親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問各位日本酒店是否在入住前要提供所有入住人姓名? 我在網上經代理訂了一間3人房 (只用一個聯絡人名), 已付款確認, 并有入住憑証, 但看到訂單上有項酒店說明寫 : [2016年11月01日 - 2019年12月31日]請務必填寫所有入住者的姓名,否則訂單確認無效,且不接受後續追加姓名及修改;如要修改訂單,需取消重訂;如攜帶兒童入住,請務必備注兒童年齡,酒店可能會加收額外餐食費或加床費;若不提供,兒童可能無法入住;在兒童免費入住的情況下,一位大人最多帶一名兒童;特殊需求事先無法確認,以入住當天酒店安排為準。
想直接同酒店確認又找不到酒店的聯絡電郵, 擔心CHECK IN才出現問題.

禁止訪問

男爵府

gogo802 發表於 18-8-5 10:20
請問各位日本酒店是否在入住前要提供所有入住人姓名? 我在網上經代理訂了一間3人房 (只用一個聯絡人名), 已 ...

我用Japanican 訂房,要輸入所有入住房客的名稱

大宅

nmvcsw 發表於 18-8-5 10:28
200% 絕對 ... 不需要.

入住時, 需要提供所有住客護照給酒店影印, 這是日本法例, 但訂房時, 每個房間只提 ...
thank you

大宅

wyh:) 發表於 18-8-5 11:14
我用Japanican 訂房,要輸入所有入住房客的名稱
請問你是否入一個名就訂唔到? 因為我入一個名就訂到, 所以沒有為意, 收到確認訂單才睇到有關字句.

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

有幾多個兒童及幾多歲,是要如實報的,聽說日本的酒店check 得好嚴,不能夠報少,否則會面臨被拒入住,因為是犯法的。

wcpcelia    發表於 18-8-5 20:02

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我對上一次去日本,訂房只是一人姓名,但去到酒店前台要求交出所有同行者passport檢查
所以我覺得一人名無問題,大前提是個房型同入住人數一定要相符

大宅

請問各位日本酒店是否在入住前要提供所有入住人姓名? 我在網上經代理訂了一間3人房 (只用一個聯絡人名), 已 ...

我每次登房都只須要一個成人名(必須同護照相同),AgoXa, booking.com,樂天同 jaoanican都係
去日本同行人士包括小朋友check-in時都要Passbook,
反而其他台灣泰國等不用小朋友passport 。

子爵府

醒目開學勳章

年頭去沖繩要俾哂大人、小朋友既護照,上個月去大阪就只係俾voucher,大人、小朋友都唔駛出示護照。

大宅

KSY 發表於 18-8-5 15:51
年頭去沖繩要俾哂大人、小朋友既護照,上個月去大阪就只係俾voucher,大人、小朋友都唔駛出示護照。 ...

唔使出示護照?Airbnb?我今年喺日本住咗成十間酒店,冇一間唔使出示喎!

象牙宮

回覆樓主:

japanican訂房已經要入齊人名,去check in要對passport, agoda訂房就只要一個人名,到步就要出示齊passport!我去沖繩

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

係喎我都記得
japanican係要入曬住客名字

如果再喺嗰度book房
下次我間房
第二名住客填........宋智孝
諗起都喺個心度笑出嚟

男爵府

gogo802 發表於 18-8-5 11:33
請問你是否入一個名就訂唔到? 因為我入一個名就訂到, 所以沒有為意, 收到確認訂單才睇到有關字句.
...

我用Japanican 訂的是溫泉酒店,輸入入住人數,選房型,到訂單確認時,就要輸入所有入住人數名稱,之後入信用卡資料

基本上用其他酒店名訂房,是只要一個名訂房的。

如果現在要求所有人的名,試下電郵酒店交待你的訂房人數及名稱

wcpcelia    發表於 18-8-6 10:38

珍珠宮

回覆樓主

人家都寫清楚就跟足吧

我經日本 agent 訂,不嬲只入我名

人數是必須誠實說明的

大宅

wyh:) 發表於 18-8-6 09:28
我用Japanican 訂的是溫泉酒店,輸入入住人數,選房型,到訂單確認時,就要輸入所有入住人數名稱,之後入 ...

係喎,再睇返之前japanican 呢個confirm email ,真係要入哂入住人全名包括小朋友

琥珀宮

既然佢要求,咪比law,揾番代理人去提供資料啦。

大宅

可能我寫得唔夠詳細, 令部份谷友誤解, 澄清從沒有想過要欺騙入住人數, 之前去幾次日本都只是 CHECK IN 時要影所有住客証件, 訂房時只須填一位聯絡人資料, 但今次有其中一間酒店在確認後才發現有這些字句, 想EMAIL同酒店直接確認又搵唔到佢哋EMAIL, 擔心去到CHECK IN時先話有問題無房俾我, 所以問吓有無人有過類似情況.
多謝各位回覆, 已解決問題.

首頁

尾頁

跳至