自由講場

跳至

首頁
12345...25

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

話說今日喺東涌月台出火車,我即刻衝去lift到(無小朋友嘅朋友,你地唔明㗎啦...推住架孖車上唔到電梯,一定要搭lift。唔快d嘅話就會畀d四肢健全嘅人霸住部lift先...攪到我成日都要等三轉lift!仲要畀人打尖!)
我知邊度車門最近,所以我衝咗入lift,但都唔夠d有手有腳、後生、無拎行理嘅白領同學生霸咗半部lift先!
我老公見自己入唔到lift(經常嘅事...畀d唔洗用lift嘅人霸晒),咪走去搭電梯囉
以下係我同我三歲嘅女喺lift內嘅對話:
"Mummy, where's daddy gone?"
"Daddy's getting on the escalator cos he can't get in the lift."
"Oh..."
"Don't worry darling, daddy can use the escalator but we can't. He'll be fine."
"But these (指住晒lift內嘅人)people don't need the lift. They can get on the escalator."
我己經暗笑緊...
"That's right! they don't need to use the lift!"
"They are quite selfish."
"...yes thay are! Lift is for people who can't use the escalator."
我平時對我個女嘅教導,今日喺lift內體現晒出嚟!
我好驕傲!

再次聲明:
lift係畀有需要嘅人仕(傷殘,高齡,攞住大型行理同推bb車嘅人)優先使用
唔該大家如果無咩必要,唔有同d有需要人士爭lift搭
如果唔好彩畀個三歲細路串你就無謂啦!自己攞嚟瘀!!!

大宅

男爵府

唔係好明你講咩

公爵府

好媽媽勳章

公爵府

好媽媽勳章

沒有下文?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 kytam 於 09-4-3 23:48 發表

我打咗成段野...bk先嚟玩野,睇唔到lift嘅中文!
攪到"車立"後所有嘅文字都唔見晒...

男爵府

mouth: mouth:

男爵府

畀面勳章

都係唔明

大宅

I can't read the content until now....very weird.

伯爵府

原帖由 yennie 於 09-4-3 11:46 PM 發表
話說今日喺東涌月台出火車,我即刻衝去lift到(無小朋友嘅朋友,你地唔明㗎啦...推住架bb車上唔到電梯,一定要搭lift。唔快d嘅話就會畀d四肢健全嘅人霸住部lift先...攪到我成日都要等三轉lift!仲要畀人打尖!)
我知邊度車門最近, ...

你女女好叻呀~~ 不過lift入面d人會唔會唔識聽英文架??
我搭MTR都係, 成日都唔夠人爭, 明明眼見我推住BB車都唔讓, 仲驚死你快過佢入lift咁...攪到次次都要等2-3部lift....d人真係好自私, 都唔為下人諗, 有時我心諗, 你無事無幹既, 等得部lift黎, 搭電梯都上左大堂啦

伯爵府

魅力王子

原帖由 yennie 於 09-4-3 07:46 發表
話說今日喺東涌月台出火車,我即刻衝去lift到(無小朋友嘅朋友,你地唔明㗎啦...推住架bb車上唔到電梯,一定要搭lift。唔快d嘅話就會畀d四肢健全嘅人霸住部lift先...攪到我成日都要等三轉lift!仲要畀人打尖!)
我知邊度車門最近, ...

agree with u

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

係呀d人爭lift好討厭架

男爵府

小朋友係最誠實, 希望lift裡面d人識聽英文啦!

公爵府

好媽媽勳章

明白晒...我幾乎每個禮拜都入東涌玩,又真係經常見到d 0甘0既情況... 算0拉,好多人係0吾理人0地有冇需要0架...

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 julieann 於 09-4-3 23:53 發表

你女女好叻呀~~ 不過lift入面d人會唔會唔識聽英文架??
我搭MTR都係, 成日都唔夠人爭, 明明眼見我推住BB車都唔讓, 仲驚死你快過佢入lift咁...攪到次次都要等2-3部lift....d人真係好自私, 都唔為下人諗, 有 ...

白領同學生唔識聽英文...咩世界...
我只知佢地個個扮聽唔到!

伯爵府

原帖由 yennie 於 09-4-3 11:58 PM 發表

白領同學生唔識聽英文...咩世界...
我只知佢地個個扮聽唔到!

至憎就係呢d...都唔明OL同學生係咪真係咁累, 一定要搭lift呢....有d人又推BB車, 又拎住好多野, 行動唔方便果d又唔讓比人搭先...依家真係唔知咩世界!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

但係你囡囡講英文, 我怕o的人聽唔明噃~~~

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁
12345...25

尾頁

跳至