在職全職

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆 babykie 的帖子

即唔夠3萬啦, 唔多呀, 既然有人湊幾大都返工啦, 洗錢容易儲錢難, 第日更多錢洗, 唔使日對夜對咁誇麻? 除非大把錢唔憂啦

伯爵府

hilaryashley 發表於 18-8-14 23:59
我小朋友都係4歲, 反而初生我無咁大決心辭職, 反而佢而家返緊學, 就覺得好需要媽咪管教同陪伴, 朋友家人都 ...

我同你一樣,冇諗過初生遲,反而宜家開始番學,好多野特別係功課,管教,長輩係跟唔到的,我有信心自己湊會更了解呀仔要點教

別墅

回覆樓主:

我小朋友歲半,由佢6個月大時已想做ftm, 睇住佢成長,自己教育照顧佢。本身份工人工又不算高,但又成日OT, 帶野返屋企做,吃力不討好。時間一日一日咁過,佢大得好快,錯過左好多光陰,我好唔捨得,亦好怕錯過左佢最需要我的時間。
每日返工我都問自己,點解我仲要係度。。。

大宅

oreoa88 發表於 18-8-19 23:48
我小朋友歲半,由佢6個月大時已想做ftm, 睇住佢成長,自己教育照顧佢。本身份工人工又不算高,但又成日OT, ...

有心唔怕遲, 宜家辭職湊佢仲呢得切

洋房

babykie 發表於 18-8-1 11:56
屋企有工人同婆婆幫手湊,但當然唔及自己湊咁好,月入差不多三萬,唔返工亞仔冇哂extra既享受,老公亦唔算 ...

我係在職媽媽,仔仔今年兩歲,依家懷二寶中,一直有保姆姨姨湊仔仔,但因為下年年頭左右二寶出世,有2個ge關係好想自己湊返。
但我一直都猶豫冇左一份工,就要慳啲用, 冇咗自己嘅生活費。
依家仲要有個大麻煩就係保姆姨姨可能吾做,還有大半年時間先生二寶,有好大機會要提早辭職,好頭痛,而且一件事連一件事,令到我壓力好大丫!
我應該點算?!點做好?

洋房

屋企有工人同婆婆幫手湊,但當然唔及自己湊咁好,月入差不多三萬,唔返工亞仔冇哂extra既享受,老公亦唔算 ...

你做咩工?定係搵freelance 兼職做?

翡翠宮

heily123 發表於 18-8-16 12:52

開心喺失意時見到你留言,我這三年來每日都十分掙扎,每日 ...

而家都只係緊緊夠, 咁仲有咩可以考慮?
根本係少一個崩都唔得
如果你堅持; 因住你老公頂唔順壓力走Q左佢.

伯爵府

mini1204 發表於 18-8-27 11:35
而家都只係緊緊夠, 咁仲有咩可以考慮?
根本係少一個崩都唔得
如果你堅持; 因住你老公頂唔順壓力走Q左佢.

我都明白,只可以繼續做,但每日心情都好差,唔知幾時先有解脱的一天。

男爵府

我都係, 喱幾年都一直想辭工, 到而家都仲未捨得辭. 我有三個小朋友, 9,6,4, 今年一個上小四一個上小一. 上小一果個好頑皮, 無心讀書. 一向以來都係請姐姐在奶奶家, 日間三個小朋友在奶奶家, 我放工會湊番三個, 放假都係. 雖然攰, 但都OK. 因我唔鐘意工人, 我試過細仔出世請二個工人, 其中一個好有問題, 於是炒了. 一直都相安無事. 但奶奶早兩年出聲話唔想再睇, 要我自已請工人在我家自已搞掂番, 因為我唔信工人, 所以拖拖拉拉, 而家佢堅決下年工人完約就唔再理, 我又係吾捨得份糧, 準時收工, 年年加薪穩定工. 老公搵到既, 佢話任我返唔返. 但我辭咗就一定搵唔反喱份工亦無咁高人工. 但請工人我又驚, 因啲工人真係安全意識好低, 日間無大人睇住我怕出事. 而家暫時傾惦下年工人完約走後, 請親人睇住, 好似管家咁, 自己人應該OK, 但到時可能會抄架, 因始終喱個親人係我長輩, 我唔可以指指點點, 比既人工會多工人兩陪, 但純粹係日間睇住三個細路.
我都好矛盾, 我有三個, 我好想將來比好既物質佢地. 我想搵多啲錢. 我想買多幾層樓, 老咗收租又好, 比佢地結婚又好, 唔駛佢地咁辛苦. 有時見啲人咁辛苦工作都搵得唔多, 自已文職他他條條又一日人工好褔利又好, 好唔捨得辭職. 最近剛買樓又再再又頭儲過再揹幾百萬按揭.
仲未想得通, 究竟係而家全心全意辭職湊佢地係好, 定係而家努力搵錢買樓將來比佢地係好.
有時諗, 如果我搵萬幾二萬可能仲好, 我實㨂辭職, 因為請工人請人湊補習都要萬幾兩萬, 乾脆自己湊仲好. 可惜人在江湖.

男爵府

BK Milk勳章

heily123 發表於 18-8-16 12:52

開心喺失意時見到你留言,我這三年來每日都十分掙扎,每日 ...

生活迫人,咁唯一可以做嘅就係要改變自己心態,工始終要返,開心唔開心都要返,係咪?
咁就好好想法子安慰自己,開心又一世,唔開心都過左大半世,做人簡簡單單咪好。我知好難做到,但為左小朋友為左自己要努力,你想要咩人生就要調整好自己心態,多欣賞自己,多鼓勵自己。
苦樂全在主觀的心,不在於客觀的事。
我支持你!加油(emoji)

我近來工作都唔開心,但我只比左兩日時間自己唔開心,好快我又開心面對啦!一齊努力

男爵府

BK Milk勳章

hilaryashley 發表於 18-8-14 23:59
我小朋友都係4歲, 反而初生我無咁大決心辭職, 反而佢而家返緊學, 就覺得好需要媽咪管教同陪伴, 朋友家人都 ...

如果你唔做野,家庭負擔都無問題,有何不可?
好多人想做全職媽咪都無機會,你有機會要珍惜,之後係點無人可以保證,永遠不變嘅就係改變,可能人變,可能事變。只要你呢刻真的好好考慮過,唔好過份疑慮,諗完就行動。
活在當下!到時唔慣,又覺得迷失嘅咪再搵工,只係可能錢搵少左,待遇差左。
朋友唔明唔梗要,要知道人生在世係活比自己睇,對自己要有交代,每個人都為自己而活唔係為別人眼中嘅自己而活。自己開心又傷唔到人,理得人地點講?唔通人地話你醜你就變醜?唔好理人地點講。小朋友成長時間過左就無,有機會要珍惜,無機會嘅就把握緊有嘅時間,最重要懂珍惜

男爵府

BK Milk勳章

fifiger 發表於 18-8-27 13:23
我都係, 喱幾年都一直想辭工, 到而家都仲未捨得辭. 我有三個小朋友, 9,6,4, 今年一個上小四一個上小一. 上 ...

要小朋友開心健康成長,父母先要做好榜樣,人生在世一定有不如意,但一定有值得開心自豪嘅事,多欣賞擁有的,多讚賞自然。周邊控制不了要迫住面對嘅,調節心態去做。轉眼間又過左幾年,你想回想返果幾年係快樂定埋怨?
調整好心態,人就會滿足,要將開心的事放大,傷心的事放下。
人生在世都為左開心同對自己有交待。加油

伯爵府

老公支持就無問題,老公唔支持你決定要做,以後就好多意見

大宅

你同老公嘅收入差多少?
如果冇咗你份人工,你老公支唔支持到先?

不過如果你老公唔多支持,你都可以唔使考慮做FTM,
否則之後一定嗌交

大宅

lammi2012 發表於 18-8-7 08:53
我搵得多過你,老公搵錢夠家庭開支,但要慳少少,老公完全支持。我而家心態調整期,等自己完全知道唔會後悔 ...

我同你嘅諗法一樣,目標下年年中轉全職媽媽,錢係搵唔晒嘅,但唔想自己幾十年後睇返,因為賺少咗幾年錢等,而自己後悔失去了小朋友最需要媽媽陪伴過幾年嘅光陰,大加一齊加油(emoji)

民房

回覆 fifiger 的帖子

totally agree

子爵府

親子王國15週年勳章

hilaryashley 發表於 18-8-12 00:39
你寫中晒媽媽心聲呀!你小朋友幾大呀?我同你一樣調整緊心態, 但仲未落到手, 我每一日都好似天使魔鬼係度 ...

我都係呀, 每日番工就諗辭職, 但又唔捨得....始終要供樓....

別墅

感同身受,好想陪小朋友,但屋企冇一個人support.

男爵府

firstfirst 發表於 18-10-3 16:45
我都係呀, 每日番工就諗辭職, 但又唔捨得....始終要供樓....

.

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

Damui 發表於 18-8-15 09:44
我同你一樣,有工人同婆婆湊,阿囡三歲,老公搵得ok,有時都想做FTM湊囡,但人工高,放工準時,實在唔捨得 ...

如冇經濟負擔做全職係好事!
請教jm做盛行?我人工低想搵多些。是專業人士嗎?

首頁

尾頁

跳至