在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我公司要我每個月放相等於人工30%既冇薪假.

如我一個月HK$12,000, 返星期一至 星期五 (星期六日講明唔駛返). 甘即係一個月要放幾多日?

男爵府

一般都係以底薪除30days (我公司係咁), 如果係HKD12,000.00, 一日就係HKD400.00, 咁12000*0.7=HKD8,400.00 (即是30%係3600), 應該要放9日 (3600*400=9). 你最好問下你公司人事部.

原帖由 irenetay 於 09-4-3 16:26 發表
我公司要我每個月放相等於人工30%既冇薪假.

如我一個月HK$12,000, 返星期一至 星期五 (星期六日講明唔駛返). 甘即係一個月要放幾多日?

大宅

咁我想知道,以此個案,如果要放9日, 咁公司可唔可以扣星期六及日或紅日來計算,當這幾天是其中要扣假的日子呢?
即係話以4月為例, 其中有星期六共4天,星期日共4天及2天紅日,咁即係話如果可以扣以上的日子,都唔洗放,會唔會係咁?

禁止訪問

男爵府

你自己問HR啦
間間公司都唔同
勞工處都答你唔到啦

大宅

my friend 星期六、曰不用上班都係5天工作,佢公司除20日 eg:HK$12000 / 20 days = $600 =>
HK$12,000 x 30% = 6 days no pay leave

洋房

講得好!
原帖由 carpisam 於 09-4-6 11:21 發表
你自己問HR啦
間間公司都唔同
勞工處都答你唔到啦

首頁

尾頁

跳至