論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

jenniferlam428 發表於 18-8-16 12:58
回覆 Lovemalimore 的帖子

佢個病係幾時開始有架 ?會否係香港傳染, 佢自己都吾知, 之前無睇醫生, 咁又點 ...

問過入境處,拋左俾衛生署,衛生署話唔會嚴格管制
即係我呢個工人有呢個record都可以再黎港
係邊感染到唔知,之前body check都冇check....

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

若工人揾新工要驗身架, 會驗出有肺癆。 根本唔會批visa.

別墅

lily-of-valley 發表於 18-8-16 22:28
若工人揾新工要驗身架, 會驗出有肺癆。 根本唔會批visa.

驗身只包愛滋病同驗孕
其他野你俾錢驗到係你決定用唔用佢
同僱主毫無保障可言

別墅

jenniferlam428 發表於 18-8-16 17:40
回覆 Lovemalimore 的帖子

你有無問衛生處點解吾可以嚴格處理 ?何解 ?咁,若果衛生處職員咁啱請到這個姐 ...

追住醫生問改變唔到政策

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Lovemalimore 發表於 18-8-16 13:49
問過入境處,拋左俾衛生署,衛生署話唔會嚴格管制
即係我呢個工人有呢個record都可以再黎港
係邊感染到唔 ...
咁都得呀? 傳染病來架? 唔通沙士至叫傳染?叫傳謀評吓理呀。

子爵府

回覆樓主:

如果佢有高危傳染病又唔肯醫,根本冇可能俾佢繼續照顧你爸,留佢喺度係炸彈,隨時傳染埋其他家人,不如傾下早啲完約,否則要花啲錢炒佢,人命猶關,唔死要你日日食肺癆藥都好辛苦架,副作用會令人想嘔

複式洋房

Lovemalimore 發表於 18-8-4 01:02
話說我工人只係照顧我爸一位長者
我同我老公都唔使佢照顧三餐同唔洗清潔間房,最多幫手洗兩件衫

我工人都係甘,有病唔醫,感冒咳帶拒看醫生,返來D藥一粒沒食,好像僱主要害死拒,拒自己唔知係家鄉帶來D感冒藥就食,如果唔係驚拒傳彼BB我先懶理拒

男爵府

完約通知入境處張表寫因佢患肺癆唔肯醫所以唔續約,另外提下議員建議加入健康狀況作審批簽證條件,既然因為當年沙士之後監察入境人士體溫,入境政策無此考慮僱主家人健康係未死得人多但肯定係只要一個都嫌多嘅問題。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

有傳染病唔醫咁都得

別墅

終於送走個工人喇,最尾呢個月真係好惡頂,係我地面前大模斯樣咁視像電話,我屋企家規不嬲唔俾講電話,只可傳信息,佢仲要玩視像,屋企好多野都爛左或唔見左,好明顯有心玩野

因為完約佢唔續約,衛生署寫左信建議佢返家鄉醫,工人同我講唔會再黎香港打工

但我聽返d親戚家工人講返,我家舊工人同佢地呻我迫佢日日食藥,有副作用仲要佢額外買其他藥治療,原本佢想續約既但因為我迫佢食藥佢決定唔做(但明明佢唔續約呢個deal係佢未病發時佢已經講左唔想續約,佢老公叫佢回鄉),跟住知道埋佢已經係香港見左工,祝下家好運

結論:工人都係養唔熟,唔好對工人太好,佢地冇知恩圖報呢個概念。。。

別墅

juanmc 發表於 18-8-17 22:23
完約通知入境處張表寫因佢患肺癆唔肯醫所以唔續約,另外提下議員建議加入健康狀況作審批簽證條件,既然因為 ...

好主意,搵日約個議員傾下先

首頁

尾頁

跳至