夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

Nancy20090615 發表於 18-8-1 17:52
你坐緊月都係學住做媽媽, 邊个未生識做呀媽架? 你重要餵人奶咁煩咁吃力, 佢淨係識鬧識批評, 人前就讚自己, ...

冇人一開始就識做人父母,我地同B.B. 一樣都需要學習.

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

我覺得你要學識反抗 唔好企係到比佢鬧
同佢講清楚
你太淋 佢只會食住上
認真 睇唔到你地之前有幾恩愛 作有幾愛你
你一定要愛自己同BB
你老公衰到死

大宅

Poo得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

回覆樓主:

你會唔會有產後抑鬱?所以放大咗一啲你先生嘅行為,有抑鬱會睇咩都唔順眼,你可以同健康院姑娘講吓,佢地會有跟進,睇吓會唔會係因為有產後抑鬱,先導致你地之間嘅問題。
但其實都唔係重點,我覺得你先生講到咁白,話自己會出去解決,其實仲有女人忍到咩?點解仲要咁傻
其實我當初都好似你咁傻,我當初結婚其實都有做好隨時離婚嘅準備,但當有咗個女,原來係會俾母愛kick住咗,不過最後我都決定離婚,因為如果要個女有啲咁嘅爸爸,我情願自己湊大佢,我俾唔到完整家庭俾個女,但起碼我唔會俾一個成日都嗌交嘅屋企俾佢。

珍珠宮

回覆樓主:

建議樓主同老公一齊去睇下婚姻輔導,可能佢對你有不滿又唔敢直接同你講,或者大家當中有啲誤會呢

珍珠宮

回覆樓主

佢痴左呀?
我生完如果老公咁樣對我,
佢一定比我踢走。

千其唔好生第二個。

大宅

tammy2008 發表於 18-8-2 17:26
係咪坐月時一個月無沖涼洗頭?

哈哈哈,有沖涼洗頭,不過c6係有話過d藥材好臭

子爵府

Pokemongo 發表於 18-8-1 15:35
同c6拍拖結婚加埋十幾年,一直想要bb,
以為感情夠深厚,經濟穩定,touchwood如果第時有咩事,短期一個人帶 ...

你甚麼都不要理,先坐好月子,要知道月子做得不好,都係你自己身體受害。你丈夫就是一個自私自利的人,做ivf就是女人最辛苦,你受盡一次又一次的折磨,承受懷孕之苦,冒著生命危險生孩子,你應為自己鼓掌,應更好好愛自己,不應把自己變得如此低微,如此自卑。

很多人覺得有孩子就可以更甜密,夫妻感情會更好。但其實現實很多都不如理想,就正因為孩子,更多帶出兩人之間的磨擦和爭執,隨著孩子長大問題只會越來越多。

你丈夫內心一定覺得所有問題都是你,所以你做甚麼都自己處理,他對你的一切行為就是冷暴力,他就是持著你愛他所以更加虐待你。你情緒一直都存於極為低落傷心難過,休息不夠,食不知味,又怎會有人奶?何況不餵人奶餵奶粉又如何?孩子都可以有足夠營養,不要迫自己去做一些根本做不了的事。當男人不愛你時哭泣都是沒有意義,你應去看醫生,評估一下是否有產後抑鬱,同時好好坐下來和丈夫說清楚,孩子是你千辛萬苦才生下來,在教養孩子你和他同等地位,他應付出的都應對他說清楚,不應害怕而不說。他的雞蛋裡挑骨頭根本不應如此去做,如果他都不愛你、不理你的一切,不關心你,只有責罵諷剌,還公然說出邊找女人解決,這是你要的婚姻?
mc <()>

大宅

回覆樓主:

其實同c6傾我地之間的事係好模稜兩可,問佢對我有咩不滿,佢一係打喊露,一係望住手機答:冇。咁仲愛唔愛我:愛。你想我點樣:笑笑口答我:俾曬你d錢我
仲可以講咩?佢係好嬉皮笑臉
講bb野先正經d咁答我

大宅

回覆樓主:

我有籍住套劇問佢係咪好大壓力,佢話冇,
再問你會唔會好似個男主角咁有產後抑鬱,佢話我癡線

男爵府

Pokemongo 發表於 18-8-3 19:53
其實同c6傾我地之間的事係好模稜兩可,問佢對我有咩不滿,佢一係打喊露,一係望住手機答:冇。咁仲愛唔愛我 ...

佢咁既態度你都忍到。
比我爆左佢n世。
樓主比啲骨氣出黎啦, 唔好問佢仲愛唔愛你, 唔好問佢想你點, 唔好問佢對你有咩不滿。佢跟本沒放你在眼內!!
由今日開始assertive啲!! 同隻c6講 "我想你點點點", "我都係度懷疑緊你仲值唔值得我去愛", "我都對你好不滿, 你啲態度好差, 我見到你個副hill張嘴臉就打冷震"。你一直比佢帶住走, 成個奴婢咁。拎番個主導權番黎啦。

男爵府

Solarflare 發表於 18-8-3 20:06
佢咁既態度你都忍到。
比我爆左佢n世。
樓主比啲骨氣出黎啦, 唔好問佢仲愛唔愛你, 唔好問佢想你點, 唔好問 ...

講得好!
實在唔明白樓主做乜要將自己放到咁低嘅位置

男爵府

Pokemongo 發表於 18-8-2 16:52
直到出院前c6都係好關心我,會幫我周圍搵上奶茶,扶我去洗手間,醫院未開門已經喺出面等,我都希望有人話我 ...

其實你大肚時佢做得咁好,係因為你陀住佢個b咋?佢一出院已經話只愛個b,所以一生完就變面。我係你就拎埋個b返娘家,阿媽比說話你聽就答佢係咪要迫到你抑鬱想死先比你返屋企,分開期間老公無改善就離婚。生完初期一般多判比媽媽嘅,尤其餵人奶。

男爵府

chita 發表於 18-8-3 22:41
講得好!
實在唔明白樓主做乜要將自己放到咁低嘅位置

我估樓主好想要番之前佢c6比佢果種愛, 果種溫柔。
但用既方法好有問題, 竟然用好似乞求咁既方式。
愛絕對唔能夠乞求番來的。
你咁樣, 隻c6只會覺得你 cheap。
樓主你唔拎番啲骨氣出來, 只會令條 pk 愈來愈睇唔起你。

男爵府

Solarflare 發表於 18-8-3 23:58
我估樓主好想要番之前佢c6比佢果種愛, 果種溫柔。
但用既方法好有問題, 竟然用好似乞求咁既方式。
愛絕對 ...

建議樓主真係要發下圍先得!
一段健康嘅感情關係好應該大家都係地位對等

男爵府

以為感情夠深厚,經濟穩定,touchwood如果第時有咩事,短期一個人帶 ...
其實頭一年都係咁,無你老公咁嚴重講出口但差唔多,
大家都最愛bb. 到大約3歲先好d.
為自己為個bb. 唔好放大佢的唔好,但protect ur space. 佢話你點湊,你要話你湊緊叫佢收聲,例如你餵奶佢多多意見你話你有奶餵咩?如果無該收聲唔。
我老公都多多意見,,如果佢好好講我都ok. 如果態度唔好我會鬧佢,你湊時咪咁做,我湊時我用我的方法

子爵府

BK Milk勳章

咁恐怖架你老公? 變臉變得咁快.......我無生過BB所以唔敢比建議, 但以我的性格, 情願單親都唔會比老公蝦...

我自己都係單親長大, 無老豆都無所謂, 因為阿媽真係好叻比好好的生活我同妹.

所以你一定要自愛, 要做孩子堅強的榜樣!
不同傻子爭辯, 否則就搞不清誰是傻子了.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

與其說是別人讓你痛苦,不如說自己的修養不夠。

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

男爵府

ccgirlcc 發表於 18-8-4 02:26
其實頭一年都係咁,無你老公咁嚴重講出口但差唔多,
大家都最愛bb. 到大約3歲先好d.
為自己為個bb. 唔好放 ...

同意。
BB初出世我c6都試過成日乜都睇我唔順眼。
基本上心入面就唔信我識湊。
啲態度又係試過好差。
我當然本能地捍衛自已既做法, 因為連自已既做法都捍衛唔到, c6更更加唔會相信我識湊!

而家bb仲細, 當佢慢慢大個, 要介夜奶, 加固, 學行, 學跑, 仲有好多新挑戰。

樓主要睇多啲育兒書, youtube都可以。當c6發表偉論樓主都可以發表偉論。大家公平討論, 佢有道理咪聽, 佢亂up咪表明唔聽。做左阿媽了, 要硬正啲。好似c6啲態度令你心情唔好無人奶, 你都可以直接同佢表達, 要求佢對你啲態度好啲。(但唔好講講下又問佢仲愛唔愛你果啲, 會擾亂視線。個c6會覺得我仲愛你喎但態度差啲之嘛無問題喎)
你要學識同個c6交涉。
否則係呢個家會完全無晒話事權。

男爵府

比我會有心理準備先,之後所有洗費都係佢比。cap哂佢所有錢,萬一有咩事都有錢傍身。仲有唔好喊呀,好傷身呀,有咩可以去健康院同姑娘講,你老公會唔會一齊去?如果會就喺姑娘面前喊,等多個人support 自己

男爵府

回覆樓主

一句講哂,佢不是人,係人渣,死仆街

做男人做到佢咁,死左去
想逼老婆死嗎?

jm,堅強d,撐住!坐完月,積極修身努力工作,搵多d錢!計掂條數就要走!

我全力支持你!

男爵府

Pokemongo 發表於 18-8-3 19:53
其實同c6傾我地之間的事係好模稜兩可,問佢對我有咩不滿,佢一係打喊露,一係望住手機答:冇。咁仲愛唔愛我 ...

不要作賤自己。自己都不愛怎麼相愛。

俾返d尊嚴自己!

首頁

尾頁

跳至