親子旅遊

跳至
[歐洲] 瑞士洗費  

首頁

尾頁

珍珠宮

manying5 發表於 18-8-7 19:58
回覆 sarahlmf 的帖子

即是每人 $13xxx左右 八日 都可接受,請問這個行程適合初小嗎?

初小哪有心情看風景?最鍾意玩玩玩樂園

當然,佢哋去到邊都冇問題,只係冇嘢俾佢玩

別墅

manying5 發表於 18-8-7 19:58
回覆 sarahlmf 的帖子

即是每人 $13xxx左右 八日 都可接受,請問這個行程適合初小嗎?

初小我覺得都可以。平均每人每天使費大概HKD1600

男爵府

黑衣天使 發表於 18-8-4 17:42

另外,想請教下

就算你買8 day pass, 少女烽,馬特洪峰等的上山cable car 都要買的,看你的行程,半價咭可能較化算。

另外,一定要去First, 非常好玩,開心。

珍珠宮

黑衣天使 發表於 18-8-4 17:42

另外,想請教下

如果係夏天去, 留多一日係少女峰山區, bern嗰d可以唔去, 上年五月份我係去basel, bern, zurich曬到唔識講, 我去八日都無去matterhorn, 去basel, bern真係冇乜特別野睇, 係zurich簡直熱到一日食三次雪糕雪條, 熱到行都唔想行, 早知留係山區/去matterhorn。

我係由geneva坐到golden express (唔記得左golden 咩) 去interlaken ost (中途要轉車多過一次), 話嗰條坐法靚過由zurich去interlaken ost, 我都覺得靚。

Interlaken ost附近嘅Harder kulm都好鍾意

上少女峰(好貴嗰段)係火車望上去少女峰嗰段好宏偉, 但上到少女峰觀景臺就有少少失望, 出去玩嗰陣都開心嘅, 但唔坐最貴嗰段又睇唔到最宏偉嗰段

Kleine scheidgg同first都鍾意

Lauterbrunnen又係靚

Grindweld必定會經

去Schilithorn途經murren 又係靚, Birg 觀景台對住三大峰: 艾格、少女、僧侶又係靚

我無去matterhorn無得比較, 但係瑞士真係要放重係山。 城市嗰d lodon/ paris 靚得多, 要放多d時間係山區呀!

大宅

黑衣天使 發表於 18-8-2 13:16
如果一家4口,4個大人
去8日瑞士
機票(見到有4000平機票)+交通(打算買8 days pass 好似大約400歐一人)+ ...

我剛係五月尾至六月中,去咗瑞士玩咗15日,瑞士食嘢好貴,所以係香港帶咗杯麵及乾糧去,每日係瑞士衹出外食一餐,如酒店唔包早餐,就食香港帶去嘅嘢食或者去coop超市買,麥當奴一個魚柳包餐都要80幾港元,算係最平嘅一餐,不過瑞士風景真係好靚,好值得去

大宅

magg2241 發表於 18-8-8 12:00
我剛係五月尾至六月中,去咗瑞士玩咗15日,瑞士食嘢好貴,所以係香港帶咗杯麵及乾糧去,每日係瑞士衹出外 ...

用Swiss Travel Pass真係好正,搭火車,船,電車及巴士都係免費,鍾意去邊都得,如果肯花多啲買頭等仲正,好多時車廂冇其他人,可以開哂啲窗,左右走不斷影車外靚景

大宅

magg2241 發表於 18-8-8 12:06
用Swiss Travel Pass真係好正,搭火車,船,電車及巴士都係免費,鍾意去邊都得,如果肯花多啲買頭等仲正, ...

利用瑞士火車證仲可以去日內瓦附近嘅法國小鎮Yvoire同埋蘇黎世附近嘅德國小鎮Konstanz

珍珠宮

magg2241 發表於 18-8-8 12:06
用Swiss Travel Pass真係好正,搭火車,船,電車及巴士都係免費,鍾意去邊都得,如果肯花多啲買頭等仲正, ...

呢個 camera 幾靚,叫乜名?

大宅

youhello507 發表於 18-8-8 12:52
呢個 camera 幾靚,叫乜名?

全部係用手機S8+影的

珍珠宮

magg2241 發表於 18-8-8 12:53
全部係用手機S8+影的

自動打入地方名?

大宅

youhello507 發表於 18-8-8 13:54
自動打入地方名?

有地方名及溫度嘅相係用 WeatherShot app 整的,但啲相冇咁靚

珍珠宮

magg2241 發表於 18-8-8 13:57
有地方名及溫度嘅相係用 WeatherShot app 整的,但啲相冇咁靚

thank you
個 app 幾好

別墅

KTKTKT5 發表於 18-8-8 02:50
如果係夏天去, 留多一日係少女峰山區, bern嗰d可以唔去, 上年五月份我係去basel, bern, zurich曬到唔識講, ...

同意啊,瑞士真係要主力去睇山。我8日有5日都係睇山

琥珀宮

畀面勳章

KTKTKT5 發表於 18-8-8 02:50
如果係夏天去, 留多一日係少女峰山區, bern嗰d可以唔去, 上年五月份我係去basel, bern, zurich曬到唔識講, ...

同意,雪山同湖真係好靚,舊年去過瑞士睇湖光山色,今年去 Scotland 對英國既湖冇晒興趣,到此一遊便算

複式洋房

magg2241 發表於 18-8-8 12:11
利用瑞士火車證仲可以去日內瓦附近嘅法國小鎮Yvoire同埋蘇黎世附近嘅德國小鎮Konstanz

咁好!(emoji)
那麼去法國的Colmar and Strasbourg 瑞士火車證包嗎?

大宅

skinnylove 發表於 18-8-8 21:45
咁好!(emoji)
那麼去法國的Colmar and Strasbourg 瑞士火車證包嗎?

我想這些地方應該不包,因為瑞士火車證衹會包去那些與瑞士邊境接讓其他國家嘅城市/小鎮。今次我仲去咗意大利Tirano,主要係要坐火車經過被列為世界文化遺產嘅360度環形鐵道

珍珠宮

littlesister 發表於 18-8-8 19:53
同意,雪山同湖真係好靚,舊年去過瑞士睇湖光山色,今年去 Scotland 對英國既湖冇晒興趣,到此一遊便算
...

我想問下如果去過瑞士少女峰山區, 加拿大嘅Banff同日本北陸上高地立山黑部再去Hallstatt, 會唔會覺得Hallstatt比起以上差唔多? 因為plan緊去中歐, 日子唔多, 所以想嚴選地方, 請問prague同ck係咪真係好靚? 因為現在嚴選中歐去邊度 (德國太大, 日子太少, 所以暫時唔考慮了)million thx

琥珀宮

畀面勳章

KTKTKT5 發表於 18-8-8 22:52
我想問下如果去過瑞士少女峰山區, 加拿大嘅Banff同日本北陸上高地立山黑部再去Hallstatt, 會唔會覺得Halls ...

Hallstatt 同你講個3個地方完全唔同,係個湖畔小鎮,係幾特別既,但就不算驚為天人囉,Prague 同 CK 都好靚,個人幾鍾意奧地利,Salzburg, Hallstatt, Innsbruck 各有特色,可惜係未去過 Vien, 你可考慮去 奧捷匈, 時間唔夠就奧捷啦,Salzburg 可去埋國王湖

大宅

黑衣天使 發表於 18-8-2 13:16
如果一家4口,4個大人
去8日瑞士
機票(見到有4000平機票)+交通(打算買8 days pass 好似大約400歐一人)+ ...

這是我在瑞士15日酒店及交通兩個人嘅使費。呢15日每人用咗約800瑞士法郎,用係頭三間及尾二嗰間酒店錢,上馬特洪峰嘅車費與及飲飲食食,整個旅程冇乜買嘢,最貴係買咗把軍刀。機票係每人用12萬里 Asia Miles 換的商務客位,去完瑞士,再去英國玩咗21日 ,機場稅每人HK$3031(因倫敦希斯路機場稅比較貴)

珍珠宮

littlesister 發表於 18-8-8 23:12
Hallstatt 同你講個3個地方完全唔同,係個湖畔小鎮,係幾特別既,但就不算驚為天人囉,Prague 同 CK 都好 ...

many thx for the info 咁我唔考慮Hallstatt啦。btw, 瑞航同漢莎都做緊promotion, 去中歐減價, 快d上網站睇下

首頁

尾頁

跳至