自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

侯爵府

親子王國15週年勳章

追。

有啲人係好衰, 我見過自己家姐都唔還錢 (重點個家姐唔係富裕, 只係本著自己親妹而借, 家庭月入都只係2-3萬, 仲要供樓), 可以十萬還10年, 到今日仲未清哂。同樓主一樣, 叫一叫, 還一兩次, 又停了。有時催兩催, 話真係無, 話自己小朋友開學好多錢洗, 發難。

同一個借款人, 問另一親生兄弟借, 兄弟期期追, 不停打電話叫佢還, 同佢講再唔還洗咪上公司問你收錢, 知道唔易蝦, 就快快手還哂了 (咁當然數目細好多, 唔過一萬)。

有時啲人唔係無錢還, 而係覺得洗乜咁急還? 反正你唔催, 你催佢佢係唔還, 你又奈佢唔何, 拖得就拖, 自己有錢享樂左先。唔可以用有責任感的常人諗法去諗呢啲人

珍珠宮

小小馬奇朵 發表於 18-8-6 12:30
「但我一追, 等如豁出去, 我唔會再出現在呢堆人當中, 如果揭穿了他也唔還, 我吹佢唔涱, 但同時我不能去見 ...

係囉

你你債主佢係債條點會你唔見人
同埋點會俾佢分14年還
4年都唔得啦
家下供樓咩

侯爵府

回覆樓主:

1. 講個大話, 話家人要大量錢醫病叫佢立刻還.

2. 妳有無借據?有就可以發律師信. 亦可以揾收数公司做.

3. 無借據就去佢公司嘈, 肉酸但work.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你哩個朋友,應該唔只朋友咁簡單,好明顯,佢係帶領住一群人,而哩群人,亦係你朋友圈嘅多數人? 佢~係一定唔啱的了,但問題係,現今世道,人嘅價值觀,未必會因為佢錯而遠離佢,反倒,因為你講真話,其他人會離棄你,哩個就係你嘅擔心? 另一方面,你又擔心事件張揚後破壞咗佢喺所有人心目中的形象,怕佢受不了,唉~事件有點複雜。

不過,真係太多哩啲無恥嘅人,恃住自己德高望重,胡作非為,佢亦怕你講件事出嚟,所以追佢數時就還下,唔追就唔還,仲有,分20年還,佢而家年紀應該都唔細啩,還唔晒又冇借據,邊個會代佢還落去?

公爵府

ope 發表於 18-8-6 12:15
幾年前我開過 post 講自己借過錢比人, 有d jm 冷嘲, 有d jm 食花生, 但也有真心jm 教我唔好借, 借咗就預佢 ...

20年!哼!你仲要保佑佢長食百二歲添呀

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

幾年前我開過 post 講自己借過錢比人, 有d jm 冷嘲, 有d jm 食花生, 但也有真心jm 教我唔好借, 借咗就預佢 ...

咁你係咪有借據在手? 佢未還畀你係真係有困難定係你覺得佢拖住你? 如果係後者我會追到底
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

追!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

簽紙既時候冇寫還錢計畫?你可否講清楚呢點。

你對呢d 人應該强硬d , 大部份欠錢既人都係不善理財或不負責任,見過好多欠緊錢仲去旅行,因為佢認為去旅行,吃喝玩樂係必需,所以我地同佢地諗野根本兩回事。仲有,佢地會諗,你d 錢係閒錢,唔等駛,所以慢慢還都得。

子爵府

ope 發表於 18-8-6 12:23
每次佢停住不還我立即追, 佢又會月底入返, 如是者我追了 5,6 次

就是拖下拖下, 借錢時是一秒錢借給他, ...

其實佢咁樣都破壞咗大家友情,有咩問題點解佢唔坦白說出。事到如今不如你就豁出去唔好拖拉呢段所謂友情,還錢呀大佬... 必要時真係要聯絡吓他家人,真係有d用架!

男爵府

ope 發表於 18-8-6 12:24
唔係十

你都可以"等$駛"叫佢快還,即簽有限期欠單,記得mark低身分證

男爵府

回覆樓主

係咪借咗俾宗教團體之中有地位的人呀?
我諗...應該唔止你一個被借錢的了。
我明白你的難過,唔單止係借錢唔還咁簡單,因為直情係覺得被信任的人出賣背叛。
就算揚出來追數,仲要擔心被團體內其他人不信任同排斥,擔心其他人會話你不包容該位有地位之人,擔心其他人話你誣告當事人。
其實你的情況沒什麼可做:
1. 揚出來=和這團體決裂(兼且承受大量閒言閒語,一面倒俾人鬧係衰人)+不等於收到數
2. 繼續暗地追=等到債仔/自己死嗰日都追唔哂+自己心理越來越不平衡

琥珀宮

當初佢提出分 14 年還, 你無異議,即係同意。你要佢提早清還,就會變成係你反口不認數

而家唯一做法係每個月都追到佢還為止,keep 住追數既whatapps,每次收到錢亦回覆紀錄已還款及餘款數目,比佢知道你不會不了了之了,將來佢有三長兩短,也有證據向佢家人由遺產中追討

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

分14年還,仲要斷供,我唔淋佢紅油算我好人。
追到甩褲都追,佢攞明坤你。
可能圈子中有其他受害者,快d逼佢還咗你條數。
呢d咁厚顏既人,點捨得死
你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

jyjy1684825 發表於 18-8-6 12:46
1. 講個大話, 話家人要大量錢醫病叫佢立刻還.

2. 妳有無借據?有就可以發律師信. 亦可以揾收数公司做.

1.work有用
3.work最好搵個朋友陪及有牙力壯吓膽。

水晶宮

ope 發表於 18-8-6 12:23
每次佢停住不還我立即追, 佢又會月底入返, 如是者我追了 5,6 次

就是拖下拖下, 借錢時是一秒錢借給他, ...
我估計你........追到去佢仔女到更加唔駛還,因為已經抓爛面
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

木土土 發表於 18-8-6 13:08
當初佢提出分 14 年還, 你無異議,即係同意。你要佢提早清還,就會變成係你反口不認數

而家唯一做法係每 ...

同意。
冇可能分14年還,供樓都供完。
你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

megumiyu 發表於 18-8-6 13:07
係咪借咗俾宗教團體之中有地位的人呀?
我諗...應該唔止你一個被借錢的了。
我明白你的難過,唔單止係借錢 ...

咁仲得了

珍珠宮

畀面勳章

唔知借了幾多錢, 但分14年還, 呆左.

冇面同唔敢見 common friends 個個係佢, 唔係你

大宅

可以經法律途徑追討,經一事長一智,仲要6位數,呢個教訓都好大了,希望你快d追得返

我講下自己經歷
我18歲個時約咗朋友個gf一齊去開倉,到俾$佢話無$叫我同佢碌住卡先。當時係$500,點知追極都唔還,$500都追咗好耐,自始我無再借$俾人,同時亦唔鍾意問人借$,一有$銀問題好難再係朋友

水晶宮

回覆樓主:

同佢3口六面講數,你所怕顧慮的成為你心結,20後都未必還到,人生都走到後半,這20年為這些錢困住這胡同唔值得的

你朋友坐享你的青春,你的時間,你的信任,你的血汗

佢是大米蟲,盜賊,佢都要付人基本的責任,你的縱容,怕事成就佢的罪

首頁
12345...11

尾頁

跳至