婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

已經2,3年冇生過唇瘡,點知最近又生返,仲鬼咁大撻!有咩辦法令佢唔再生?食維他命B係咪真係得?邊個牌子維他命B好d?有冇jm試過?

大宅

Kathy20 發表於 18-8-4 14:27
已經2,3年冇生過唇瘡,點知最近又生返,仲鬼咁大撻!有咩辦法令佢唔再生?食維他命B係咪真係得?邊個牌子 ...

我都係啦,7月頭生完左邊好返幾日,到7月中右邊生完好返幾日,7月尾又見上唇又生啦。
★唇瘡膏48元仲未完晒,我C6 話抵我C

別墅

不可奉告 發表於 18-8-4 19:44
我都係啦,7月頭生完左邊好返幾日,到7月中右邊生完好返幾日,7月尾又見上唇又生啦。
★唇瘡膏48元仲未完 ...

你都幾嚴重喎!一個月生3次!你有冇睇醫生呀?一起就要即刻查藥膏,唔係會發得好犀利!我就係遲左幾個鐘先查,就由一粒變左3粒!

大宅

Kathy20 發表於 18-8-4 23:42
你都幾嚴重喎!一個月生3次!你有冇睇醫生呀?一起就要即刻查藥膏,唔係會發得好犀利!我就係遲左幾個鐘先 ...

我每次都係一粒咁生,搽藥膏查3日內就會冇事,有次跟醫生講同事請食生日cake,但又忘記自己正搽咗唇瘡膏冇理就連咀角藥膏連cake cream 一齊食吞埋落肚,醫生咪又係叫我乖俾心機加強自己啲抵抗力就唔怕,勤力點查藥膏,生唇瘡好小事(笑)

複式洋房

Kathy20 發表於 18-8-4 14:27
已經2,3年冇生過唇瘡,點知最近又生返,仲鬼咁大撻!有咩辦法令佢唔再生?食維他命B係咪真係得?邊個牌子 ...

其實有時會係工作壓力做成呀!要懂得放鬆呀(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

不可奉告 發表於 18-8-5 00:22
我每次都係一粒咁生,搽藥膏查3日內就會冇事,有次跟醫生講同事請食生日cake,但又忘記自己正搽咗唇瘡膏冇 ...

我有時都驚會食埋d藥膏落肚,始終查係個咀,除非唔食野啫,因為呢d冇得斷尾,抵抗力一低就會發出嚟,唯一可以做只有查藥膏,但有人話食維他命B會好d,唔知真定假

別墅

Mmcchristine 發表於 18-8-5 09:45
其實有時會係工作壓力做成呀!要懂得放鬆呀(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

都有咁嘅可能,但工作好難冇壓力,最慘呢d冇得斷民

複式洋房

Kathy20 發表於 18-8-5 11:32
都有咁嘅可能,但工作好難冇壓力,最慘呢d冇得斷民

我成日反反覆覆咁出,睇中醫!都叫我放鬆,最重要有足夠休息,緊張,焦慮情緒都會有影響

複式洋房

Mmcchristine 發表於 18-8-5 11:36
我成日反反覆覆咁出,睇中醫!都叫我放鬆,最重要有足夠休息,緊張,焦慮情緒都會有影響:naught ...

加油呀

大宅

Kathy20 發表於 18-8-5 11:31
我有時都驚會食埋d藥膏落肚,始終查係個咀,除非唔食野啫,因為呢d冇得斷尾,抵抗力一低就會發出嚟,唯一 ...

我活咗快近4x歲人,今年7月頭係我人生第一次生唇瘡,仲要撞正7月2日紅日四圍診所都休息,問樓下藥房女職員企硬唇瘡膏要醫生處方至有得配,之後我咪又死頂到7月3日有診所開門講俾醫生聽我第一次生咋,女醫生笑到魚尾紋出埋嚟,醫生仲講我粒唇瘡開始"淍謝"唔駛搽了,呢啲正一小問題,醫生仲寫埋醫生紙,叫我摺好放銀包,萬一冇帶藥膏旁身就儘快遞張紙去藥房買返支$48自救。

別墅

不可奉告 發表於 18-8-5 20:05
我活咗快近4x歲人,今年7月頭係我人生第一次生唇瘡,仲要撞正7月2日紅日四圍診所都休息,問樓下藥房女職員 ...

咁搞笑!我買咁多次都唔使醫生處方喎!我依家藥膏都會跟身,唔理之後幾時再發,總之一定要買定支傍身!

大宅

Kathy20 發表於 18-8-5 23:50
咁搞笑!我買咁多次都唔使醫生處方喎!我依家藥膏都會跟身,唔理之後幾時再發,總之一定要買定支傍身!
...

個藥房女職員話雖然佢一眼都睇到我嗰粒正係唇瘡,但如果為咗做我一單生意(48蚊), 而佢地就俾衛生處捉到「在冇醫生處方下配藥俾顧客而要罰款幾萬蚊,真係唔知邊痛苦了。

大宅

Mmcchristine 發表於 18-8-5 11:36
我成日反反覆覆咁出,睇中醫!都叫我放鬆,最重要有足夠休息,緊張,焦慮情緒都會有影響:naught ...

我只係近排感冒完又皮膚敏感,咳又夜瞓,再嚟埋M 至抵抗力渣晒,所以就出唇瘡lo

大宅

回覆樓主:

食維他命b雜,同埋飲蘋果甘荀汁,好快好返

別墅

samanthayip124 發表於 18-9-5 00:01
食維他命b雜,同埋飲蘋果甘荀汁,好快好返

B雜真係有幫助?知唔知邊隻牌子好?

大宅

Kathy20 發表於 18-9-6 23:22
B雜真係有幫助?知唔知邊隻牌子好?

我見姑奶佢地一家keep住食b雜,生既次數少左。佢地都係係萬0買,好似係叫醫之選,我諗隻隻牌子都差不多

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至