0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

如題。健康院打針後,應該要幾耐check一次體溫先岩呢?尤其是夜晚至凌晨,我老公自己怕無得瞓,直情唔想我去check阿B體溫而叫我無燒就唔使點check, 佢話只要check到發燒先要mon住!但係,唔mon住,又點知有無發燒呀!請經驗父母幫忙解答。急!感謝!!

大宅

babyfung61 發表於 18-8-2 00:47
如題。健康院打針後,應該要幾耐check一次體溫先岩呢?尤其是夜晚至凌晨,我老公自己怕無得瞓,直情唔想我 ...

無check 喎,無覺得佢特別熱/唔舒服行為就無理

男爵府

如題。健康院打針後,應該要幾耐check一次體溫先岩呢?尤其是夜晚至凌晨,我老公自己怕無得瞓,直情唔想我 ...

我會每餐奶check一次

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 kissapplegirl 的帖子

唔該晒呀!!: )

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 PhoebeKw 的帖子

明白,謝謝!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

其實佢冇特別扭計唔舒服既症狀都唔使咁樣keep住同佢量體溫吖。而且佢真係發燒既話,可能抱bb既時候都可以發現喇

大宅

回覆樓主

咁你餵夜奶時check咪得囉?唔洗刻意再起身check呀,如果佢瞓前都無燒。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 我要做媽媽 的帖子

Sorry再想問清楚一點,咁我剛剛用耳溫槍check無燒,但腋下就37.3度。如對返健康院「共享育兒樂」書仔裡資料是剛剛好屬於「正常」的最大值,一超就屬發燒,所以我比較緊張。而家所面對嘅問題係,BB兩個月大,好醒瞓,現在夜深了,對上一次check是9Pm的事,剛才12Am時我曾嘗試再check佢腋下體溫,但整醒咗佢,佢郁到唔比我check, 我老公亦怪我好整醒阿B, 因一醒咗喊就再需要一定時間再氹佢入睡⋯呢一刻,已是1Am, 我擔心,但又唔敢再試,怕搞醒佢,因剛剛佢唔知做咩又醒醒地,未到深層睡眠. 我老公晨早已瞓到扯曬鼻寒,我而家瞓唔到,唔知點好,感到好大壓力⋯

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 ambermatt 的帖子

謝謝!請睇我上方給「我要做媽媽手」的留言。不好意思,我無時間打字再講,請見諒唔好介意。祝您的BB好湊又乖又健康!

男爵府

babyfung61 發表於 18-8-3 00:59
回覆 我要做媽媽 的帖子

Sorry再想問清楚一點,咁我剛剛用耳溫槍check無燒,但腋下就37.3度。如對返健康院 ...

我用手摸佢額頭會feel到佢比平時熱,我就會再探熱確定係咪發燒
你買多個紅外線探熱器啦,可以度食物,奶奶溫度,又可以唔洗嘈到bb既情況下度溫度,我自己會用紅外線探額頭,見比平時高既體溫再用腋探度下準確d
bb夜晚訓教我又訓教,我驚佢燒成晚我都唔知,所以我會係佢訓前有微燒既話就比藥佢食定,通常燒1-2日就完唔洗咁擔心

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 kissapplegirl 的帖子

原來可以咁check嘅,咁就方便多了。感謝你的回答呀!資料好有用!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

只要體溫正常,我都無幫BB CHECK 體溫。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 haha748494 的帖子

唔識摸嘛,無計

男爵府

babyfung61 發表於 18-8-3 20:04
回覆 haha748494 的帖子

唔識摸嘛,無計

買枝耳溫槍啦
腋下探熱唔準又

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 dxf920 的帖子

有呀,但係塞落去探時都會整醒佢。佢一醒就好難自動瞓返,好煩架

珍珠宮

回覆樓主

唔使咁緊張。只要佢無舒服既症狀都唔使cheak得咁密。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 RubyYu07 的帖子

好嘅,咁我留意一下佢有無特別唔舒服先再用儀器查佢體溫啦。謝謝!

子爵府

回覆樓主:

我冇刻意check體溫,抱佢嗰陣會知,同埋唔係個個b打完針都會發燒,就算有都只係微燒,食藥水1,2日會自己退

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 pigpiglamlam 的帖子

好。現已無事,謝謝!

伯爵府

無check住量,佢飲奶就量

首頁

尾頁

跳至