自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

主科唔合格,會留班。

子爵府

回覆樓主

我仔學校中英數是但一科不及格要留班
不留就請轉校

大宅

坊間成日話學校唔留班, 收多D叻學生, 其實絛數一樣, 留左你升上去果級咪多左位, 佢都可收插班, 睇下收邊級囉, 有乜話多左小左位, 相反,迫走你就多左位啦,果D留左都唔合格佢先再留你, 迫你走囉, 去到5年級上6年級就一定唔留啦, 因為呈分呀。

大部分唔留班係家長唔想留, 有D學校唔係咁多插班生, 咪比你自由諗下留唔留囉。

水晶宮

KTKTKT5 發表於 18-8-5 16:06
如果勁嘅學校, 留班生平均分分分鐘有八九十分

點會呀! 家長唔出聲? 八九十分要人留班,唔信學校够胆提出。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

好睇學校政策
通常好少會留班,因為學校要寫報告同教育局解釋
我朋友果間就主科(中英數常)其中兩科唔合格要留班,另一間就全部唔合格都唔洗留班,可能學校費事要寫報告,由佢

侯爵府

畀面勳章

唔係嘛,咁起碼一大半級人都唔洗升班啦,年年都唔達標,咪留足幾年 邊有咁多位比人留班呀!?

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實唔係成績差而留,係學校覺得佢仲有得救所以先留,我女學校中英科主科唔合格都唔會留,照比你上,
學校有位都留比插班生,會留O既真係少之又少,
唔得都夾硬推你上,費時你阻住個位

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

要吹都唔好咁大吖, 八、九十分都話要留班

珍珠宮

pooh仔 發表於 18-8-5 19:15
要吹都唔好咁大吖, 八、九十分都話要留班

唔係吹, 只不過唔係近年, 我唔知宜家d小學已經唔係咁, sorry

不過以前真有其事。

公爵府

Nbs 發表於 18-8-5 17:27
唔係,佢其實好聰明的。
不過無父母,無人理,無補習,學校唔理,所以個底打得好差,abc 都未識哂靠認字死 ...

唉!
好可憐
但公道d講,學校真係理唔到咁多。

男爵府

Angel_Rose 發表於 18-8-5 17:54
記得我讀小一時讀名校,全班考第24,科科都合格,但只係僅僅合格,學校同我媽講一係轉校升小二,一係原校留班讀 ...

以我分析,學校唔會最後一刻先同家長講要留班或轉校,亦唔會只係同一個家長講(成績普通的人一定佔大多數吧)。而你呢個例子說明了事實上好多家長係唔想子女留班的,老師留人班到底係想救學生定逼走學生呢?

水晶宮

yl88 發表於 18-8-5 19:41
唉!
好可憐
但公道d講,學校真係理唔到咁多。

係,所以呢個小朋友真係嘥左。
而家個底打得太差,加上已經沉迷打機又無人理,根本唔會追到。
只望大個唔會變古惑仔。
(好彩而家性格仲係善良,懂關心人)

公爵府

anpanmenbaby 發表於 18-8-5 18:55
好睇學校政策
通常好少會留班,因為學校要寫報告同教育局解釋
我朋友果間就主科(中英數常)其中兩科唔合格 ...

主科兩科不合格便留的是超級名校或直資嗎?
如果係普通學校,主科兩科不合格便留的話,應該最少一班學生要留
普通津校九成學生靠派位,咩質素學生和家長都有,亦不少唔理細路的文母,單親的,拿綜援的,亦有機會收唔少學障童,佢地隨時科科肥

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

怪獸青BB 發表於 18-8-5 15:54
隔離屋個妹妹同我講佢今年要留班,但我見佢暑假都有去補習啦,私人/補習班都有上,好少見佢出街玩(連屋企附 ...

要睇咩學校,唔好話名校,就算地區一線同地區2,3線嘅要求都唔同。我仔地區一線學校,主科或平均分唔合格,操行C或以下要留班。上年p.4收咗個二線學校考級一嘅人來插班,嚟到成績都係好,但操行好差,要留p.4兼考級6都唔俾學業獎佢,佢媽發哂癲,話佢仔在以前學校操行拿A,拿B。但…人所共知嗰間學校好多新移民生翻學生,物以類聚,佢仔浸咗3年野蠻行為,點會過到關。

公爵府

Nbs 發表於 18-8-5 20:04
係,所以呢個小朋友真係嘥左。
而家個底打得太差,加上已經沉迷打機又無人理,根本唔會追到。
只望大個唔 ...

如果你可以幫到手,就幫下佢啦
人生中只要有一個貴人,命運就會改寫

水晶宮

yl88 發表於 18-8-5 20:42
如果你可以幫到手,就幫下佢啦
人生中只要有一個貴人,命運就會改寫
...

其實我老公屋企幫佢好多,喺佢屋企人坐晒監時湊過佢成年幾添。不過你講得啱,我希望我老公做唔到貴人都做到一個正面既角色比佢睇,灌輸正確既人生觀同態度比佢,希望佢大個唔會學得太壞。

水晶宮

11B 發表於 18-8-5 20:42
要睇咩學校,唔好話名校,就算地區一線同地區2,3線嘅要求都唔同。我仔地區一線學校,主科或平均分唔合格 ...

成績好考級6,因為操行差要留班?

其實留一年對改善操行有無幫助呀?

侯爵府

畀面勳章

yl88 發表於 18-8-5 20:37

主科兩科不合格便留的是超級名校或直資嗎?

普通地區一線小學姐,唔係咩出名名校

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

Jane1983 發表於 18-8-5 20:57
成績好考級6,因為操行差要留班?

其實留一年對改善操行有無幫助呀?

唔知呀!可能嚟緊升p.5,如果俾佢升,操行咁差,睇時 in 中學點拎張成績表俾人?
佢成績真係好嘅,但操行真係令人滴汗。佢隔離班嘅,我仔話佢喺走廊倒氣水落地,早會校長講緊嘢時大聲插咀,撘地鐵俾人點相打去學校投訴佢。同佢一班嘅話佢向女同學講咸濕嘢,在黑板寫粗口,恐嚇班長,上堂叫老師收嗲。

公爵府

Nbs 發表於 18-8-5 20:53
其實我老公屋企幫佢好多,喺佢屋企人坐晒監時湊過佢成年幾添。不過你講得啱,我希望我老公做唔到貴人都做 ...

坐晒監
佢父母都好複雜下喎

首頁

尾頁

跳至