家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

有什麼投資產品有4-8% Yield?
最好穩健啦
你叫我什麼新經濟幣..我識條x
你叫我投資...茶餐廳..如果不是自己做...有怕比人食...如果自己做..有怕辛苦..

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ppp123 發表於 18-8-5 14:44
最好穩健啦

今時今日 Yield 4% 還可以,上到 8% 必定有一定風險~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

畀面勳章

最好穩健啦

穩健呢2個字好飄渺 , 如果大型藍薵股票你當係穩健的話 5 號仔,941,939, 1398 都有 4 厘幾5厘息。
再唔係就可以諗債卷, 但如果要債務評级高(即A)以上而又要去到四厘的就要8, 9年 或更長年期。
最後就係保險公司的儲蓄計劃,如果肯被綁5-10年勉勉強強都可以叫做揾到。

大宅

回覆 大力大力 的帖子

請問除左直接買股票, 有咩係有4%回報?

伯爵府

其實都有好多, 本港的除咗傳統大藍籌5, 內銀之外, (利申: 我持有 5 )

仲有房託REITS,
http://www.etnet.com.hk/www/tc/stocks/sector_reit.php,
(利申: 我持有 405 )

仲有 SS 字尾的合訂証卷, 如 : 6823, 6139, 1270, 2638, 這些都是高息的, ( 利申: 我曾持有6139, 當時是 9厘息 )

另外 : 新加坡 REITS, 好多都有 6厘以上, 仲係每3個月派息, 可以好輕易買幾隻自製月月出糧。

美國的市場就更廣更有深度, REITS 的種類更多, 依家我研究緊投資 HEALTH CARE REITS, 很多是每月派息的。

仲有 : 美國的市政府債基, 都有5-6%, 月月派息, 我都持有幾隻, 個個月有糧出, 不知幾爽。

我覺得投資都一定有少少風險, 要求有 4-6厘都好正常, 不然的話, 直接做定存好了,最緊要分散投資。

大宅

maymaggie 發表於 18-8-6 16:45
其實都有好多, 本港的除咗傳統大藍籌5, 內銀之外, (利申: 我持有 5 )

仲有房託REITS,

請問股票有SS尾係點解?

男爵府

回覆樓主

如存錢在接受存款公司可否考慮?

子爵府

回覆 沙律 的帖子

SS 是股份合訂單位,即Share Stapled Units 的簡稱,指一間公司發行的證劵實際上是透過法律效力將不同類型的證劵捆綁在一起。股票合訂單位與一般股票的不同之處是股份合訂單位業務彈性較大,例如較容易注入資產和不會被限制發展主業以外的業務。

男爵府

畀面勳章

nachoboy 發表於 18-8-6 21:31
如存錢在接受存款公司可否考慮?

邊間?大部份比較可靠的例如有銀行做後台的利息唔會明顯高好銀行好多,如果要專登開户,不如揀一間迎新優惠最多的銀行,應更加着數。

男爵府

仲有房託REITS,

6139你點睇?網上資料唔多

大宅

kittykwok385 發表於 18-8-6 22:20
回覆 沙律 的帖子

SS 是股份合訂單位,即Share Stapled Units 的簡稱,指一間公司發行的證劵實際上是透過 ...

謝謝!那SS尾股票除了股息高外,算唔算係穩陣傱一風險既股票?

伯爵府

dreamboy_man 發表於 18-8-6 23:51
6139你點睇?網上資料唔多

我的資料都係國內朋友介紹, 然後再係網上看公司資料, 都係睇經濟通, AA STOCK 果類。

子爵府

最好穩健啦

4-8% Yield產品好多選擇,一係用風險、一係用時間換取,自己考慮一下再決定吧!

大宅

仲有房託REITS,

請問點買美國債卷?

伯爵府

pc369 發表於 18-8-7 22:45
請問點買美國債卷?

銀行或証卷行

大宅

maymaggie 發表於 18-8-8 15:29
銀行或証卷行

是否要PB?
或資深投資者
可以講多小小嗎?

別墅

仲有房託REITS,

請問點樣買到外國Reits?

禁止訪問

民房

伯爵府

Agnes_wcm 發表於 18-8-8 19:50
是否要PB?
或資深投資者
可以講多小小嗎?

普通客戶都可以買,不過銀行會分咗客戶類別,例如你睇花旗銀行附表,級別高的客戶可以買的種類比較多,銀行一般不收手續費但係經銀行買的差價會好大。

或者可以經證券行買。

https://www.citibank.com.hk/global_docs/mobile/investment/pdf/bond_list.pdf

首頁

尾頁

跳至