到啲野係激到我癲左

大宅

Wish1388 發表於 18-8-1 09:41
講下我自己先,因為99做大龍鳳,迫我同老公同佢同住,供樓同屋企所有支出我地比,仲有比家用,一齊住左2年 ...

同老公呻係無用㗎

多D同老公去下短途旅行,就算住香港D酒店,放鬆一下都好

公爵府

回覆樓主:

開錯個頭好難返轉頭,你唯有返多D娘家住,就當俾自己呼吸下自由的空氣。

大宅

shannon_fky4186 發表於 18-8-1 11:22
咁似乎係你老公問題,唔夠硬淨。

你地有無能力搬出去?

我地買左樓花, 仲要等多1年收樓, 其實如果早2, 3年結婚時決定搬, 都唔洗好似而家咁辛苦, 樓價貴左好多。

而家住緊間屋都係老公名, 老公供同交晒所有費用(我都有幫手), 其實已經好吃力, 但99一d都唔體諒, 仲成日怨無錢, 話自己條命唔值錢無人可憐, 仲鬧我好買樓, 我同佢講層樓係佢個仔話買先買, 首期都係我比晒, 但佢完全唔理, 一味話自己有幾慘, 講到好似我害佢, 我拎晒佢個仔d錢咁。

我姑仔自己都自身難保, 叫佢搬入黎分分鐘要比埋佢份錢。

我本身一路都係死忍唔出聲, 但我99最近又特登玩野, 而家已經忍唔住

大宅

美之選468 發表於 18-8-1 11:48
開錯個頭好難返轉頭,你唯有返多D娘家住,就當俾自己呼吸下自由的空氣。
...

我媽好傳統, 佢覺得嫁左就唔應該返娘家訓

公爵府

Wish1388 發表於 18-8-1 11:50
我媽好傳統, 佢覺得嫁左就唔應該返娘家訓

咁你媽媽會不會認為嫁左就不應該再俾家用於娘家呀?(唔好有選擇性的傳統wo?)

男爵府

Wish1388 發表於 18-8-1 11:49
我地買左樓花, 仲要等多1年收樓, 其實如果早2, 3年結婚時決定搬, 都唔洗好似而家咁辛苦, 樓價貴左好多。

...

既然你姑仔自身難保,點解響你地居住既話題是特別有話語權?

宜家家庭付出,相信你都有出唔少力,除非係你老公養你。否則,你點解唔出得聲呢?不過,你爆之前,可以先平靜地通知你老公,話佢知你已經忍唔到落去,從此刻開始,你再聽到D唔好聽既說話、有骨既說話,無人幫你擋,你會毫不留情咁反擊,而唔會手下留情或俾面邊個。叫你老公自己思考下啦。

大宅

shannon_fky4186 發表於 18-8-1 12:01

既然你姑仔自身難保,點解響你地居住既話題是特別有 ...

我姑仔都係霸道果D人, 之前99無啦啦帶個男人返黎住, 我唔開心同老公呻, 姑仔就係背後叫老公同我離婚, 仲話我咁叻咁巴閉咪租間屋比99個男人住囉!

我老公好孝順, 唔會想聽到我講佢媽, 一講就會影響感情

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

美之選468 發表於 18-8-1 12:01
咁你媽媽會不會認為嫁左就不應該再俾家用於娘家呀?(唔好有選擇性的傳統wo?)
...

不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

Wish1388 發表於 18-8-1 12:56
我姑仔都係霸道果D人, 之前99無啦啦帶個男人返黎住, 我唔開心同老公呻, 姑仔就係背後叫老公同我離婚, 仲話 ...

所以話問題係你老公!

你投鼠忌器,唔想影響同老公感情。咁老實講,你呢個係死局,就算你一年後有多層樓,你既處境唔會有太大變化。

你對段婚姻既著緊就係你老公最大既籌碼。

大宅

美之選468 發表於 18-8-1 12:01
...

其實我真係無比家用娘家, 所以有時覺得自己好似貼男家咁, 心理不平衡
我媽唔係對我唔好, 但佢會係咁叫我忍讓99, 覺得我返娘家唔知我99會點諗, 又驚影響我同老公感情。

大宅

回覆 shannon_fky4186 的帖子

我同老公講好左收樓會自己住, 老公AGREE左, 同埋我真係唔想同佢媽同埋個男人一齊住, 佢地又亂又污糟, 間屋垃圾崗咁

男爵府

Wish1388 發表於 18-8-1 13:05

我同老公講好左收樓會自己住, 老公AGREE左, 同埋我真係唔想同佢媽同埋個男人 ...

唔樂觀咖。

到時你99玩大龍鳳,甚至一哭二鬧三上吊,你姑仔又話你做咩搞喊佢阿媽,鬧你老公無人性,阿媽都唔理,梗係你呢個女人慫恿個阿哥搬啦!同呢個女人離婚啦。你老公,根據你講,好孝順,到時見到阿媽喊曬仔呀命呀咁,你覺得你老公真係捨得同你搬出去?

大宅

我又唔太擔心, 我覺得而家情況唔同左, 一黎佢媽有個男人陪, 二黎大家都知我地買左樓, 都expect我地會搬, 而且係樓花, 有足夠時間比99同姑仔消化事實, 三黎老公自己都好想住新樓, 佢鍾意個會所。
而且我地已經試左同住, 我諗大家都覺得唔係好work, 甚至99可能覺得我篤眼篤鼻唔想同我住添

男爵府

Wish1388 發表於 18-8-1 13:42

我又唔太擔心, 我覺得而家情況唔同左, 一黎佢媽有個男人陪, 二黎大家都知我 ...

咁祝你早日苦盡甘來,生活愉快

首頁

尾頁

跳至