夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

望月童 發表於 18-8-7 13:55
結婚唔俾比您想像中更好, 只會比想像中更差更差

您會想像以下呢個情況:您接受到就OKAY

同意男人通常越變越差,越變越好唔係無,只係好罕有。你將佢宜家(拍拖)表現打8折就係婚後表現,將婚後表現再打8折應該係做爸爸既表現(除非佢恨小朋友恨到發燒)

子爵府

回覆樓主

如果你未愛到真係要生要死,唔結過唔甘心的地步的話,我的意見係唔嫁好過嫁。

複式洋房

就算佢搵錢多過我 佢咁洗錢法 都嫁唔過啦
婚後樣樣都係錢 一講錢就傷感情 何況你人工又高過佢
講多幾講又會自卑心起 大把野嘈

wcpcelia    發表於 18-8-10 15:50

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

helen0824 發表於 18-8-6 23:58
你當時結婚,你老公幾歲?我男朋友而家36,人工一萬五,無大學畢業,而家先至開始要發憤圖強讀副學士。等 ...

點解你同你男友諗野都咁天真? 36 歲香港人諗野似十零廿歲個d 後生?

副學士讀完會有30k 人工? 咁d 大學生應該搵幾錢一個月?

公爵府

fattymama 發表於 18-8-6 09:04
回覆 helen0824 的帖子

唔好發幸福夢啦.結婚唔一定就會幸福㗎.

有道理,大把人結婚後才是受罪的開始,不要幻想在愛情劇集中啦!若是生埋細路,真是真正的大獲考驗的開始!
以他的目前狀況,生活習慣,比著我,百份之百不會考慮結婚,真心話的

瑪瑙宮

WoodyDot 發表於 18-8-7 20:34
點解你同你男友諗野都咁天真? 36 歲香港人諗野似十零廿歲個d 後生?

副學士讀完會有30k 人工? 咁d 大學 ...

我覺得似係以讀書逃避一 d 野, 等樓主越孭越多, 生埋細路更加走唔到. 我真係想知香港有幾多个在職男人 36 歲會走去讀副學士搏讀完搵到三皮.

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

除非男人有其他技能如水電木工,家事一手包辦,咁賺少d, 女人仍可依靠,女人出錢,男人出力咁啦。
否則,我看到“貧賤夫......百事......”
sorry, 我是太理智與現實。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

子爵府

回覆樓主:

千祈唔好諗結咗婚會變
唔會
只會更加劇
所以未婚要諗清楚自己受唔受得。唔受得真係唔好跳入去

男爵府

想像到婚後就係老婆一早返工,放工買埋外賣返來見到奶奶老公灘響到睇電視、打機。一堆衫在廁所未洗、廳晾左衫未收、床一堆老婆返工前收既衫未摺。廁所又臭、手袋外套鞋新買既野周圍擺。忍一忍想入廚房倒水飲冷靜下,又見到碗盤一堆煲煲碟碟筷子水杯未洗、想倒杯水先發現有人飲曬d水又唔煲。好,去廁所避開自己靜下,成地頭髮無人吸塵抹地、成地水、廁紙用完唔換。。。。到食飯,成枱野,但你見到你奶奶老公已經一邊睇電視一邊食緊,到老婆食,之後跟手執埋一盒二盒抹埋枱,仲見到地下有飯菜汁。你一返屋企就係見到無盡既家務,同灘響到既奶奶老公。因為佢地都係識洗錢買野「及時行樂」型,嘆左先算。錢又係係搵、家務又係你做,都唔好講話湊仔,唔好講服侍埋佢地仲嫌你,有排你受。婚姻就係家務。

queencorn    發表於 18-8-8 12:48

大宅

AAV 發表於 18-8-8 08:30
想像到婚後就係老婆一早返工,放工買埋外賣返來見到奶奶老公灘響到睇電視、打機。一堆衫在廁所未洗、廳晾左 ...

你形容得好有畫面

大宅

女人都有一個錯誤諗法.

當拍拖時有問題, 諗住 "結婚先, 佢娶左我, 點都會生性, 大家 close 左, 整體關係一定有改善!"

之後婚後有問題時, 又諗住 "生個 bb 出尼先, 佢做左老豆, 點都會負起責任, 整體關係一定有改善!"

結果只會搞出大頭佛.

水晶宮

回覆樓主

要結婚都要諗清楚啦!仲話生?
我就係人辦,已經豬左一次,絕對唔會比自己豬夠兩次

男爵府

AAV 發表於 18-8-8 08:30
想像到婚後就係老婆一早返工,放工買埋外賣返來見到奶奶老公灘響到睇電視、打機。一堆衫在廁所未洗、廳晾左 ...

好似親歷其景咁喎
我都想同樓主講。老公/奶奶做唔做家務, 有冇手尾呢啲野, 應該係婚前就觀察好 (例如: 一齊去長途旅行, 突然上男友家探99)。
就算平時扮得幾好都好, 去長途旅行24小時對住, 你會好detail咁睇到佢生活習慣。例如: 沖完涼會唔會搞到成地濕晒等你抹, 啲衫會唔會四圍掉, 執行李會唔會把東西分類好, 啲衫著好多日會唔動手自已洗, checkout 酒店前會唔會幫眼睇下有冇執漏野? 同埋啲行程係唔係都係佢安排? Plan 得好唔好? 準備充唔充足?

表面上你係同佢去旅行, 其實係一個考試, 你係試官, 心入面不斷咁打緊分。
記住一啲芝麻細綠豆既生活習慣, 都可以成為你地婚姻出問題既源頭。

大宅

Solarflare 發表於 18-8-8 10:05
好似親歷其景咁喎
我都想同樓主講。老公/奶奶做唔做家務, 有冇手尾呢啲野, 應該係婚前就觀察好 ( ...

雖然旅行係可以睇到一個人的習慣,

可能奶奶會執得好整齊,
但唔代表唔需要新抱做家務。

未入門始終未入門, 去旅行都識分主客的,

入左門後就唔同講法喇

瑪瑙宮

Solarflare 發表於 18-8-8 10:05
好似親歷其景咁喎
我都想同樓主講。老公/奶奶做唔做家務, 有冇手尾呢啲野, 應該係婚前就觀察好 ( ...

我覺得樓主果件, 36 , 萬五蚊工, 人生講真, 已無乜發圍機會, 黃金時間已過, 尼種人只會想 hea, 婚後又比人困住 (雖然樓主可以孭到經濟), 佢又覺得人生無得再變得更好, 只會盡做自己鈡意做 ge 野, 當然唔係錫老婆仔女做家務, 係沉迷打機, 飲酒之類的嗜好, 佢又鈡意花錢氹自己開心, 自制力低, 仔都生埋如果个女人有怨言, 佢唔會為人地改變, 你忍到咪忍, 你揀我之前都知我係咁.

男爵府

Nancy20090615 發表於 18-8-8 11:19
我覺得樓主果件, 36 , 萬五蚊工, 人生講真, 已無乜發圍機會, 黃金時間已過, 尼種人只會想 hea, 婚後又比人 ...

同意男人40一事無成, 通常都係因為性格有問題, 本身個人唔夠進取。
做女人唔好咁天真以為男人婚後會變好。十個有9個都只有變衰

男爵府

望月童 發表於 18-8-8 11:17
雖然旅行係可以睇到一個人的習慣,

都係。入門同未入門可能會好大分別。
或者平時可以探下口風。睇下未來99係呢方面既觀念係如何。
同99食食下飯講: 伯母, 我工人湊大的, 唔識做家務的, 你介唔介意?
睇下奶奶點答。
有啲會話結左婚就要入得廚房出得廳堂, 唔好指意男人做家務。
有啲會講男人分擔家務好平常, 叫你放心。
有啲聽到你講工人湊大已經塊面黑黑地, 但個把口講無所謂..
睇語氣, 睇表情, 都可以睇到好多野。

大宅

回覆樓主:

一個人的性格唔會因爲結婚而改變,唔好存有幻想。
你地價值觀相差太遠,嫁唔過。

TabbyBuBu    發表於 18-8-15 10:48

男爵府

helen0824 發表於 18-8-6 01:47
男朋友36歲了,人工1萬5,我係佢既一倍幾;佢大使,買衫都要有牌子,譬如Calvin Kevin ,話著得耐些,我就 ...

真心,佢冇上進心(如有心搵錢好多工都可以搵多d),大使,離地,又天真(用讀書逃避),分分鐘結婚錢都唔出但又有要求,你OK俾哂錢佢fing嗎?

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

helen0824 發表於 18-8-6 01:47
男朋友36歲了,人工1萬5,我係佢既一倍幾;佢大使,買衫都要有牌子,譬如Calvin Kevin ,話著得耐些,我就 ...

36歲仲得萬5人工唔緊要,但無咁大個頭唔好充,呢啲人嫁唔過。

首頁

尾頁

跳至