想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今日有位朋友講我地知, 見到我老公背後有個小朋友跟住, 然後朋友問我老公曾經係咪無要到一個BB, 而現在又準備想生BB,話以前果個知你而家想要就妒忌所以出左黎呀!!!! 聽完之後我都好驚, 好擔心, 話如果曾有過呢樣野的話就一定要做D野, 如果唔係就麻煩....哎呀

大宅

我奶奶是大陸人,我試過3次小產後,她好擔心,就吳知道可以點幫我!唯有去穩鬼婆,她其實無點讀過書,所以好迷信!
她穩完鬼婆就馬上打電話比我,話好準,樣樣都比個鬼婆講中,我以前不信,不過現在就一般心態,她老人家覺得做了這樣野,心理會安心d,米又她左羅.我米聽他講,她話:個鬼婆看到我兩公婆好不順,看到我奶奶年輕時流產過2次,又看到我流產了3次.話我奶奶以前的事無搞好,
她流產左的bb來煩住我地,再加上我又流了,就更多,,,它們成日會搞住我的,如果不做法事,我有一次就會無一次甘話,嚇到我奶奶.......馬上做了法事,還幫我做埋,話幫我送了它們上天!!!
唉,,信不信都好啦,心安理得拉,,其實是自己安慰自己!!

大宅

好媽媽勳章

我從來都無諗過放棄佢地...., 只不過係自然流產, 咁算唔算呢? 會唔會都跟住我同埋妒忌架?

原帖由 momotam168 於 09-4-3 18:05 發表
今日有位朋友講我地知, 見到我老公背後有個小朋友跟住, 然後朋友問我老公曾經係咪無要到一個BB, 而現在又準備想生BB,話以前果個知你而家想要就妒忌所以出左黎呀!!!! 聽完之後我都好驚, 好擔心, 話如果曾有過呢樣野的 ...

伯爵府

咁果個23歲落左17次果個後面咪好熱鬧
成堆細路仔跟住

男爵府

原帖由 寶貝168 於 09-4-3 18:34 發表
我奶奶是大陸人,我試過3次小產後,她好擔心,就吳知道可以點幫我!唯有去穩鬼婆,她其實無點讀過書,所以好迷信!
她穩完鬼婆就馬上打電話比我,話好準,樣樣都比個鬼婆講中,我以前不信,不過現在就一般心態,她老人家覺得做了 ...

嘩..咁靈呀, 而家我地過幾日去搵個朋友睇下可以做D咩, 仲有好尷尬囉, 佢問我老公究竟係佢既定係我既!! 呢D野我都唔知點答, 佢又識我奶奶...而的確我係有過呢件事, 不過唔係我而家既老公, 仲要係10年前既事喇....唉, 其實我都唔知係佢本身做果行太過敏感定點喇....

大宅

我夠同我個老公落過2個啦
乜都冇搞過
依家未又有3個
頌恩99年3月8,穎恩05年5月2,浩宏06年12月31 頌恩穎恩網頁

大宅

我起初對"鬼婆"好反對.因為我奶奶是大陸的,她們果一輩人都係中意時不時去穩鬼婆問家庭的野,問親都一定有野講,有野要做.所以,我老公都好反對去搞d甘野.
(差開一下,講下笑先)我老公小時候在大陸鄉下大的,他同班朋友出于好其,就專門去問"鬼婆".,個鬼婆話,你們當中有一個成日腰骨痛的,哈哈,我老公同我講:"更係拉,我都識講拉,我朋友當時敷左701,好大味,係人都聞到拉...."
不過,後來我奶奶同我講了她問到的野,我覺得有d可信,因為我3次流產,都是剛剛bingo就開始肚痛,次次都是3更半夜就痛,白天就好少痛,我同我老公講,他都是吳信d甘的野,還同我分析:"其實是因為,你白天訓床,訓得多,自然晚上訓得吳好,甘成日醒,醒左,個人清醒d,加上半夜好靜,無雜音,無野分散你的注意力.你就會覺得個肚仲痛,就好像牙痛甘....晚上訓不到,覺得牙更痛"
雖然他講得好有道理,不過我覺得都吳符合我的情況.我吳係半夜訓不到,而是,真係痛到我自然醒,其實當時好眼訓.
所以,我奶奶甘講,她話想做法事,我都同意左.不過老公就吳明白.還話我奶奶搞d甘野.我就幫我奶奶話番我老公.同他講道理.
信吳信都好啦,自己兩公婆都看了甘多年醫生了,艾,有d野,吳到我地信吳信,米等她老人家做羅,反正在鄉下做姐,又吳係要我地返去的,只是叫個鬼婆來我地鄉下果度做.
最後,老公無點出聲了.
希望事事順利拉!

洋房

好正!
原帖由 sasatt 於 09-4-3 20:28 發表
成堆細路仔跟住

複式洋房

原帖由 寶貝168 於 09-4-4 08:48 發表
我起初對"鬼婆"好反對.因為我奶奶是大陸的,她們果一輩人都係中意時不時去穩鬼婆問家庭的野,問親都一定有野講,有野要做.所以,我老公都好反對去搞d甘野.
(差開一下,講下笑先)我老公小時候在大陸鄉下大的,他同班朋友 ...

係呀...我今年2月(14 weeks)小產咗,我奶奶都返咗珠海揾個神婆幫我超渡b女(因為check到係女),佢話如果唔超渡嘅話想再有bb都唔會順利喎,所以我抱住零可信其有不可信其無嘅心態俾咗幾仟蚊做超渡bb嘅法事lor!!!

別墅

係啦!樓主,請你試下回應呀!我都好想聽下啲「唔導人迷信以求做下生意」既回覆呀!
原帖由 sasatt 於 09-4-3 20:28 發表
成堆細路仔跟住

別墅

成語有句:「推波助瀾」。
相信呢位新國民一定十分明白上句意思。或者好快就再有一個post有人問:咁請問「同你做法事個位啲聯絡呢?」、「第x團幾時出發?」接位應該會得到回覆:「請check pm」!!
原帖由 溫師奶 於 09-4-4 14:33 發表

係呀...我今年2月(14 weeks)小產咗,我奶奶都返咗珠海揾個神婆幫我超渡b女(因為check到係女),佢話如果唔超渡嘅話想再有bb都唔會順利喎,所以我抱住零可信其有不可信其無嘅心態俾咗幾仟蚊做超渡bb嘅法事lor!!! ...

男爵府

原帖由 寶貝168 於 09-4-4 08:48 發表
(差開一下,講下笑先)我老公小時候在大陸鄉下大的,他同班朋友 ...

攪到我個心都型住型住...真係麻煩!!!

其實我一向都信鬼神的事, 昨天係陪同另一位朋友去搵她剛過身的先生既骨灰位, 而果位朋友當時帶我地一齊去既, 我老公去到某一層時話突然好頭暈唔敢再入去, 佢先咁講囉..... 佢仲有話感應到我朋友的老公在, 叫佢掟聖杯問一問她老公LIKE呢度安你既骨灰嗎.. 雖然我地唔知真定假, 不過果個時候我朋友當然信架啦!!

或者我地又可能因為呢排生意唔順利, 運又差...所以個心都會有D信架, 不過我都要睇吓我老公認為點先, 去的話我都唔知到時點講好..唉

別墅

好媽媽勳章

原帖由 momotam168 於 09-4-4 01:52 發表

嘩..咁靈呀, 而家我地過幾日去搵個朋友睇下可以做D咩, 仲有好尷尬囉, 佢問我老公究竟係佢既定係我既!! 呢D野我都唔知點答, 佢又識我奶奶...而的確我係有過呢件事, 不過唔係我而家既老公, 仲要係10年前既事喇....唉 ...

momotam168,
其實我老公同佢之前的女朋友都落左個,聽老公話落個陣都已經四個幾月,有手有腳,仲道道係女。其實我一直都沒理,但連續小產左兩次,見到個幫我地睇風水的師父仲話我氣息極差,有野跟住我,師傅就叫我地連續初一十五落街去燒d金銀衣紙,一路燒一路話各行各路 ......, 我都做左一次,但個心都唔係好安落,想去廟到拜下,雖然個女唔係我,但都係我老公 ga, 但我又唔知點拜,無名無姓,又沒出生日期,師傅又話叫我地唔好搞,費時搞完佢更加唔想走,問奶奶仲佢佢鬧我,問我仲乜係要搵番 d 陳年舊事黎講,又問我點証明個個 bb 係我老公 ............ 對住奶奶真係吹脹,anyway,如果你知道點拜,不妨上黎講聲 ar

男爵府

原帖由 KITTYbbb 於 09-4-4 14:49 發表
係啦!樓主,請你試下回應呀!我都好想聽下啲「唔導人迷信以求做下生意」既回覆呀!

其實有時D野係好難講既...好多時人係最無助既時候都會尋求其他解決辦法, 呢點我信亦都聽過唔小.. 當然唔係每一個神婆都信得過啦, 不過有時做了只係心安理得或者令自己同家人個心都好過D而已...
等如去問醫生一樣, 我朋友的先生當時嚴重病時, 佢都會去珠海找位阿姨叫佢請她的爸媽上黎問吓... 佢已經唔係第一次, 如果唔靈佢都唔會去咁多次啦...

不過我暫時都未遇過一位高人!!!

男爵府

原帖由 蘇師奶 於 09-4-4 15:26 發表

momotam168,
其實我老公同佢之前的女朋友都落左個,聽老公話落個陣都已經四個幾月,有手有腳,仲道道係女。其實我一直都沒理,但連續小產左兩次,見到個幫我地睇風水的師父仲話我氣息極差,有野跟住我,師傅就叫我地連續初一十 ...

吓, 咁你講已小產兩次...而家點呀, 有返未架???
但係你奶奶又唔想你咁樣, 你咪要私底下進行囉? 但你老公信唔信先, 如果唔係你都幾難堪.
我到時睇吓我老公點先, 如果會有進一步行動我會話你知架喇...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至