夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

Nancy20090615 發表於 18-8-6 15:15
咁聽完各位意見, 你自己有咩分析?

就大家提出既哩幾點同佢傾下,睇下佢咪計畫。不過應該都如大家所講了,人工咁少,即使想養頭家都有心無力,只能推俾我。如果唔係大家講,我真係無念到自己要做主力養小朋友,仲要養埋99...

別墅

micsin 發表於 18-8-6 18:15
唔好話搵得少 搵得同我差不多 婚後都成日話大家搵咁多 點解要比佢? 家用又唔比 子女免稅額羅哂 仲要粗口鬧 ...

婚前睇真d,真係好難,就似一場賭博。

複式洋房

helen0824 發表於 18-8-6 01:47
男朋友36歲了,人工1萬5,我係佢既一倍幾;佢大使,買衫都要有牌子,譬如Calvin Kevin ,話著得耐些,我就 ...

唔好期望喺性格上,行為上有咩改變。尤其是婚後佢仍然在家住果d男人。對佢黎講只不過係屋企多個人而已,佢仍然係呀媽個仔黎。

禁止訪問

回覆樓主

別墅

moon7632 發表於 18-8-6 19:28
我識同學都同樓主差唔多,但佢地覺得冇乜問題,因為如果佢係錫你,你係會同佢一齊,用錢方面要溝通多一點, ...

現代社會,男女都要見人,可能我比較有志氣,我覺得,無論男女,面唔係人地俾,係自己俾自己。我如果係男人,我唔會攞住老婆既錢去威,話係自己賺。相反,我係女人亦都唔會咁做。老公肯俾零用錢我,當然我會覺得好有面,佢無俾,我都唔會覺得無面。至於小氣嘛,真係心胸無廣闊到一結婚就要出大份養起成頭家同埋佢阿媽。

翡翠宮

回覆樓主:

吾結

萬五+同住+養老母呢個組合實在太夢幻,我擔當吾起

mint2014    發表於 18-10-15 13:18

男爵府

回覆樓主

喱個擺明係個窮嘅少爺仔,結左婚你實煩過佢老母

禁止訪問

回覆樓主

大宅

helen0824 發表於 18-8-6 09:27
多謝你啊,甘詳細解答。我仲抱住同佢一齊,終於有個依靠,佢會好似未結婚前咩都佢俾甘,負責嗮屋企所有嘢 ...

結婚如想找依靠的話,我諗你唔結好過結,結婚唔係揾長期飯票,係真心愛同埋想—齊生活,金錢唔太計較先得,你男友成日買貴野,咁係味真係用得耐先?係,咁佢啱囉,叫到成枱餸,係味知你睇少佢,所以唔衰得呢?你要佢婚後負責晒所有野,我代佢答你…冇可能,人工得萬五,就算你三萬,都末必得啦,又租屋,又娱樂,佢又要買贵野,你真係太天真

禁止訪問

回覆樓主

別墅

moon7632 發表於 18-8-6 21:04
真係大有人在,女的要做大女人,好難睇好。都係拍拖岩你多一點,如果唔係就放生自己放生人,你杯茶可能唔岩 ...

認同大有人在。啱啱睇完BB來了,見到做大女人既都係歇斯底里地發脾氣,指住老公鼻來鬧,真係唔想自己變成咁。查實邊個想變成咁,都係做大女人既無奈。

別墅

moon7632 發表於 18-8-6 21:18
到時如果有小孩,又點養?問題會更大,但好多媽媽都係冇錢收,湊小朋友,又唔俾你去打工,收少少家用,男人 ...

我知道計較係做唔好婚姻,我肯同對方一齊養家,但要我一結婚出大份同養埋佢阿媽,我念我會變成BB來了中既兩個大女人。自己大把錢可能無咁恐怖,但一唔夠錢有壓力定會指住老公鼻來鬧都痴肺。老實講,我都係俾小小錢我阿媽意思一下,佢唔嗮我養。但我要養一個無血緣關係無養育之恩既人,而我自己係一個買唔起樓又賺普通打工錢既人。

別墅

ml628 發表於 18-8-6 21:12
結婚如想找依靠的話,我諗你唔結好過結,結婚唔係揾長期飯票,係真心愛同埋想—齊生活,金錢唔太計較先得 ...

我講得唔清楚。我所謂既依靠係,有個人撐,未至於失業就無飯開無屋住,有種安全感。我無念過做少奶或者全職媽媽,我婚後依然後出來做嘢,都一齊養家一齊供樓,但希望對方大份些,我可以細份些。始終女人要生仔,要照顧小朋友家頭細務,事業點都無男人咁俾得起時間。我而家單身,我完全可以為份工作OT進修博升職,但生左B,我念好難。

別墅

ml628 發表於 18-8-6 21:12
結婚如想找依靠的話,我諗你唔結好過結,結婚唔係揾長期飯票,係真心愛同埋想—齊生活,金錢唔太計較先得 ...

唔通一件小小名牌既T shirt會比普通牌子著得耐好多?一件起碼夠買兩件普通牌子。T shirt已經係要名牌了,其他更加唔嗮講,我就唔舉例了。成台餸係佢既習慣,因為佢好食,咩都想試,但又食唔嗮,我gam住來叫,都會有剩。

大宅

helen0824 發表於 18-8-6 21:50
我講得唔清楚。我所謂既依靠係,有個人撐,未至於失業就無飯開無屋住,有種安全感。我無念過做少奶或者全 ...

唔好意思,誤會左,但就算你男友唔大洗,都冇可能主力養—家

禁止訪問

回覆樓主:

別墅

ml628 發表於 18-8-6 22:30
唔好意思,誤會左,但就算你男友唔大洗,都冇可能主力養—家

我明白,主力果個應該係我,我人工係佢兩倍多。主要係睇我肯唔肯做BB來了裡面既大女人。拍拖時唔會感受到哩d,所以上來問一問,預知下將來既婚後生活大概會係點。

別墅

moon7632 發表於 18-8-6 22:31
我都係俾$2000 家用阿媽,佢年紀大,可以拿綜緩「大把福利」,因為阿媽係自己養唔係俾人地個仔同個女養。只 ...

我都唔敢講,佢阿媽而家靠緊佢老家養,仲幾大使下,因為以前使慣,而家無錢都照使,覺得都帶唔入棺材。

大宅

helen0824 發表於 18-8-6 22:38
我明白,主力果個應該係我,我人工係佢兩倍多。主要係睇我肯唔肯做BB來了裡面既大女人。拍拖時唔會感受到 ...

其實以你男友性格,冇$又大洗,又愛吃,如果我係你,愛的話,飬家會係我,唔會介意,但—定唔會生仔

大宅

回覆樓主:

太大男人,到時為錢嘈好煩,嫁唔過。

首頁
12345...6

尾頁

跳至