懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇媽媽順產完發現有胎盤殘留要刮宮?
可唔可以分享下 點發現同埋刮宮係點嫁?

翡翠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

好少聽過有呢種情況出現喎,最好聽從醫生意見。

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

Ming116 發表於 18-8-4 19:44
有冇媽媽順產完發現有胎盤殘留要刮宮?
可唔可以分享下 點發現同埋刮宮係點嫁?
...

我係因bb冇心跳吸/刮宮的,私院做8小時前空肚連水都唔飲得,1小時前含脷底丸令子宮收縮,全身麻醉,20-30分鐘就做完,完全冇感覺,做完就勁流血好似m咁

最好照清楚及問下醫生用藥流或刮宮

複式洋房

sandy_astroboy 發表於 18-8-6 00:22
我係因bb冇心跳吸/刮宮的,私院做8小時前空肚連水都唔飲得,1小時前含脷底丸令子宮收縮,全身麻醉,20-30 ...

請問你邊間醫院做?幾錢?

大宅

Hen-mocha 發表於 18-8-25 08:35
請問你邊間醫院做?幾錢?

係仁安,大概二萬

大宅

2019勳章

sandy_astroboy 發表於 18-8-6 00:22
我係因bb冇心跳吸/刮宮的,私院做8小時前空肚連水都唔飲得,1小時前含脷底丸令子宮收縮,全身麻醉,20-30 ...

我想問做完晒之後,醒番之後會唔會有邊度痛或者辛苦?有咩感覺架?

大宅

huggiesbb 發表於 19-2-8 23:27
我想問做完晒之後,醒番之後會唔會有邊度痛或者辛苦?有咩感覺架?

醒左其實冇咩感覺,頭一星期有時會扯下,醫生有止痛藥食,最緊要係手術後要坐小月

大宅

2019勳章

sandy_astroboy 發表於 19-2-9 23:38
醒左其實冇咩感覺,頭一星期有時會扯下,醫生有止痛藥食,最緊要係手術後要坐小月
...

琴日做左了。。。其實坐小月即係點?
有咩係做得唔做得?
又或者要食啲乜嗎?

大宅

huggiesbb 發表於 19-2-10 10:33
琴日做左了。。。其實坐小月即係點?
有咩係做得唔做得?
又或者要食啲乜嗎?

同正式坐月冇分別,我媽就煲薑水洗手,沖涼洗頭(盡快唔好洗頭,真係頂唔順幾日先一次,免入頭風),停左冇流血先開始補,每日食4-5餐,有食五更飯,清淡d,蒸豬肉,菜心,節瓜,薑米炒飯,
每日飲炒米茶,停左血就食薑醋飯同睇中醫調理,有時間最好坐一個月,我要返工就坐左2星期

坐月炒米茶
成份:
第一星期:紅白炒米+陳皮
第二星期:紅白炒米+陳皮+元肉+杞子
第三星期:紅白炒米+陳皮+元肉+杞子+南棗
第四星期:紅白炒米+陳皮+元肉+杞子+北芪+黨參

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊