自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

請問有冇姊妹喺呢間華英書局比書單佢買過書,書局表示八成新,但要交咗$300按金先,因為未試過買舊書,想請教各位姊妹有冇買過?D書O唔Ok?唔該曬各位

子爵府

KenHim 發表於 18-8-5 14:08
請問有冇姊妹喺呢間華英書局比書單佢買過書,書局表示八成新,但要交咗$300按金先,因為未試過買舊書,想請 ...

去第二間有現貨啦!要賣書都暑假頭就賣,而家仲未有貨,到開學都未有咁點呢?

民房

回覆 KenHim 的帖子

之前同華書書局買過書,又平又齊,服務好過旺角其他果幾間,仲介紹左朋友訂,都係交$300訂,留書服務幾好,唔洗周圍搵,我下次都會用。

民房

KenHim 發表於 18-8-5 14:08
請問有冇姊妹喺呢間華英書局比書單佢買過書,書局表示八成新,但要交咗$300按金先,因為未試過買舊書,想請 ...

青年拒買書被毆警拘4店員

(明報) 20130726

【明報專訊】警方昨日拘捕旺角樓上教科書店「華英書局」兩名職員,連同兩名早前被捕的職員,涉嫌在上周四於旺角行人專用區毆打一名拒絕到該書店買書的少年。警方消息指出,以往多是兩間書店職員為「爭客」而打鬥,是次有人因拒絕「幫襯」而被打實為罕見。本報記者昨日到旺角區佯裝買書,不少推銷員落力兜售,更有推銷員不惜跪在地上央求記者光顧,還叫記者「認親認戚」可獲「親戚價」。

消息稱,上周四下午近4時,一名19歲少年與女友拿着書單到旺角買教科書,行經通菜街時遇上兩名華英書局的推銷員游說他到書店買書,少年拒絕,雙方爭執,少年被二人毆打。兩名店員在樓上書店見狀,亦下樓加入戰團。少年受輕傷報警。

警方發言人指出,當場已拘捕一名20歲姓黃男子,經進一步調查,分別再於本周三拘捕一名28歲姓鄧男子及在昨日拘捕兩名19歲姓梁及姓勞的男子,全部涉襲擊致造成實際身體傷害,已獲保釋候查。案件交旺角警區反黑組第三隊跟進。據悉,旺角警區去年只有一宗兩間書店職員為「爭客」而打鬥的案件,今年暑假推出「保苗行動」,會重點打擊與買賣教科書有關的案件,如舊書當新書賣的騙案等,不排除有書店被黑社會控制。

記者昨午到旺角行人專用區一帶佯裝買書,即有不少推銷員前來「兜生意」,有些年僅15、16歲。有兩名分別來自漢文書局和A+書局的推銷員上前,稱全天仍未「開過單」,希望記者能跟他們到店內看看,又不斷叫記者出示書單。其中A+書店的推銷員更不惜跪在地上,央求記者到店內認是自己的表妹,可獲「親戚價」。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

youyoupretty 發表於 19-3-9 17:03
青年拒買書被毆警拘4店員(明報) 2013年07月26日
好睇佢收回的.......................貨

子爵府

回覆樓主:

我唔會比按金,點知佢最後會比d咩書我

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

13年新聞 ,打人同被打既都應該讀完書

珊瑚宮

jollyma 發表於 19-3-9 17:13
13年新聞 ,打人同被打既都應該讀完書

書都已改版

民房

回覆 jollyma 的帖子

應該未啦...坐完監出黎再不停留級

民房

回覆 KenHim 的帖子

千祈唔好比訂金, 比左佢會比花到7彩同過版書你, 唔會退$, 報警都晒氣, 因為佢唔會比單你

珍珠宮

youyoupretty 發表於 19-3-9 17:03
青年拒買書被毆警拘4店員(明報) 2013年07月26日

首頁

尾頁

跳至