自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

帶小朋友去親子商場玩,玩完先生去羅車,我帶小朋友去廁所,經過一間木製玩具舖,小朋友好奇行埋去,職員主動遞玩具比小朋友,玩左幾分鐘,見我想走,無購買意欲,開始黑面追問搵d咩,又表示試玩可以,但唔係免費任玩,帶住小朋友即走。
真心唔明,小店咁既生意手法,真係生存到?定係各位家長試幾分鐘,諗都唔諗即買?講緊幾舊水,淘寶都有同款既玩具。
以後都係行返大型舖,費時受氣

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

不要從別人的嘴裡去認識我

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主:

試玩幾分鐘都唔可以《 當然前題係冇整到亂哂,同唔係霸住自己玩唔比其他人睇》,咁不如唔好放出黎啦!好坦白,有時買份玩具,大人都要了解十分八分鐘,先決定到岩唔岩自己小朋友。
黑面可接受,但句說話真係好un耳

珍珠宮

回覆樓主:

做得小朋友生意,其實係要預小朋友睇下玩下,做唔到咁樣不如做第二樣生意!
正如賣衫都要預客人試咗唔呃唔買。

但我自己都會盡量識做嘅,如果真係無心當時會買,我最多只會比小朋友睇下就算,會盡快帶佢走。

男爵府

wan_sosin 發表於 18-8-4 20:11
做得小朋友生意,其實係要預小朋友睇下玩下,做唔到咁樣不如做第二樣生意!
正如賣衫都要預客人試咗唔呃唔 ...

我老公都話佢無腦兼倒米,有間舖係度,出氣有幾難。
有時我自己去買衫,見到好靚,試上身唔中意,但態度好,盛情難卻之下點都會買件走,黑面一定永無下次。
無人買野中意受氣

珍珠宮

ricky0223 發表於 18-8-4 20:30
我老公都話佢無腦兼倒米,有間舖係度,出氣有幾難。
有時我自己去買衫,見到好靚,試上身唔中意,但態度好 ...

我都試過,我仔好細個嗰時,去一檔賣報紙加玩具度睇玩具,細路仔當然左睇右睇,個檔主好唔like叫我仔唔好攪,我都即走,以後行過我都叫我仔唔好去睇,講真檔仔野唔會好貴,趣趣地買一件半件都總有可能,做生意真係唔應該黑面。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

可能佢諗住你地去混吉
但, 開得門都預左比人試/齋睇架啦

男爵府

wan_sosin 發表於 18-8-4 20:41
我都試過,我仔好細個嗰時,去一檔賣報紙加玩具度睇玩具,細路仔當然左睇右睇,個檔主好唔like叫我仔唔好 ...

做生意唔係咁做,特別係小朋友生意,小朋友總會有失控既時候幾舊水去一轉冒險樂園,playhouse 都無左。
生意做得好,自己買,仲會推介身邊親友買,黑面串嘴,永無下次之余,都會叫身邊親友咪幫襯
我幫襯開間賣親子裝,試完唔岩返去換,自己都有d唔好意思,但佢勁好招呼,結果又買多幾件走,又推介媽媽group d媽媽買,佢仲send 訊息多謝我介紹,送小禮物比我仔,結果又敗家,無時間上去買,睇岩順豐送上門比我,仲叫我唔岩返去換,結果一季買左幾千呢d舖咪實做生意羅

珍珠宮

ricky0223 發表於 18-8-4 21:16
做生意唔係咁做,特別係小朋友生意,小朋友總會有失控既時候幾舊水去一轉冒險樂園,playhouse 都 ...

咁先係識做生意。
但如果間間咁好服務,做媽媽會變好窮
你當間舖幫你慳返。

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

wan_sosin 發表於 18-8-4 21:29
咁先係識做生意。
但如果間間咁好服務,做媽媽會變好窮
你當間舖幫你慳返。

咪囉~最怕就係招呼好得滯, 唔好意思say no
放下自在

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

坦白講,我自己如果唔打算買真係唔會俾小朋友玩,就係怕呢啲情境

男爵府

新秦先生 發表於 18-8-4 21:40
我又覺得唔係你地咁睇喎.

我以前係打公司工,好受氣,但又唔可以黑面,於是,我就想搵一份工,係唔使受氣,同埋 ...

謎底終於解開你真係好鬼抵死
好奇問下,做熟客多定生客多?

男爵府

回覆樓主:

我大仔細個時試過喺西九龍商場拎起一個玩具,初初個老闆娘笑晒口,仲問我仔係咪鍾意呢樣。跟住我叫佢擺返原位,老闆娘知道我無心買後即刻變臉,叫我地唔買就唔好拎黎睇。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

咁做生意

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Babetoto 發表於 18-8-4 19:58
試玩幾分鐘都唔可以《 當然前題係冇整到亂哂,同唔係霸住自己玩唔比其他人睇》,咁不如唔好放出黎啦!好坦 ...

係咯

大宅

wan_sosin 發表於 18-8-4 20:41
我都試過,我仔好細個嗰時,去一檔賣報紙加玩具度睇玩具,細路仔當然左睇右睇,個檔主好唔like叫我仔唔好 ...

我都試過,平時小朋友想睇,知佢實忍唔住摸,我都會即刻叫佢地唔好掂,人地會唔鐘意,但個檔主仲快出口過我
叫小朋友唔好攪佢d 野,會整爛(其實係d 卡通書)
態度係好差,好似痴走佢d 金糠咁

小朋友掂檔主d 野,我都知唔係咁好,但一掂即刻話你,同d 語氣一定要咁差?

所以我好怕小朋友經過d 小店

學jm 講,有時d 野唔係太貴,平平地都可能唔好意思幫佢買d 野,但態度差,一定唔會幫襯

首頁

尾頁

跳至