自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

子爵府

畀面勳章

呢種case,佢應該唔止問你一個人借錢,係問過好多人借錢,欠咗好多街數,洗凸曬,根本無可能還得清。

你叫佢還,佢再問第個借,還少少俾你,十個煲兩個蓋,你追到佢反面,佢既然已經被揭穿真面目,全部人都無錢收,game over!!

侯爵府

DoReMi媽媽 發表於 18-8-6 12:49
你哩個朋友,應該唔只朋友咁簡單,好明顯,佢係帶領住一群人,而哩群人,亦係你朋友圈嘅多數人? 佢~係一 ...

音符媽你真是好勁 ! 你講的中了 9 成 點解你咁勁? 

是的, 你說的 " 他" 的背景身份也是全對, 我的憂慮就是如果我揭穿了, 可能有兩極 : 有一堆人會反過來覺得我自己蠢不應影響他德高望重的形象 ; 另一堆人會真的對人好失望離去......... 講來講去, 受害者才是被駡的一個, 錢也可能他繼續不還

"你又擔心事件張揚後破壞咗佢喺所有人心目中的形象,怕佢受不了" ------- 呢句全中 !!

音符媽 你 好 勁 !!

他已經 80 ......... 佢有寫借据給我

係, 追一下佢又還少少, 我其實諗可能到我死條數都未搞掂

琥珀宮

點解你去追錢,係對方唔啱,你唔可以再見共同朋友?

借錢如倒水,追錢如乞衣,幾親的人,幾所謂德高望重的人,咩人咩性格都好,唔借,講錢傷感情,借俾人時好地地,到你想收返時就難上加難了

希望你收得返D錢啦

大宅

回覆樓主

我一生人只有借過錢比我自己爸爸,而他一有錢便自動先還給我,其實即使他不還,我也不會介意。所以我明白你借錢比人而那個人出賣了你的信任是何等傷痛,但你在借給他的時候也一定要是「義無反顧」,否則你便是置自己於不義了!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

ope 發表於 18-8-6 12:15
幾年前我開過 post 講自己借過錢比人, 有d jm 冷嘲, 有d jm 食花生, 但也有真心jm 教我唔好借, 借咗就預佢 ...
先生,我需要你...........................你太好人喇,呢個世界有本心的人士唔多,仲有重點要補回借據,唔係有日...............

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 ope 的帖子

追!係你嘅血汗錢,點解唔追。同佢講,已經等左好耐,
你要用錢,叫佢立即還,
否則同佢親人和教會(?)傾。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

20150618bb 發表於 18-8-6 13:22
先生,我需要你...........................你太好人喇,呢個世界有本心的人士唔多,仲有重點要補回借據,唔係 ...
有日都唔知道點收回本

子爵府

回覆樓主:

樓主你實在係一個大善人,同時亦太林善! 經常比親戚當水魚,俾工人蝦,又做私人免息貸款。有錢得來又常常怨被這人那人搵笨,這個局面是你要自己硬起來才能改變的。我不是在冷嘲熱諷,而是奉勸樓主你不要再咁天真,對人對事,不是你一廂情願幫人,人家就會感激你的。同情心不是對全世界所有人付出的,希望下次看見樓主的post, 是開心正面的分享,不是再次被人揾笨,被人蝦。祝福妳!

水晶宮

焦糖媽 發表於 18-8-6 12:42
追。

有啲人係好衰, 我見過自己家姐都唔還錢 (重點個家姐唔係富裕, 只係本著自己親妹而借, 家庭月入都只係 ...

你啱、有d人唔係無錢還、只係無恥唔還。

焦糖媽    發表於 18-8-6 13:34

男爵府

ope 發表於 18-8-6 13:20

是的, 你說的 " 他" 的背景身份也是全對, ...

80歲老人家借你幾十萬分14年還.... 2難...我唔識答,樓主你加油!

水晶宮

tansyneko 發表於 18-8-6 13:20
點解你去追錢,係對方唔啱,你唔可以再見共同朋友?

借錢如倒水,追錢如乞衣,幾親的人,幾所謂德高望重的人,咩 ...

呢d無恥既人、到時就會要生要死、就有一堆花生友話你唔念情、追仲慘過乞、做罪人咁。

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

ChuChu0808 發表於 18-8-6 13:26
樓主你實在係一個大善人,同時亦太林善! 經常比親戚當水魚,俾工人蝦,又做私人免息貸款。有錢得來又常常 ...

呢 5 年來我已經沒有再新造借貸給人!

我已經認清人性的醜惡了,我明白學乖了

甚至同事請我食嘢我第一時間望下係咪過期、係咪跌過落地⋯⋯

街有人問路我會閉氣逃跑驚遇上迷煙黨

我會繼續努力!

珍珠宮

回覆樓主

啊樓主,你要睇心理醫生
你唔識同人劃界線既程度,與你既能力同年紀唔合比例
咁樣只會做一舊好大既福佳磁石
走一件補一件,長吸長有

今次解決左下次又點
有時有 d 野唔係你唔知後果
係你唔識拒絕人就逼左自己接受
再唔正視,大把屎等你吃

子爵府

ope 發表於 18-8-6 13:20

是的, 你說的 " 他" 的背景身份也是全對, ...

佢已經80歲,點分20年還比你?同埋你追個80歲長者還錢,雖然道理在你,但你感受上都唔好啦,又可能比人話你冇"愛心"

唔好再同佢糾纏,心平氣和攤開件事,同佢d仔女溝通,等佢地幫自已父/母解決

侯爵府

木土土 發表於 18-8-6 13:08
當初佢提出分 14 年還, 你無異議,即係同意。你要佢提早清還,就會變成係你反口不認數

而家唯一做法係每 ...

木土土, 佢話 14 年的時候, 係已經過數的第二個月, 有反駁問點解, 佢話佢好困難會盡力之類...... 借了錢我只是針板上的豬肉了, 當時心寒了一截, 好驚佢個電話打唔通......

佢一把年紀, 我也作了這個預估, 佢有簽借据的, 如果他 x 了, 我也唯有咁做

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

教會中人就更好辦,去教會追,追到捐一半俾主。

寶石宮

2023年兔年勳章

小豬Pigpig 發表於 18-8-6 12:29

侯爵府

回覆 nsychristy 的帖子

我就係年紀越來越大先越來越心軟,

廿幾歲時有錢都自己去玩去旅行買電話, 反而依家我老了, 比人求多幾句, 我唔知哪來的低能會信, 容易感動,

我開始好警剔, 好驚遇上祈福黨

都多謝你替我著緊

琥珀宮

ope 發表於 18-8-6 13:41
木土土, 佢話 14 年的時候, 係已經過數的第二個月, 有反駁問點解, 佢話佢好困難會盡力之類...... 借了錢 ...

已經80,未必要等好多年

首頁
12345...11

尾頁

跳至