自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

男爵府

回覆樓主

妳自己家境如何?可以同佢講,你家人需用錢,想佢早d還。我唔會唔寫借據就借錢卑人,老公親人都會反面,更何況一個街外人?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

追。大不了告上法庭。

侯爵府

Cute_Rabbit 發表於 18-8-6 14:09
我跟你情況差不多,借了比老公的親人,當時他說2個月會還,現在已過了一年多。一亳也沒還過,次次追,次次 ...

我E個case更極品.
債仔结婚請飲, 廿幾圍酒蓆. 埋单側側膊, 佢姐夫幫佢找咗条数. 但一直都無還錢... 姐夫見佢一次就啤一次, 憎死佢. 25年嘅債都係剛剛还翻仲係無息. 有D咁嘅親戚真係...

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

咁多JM 以為呢位高人可以還錢?

分分鐘,佢只當是捐獻。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

回覆樓主

追唔追都會好痛苦,咁梗係追啦

子爵府

回覆樓主:

問返佢仔女借,叫佢老豆還比仔女

珍珠宮

jyjy1684825 發表於 18-8-6 14:16
如果我係妳, 我会约佢出黎傾清楚. 首先揾第三者做見証, 將餘下欠款重新立過借據, 有人名, ID number & 日 ...

講真搏佢埋單個時一筆過好過而家等佢唧牙膏。

子爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

根本你自己太林, 性格缺憾, 一定追唔到; 建議你搵個中間人幫手追, set 好哂底線, 幾多年內還清. 你自己唔好再出面喇, 哂心機激鬼氣又無功而還...

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主

其實借錢比人等於撥出去嘅水一樣,既然都借咗出去,唯有不停咁追佢還囉

子爵府

回覆樓主:

咁你究竟知唔知道佢當日借咗你啲錢去做乜嘢?

侯爵府

nsychristy 發表於 18-8-6 14:35
講真搏佢埋單個時一筆過好過而家等佢唧牙膏。

妳觉得可以一筆過咩?妳有計?
妳教下楼主啦.

瑪瑙宮

我諗我如困有覆你, 都會係叫你唔好借, 借就預左人地唔還, 有還就還神.

追佢. 以前有條屋村 c9 借我幾千, 唔還, 幾年啊, 但成日打牌買靚衫著, 我幫襯買衫果間事頭婆 (佢都係果度買衫), 話我知, 佢 ftm, 佢老公乜錢都比佢 keep, 成日打牌買衫, 我話佢知佢借我錢無還, 事頭婆都鄧我唔抵. 最後, 我諗到借我老公名義叫佢還錢, 我打電話比佢話, 關於 d 錢, 我老公想約佢出黎傾下. 佢即還比我. 你話, d 人幾賤.

世上就係有咁賤格 ge 人, 利用你愛心, 一於追佢揚佢 d 臭野出黎, 因為反正你預佢唔還比你了, 我覺得.

大宅

ope 發表於 18-8-6 12:23
每次佢停住不還我立即追, 佢又會月底入返, 如是者我追了 5,6 次

就是拖下拖下, 借錢時是一秒錢借給他, ...
佢呢D人面皮幾尺厚, 點會XX丫,
一定耍追, 錢係自己既, 還錢天功地道呀,

同埋呢D冇道義既人, 唔見咪唔見囉, 怕咩反面。

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主:

嬲自己梗係嬲!
不過你在意仲有同一群體(eg教會)可能爆出黎人地會信佢唔信你,係咪?
你緊要$既家,就爆佢出黎,不過可能無左呢班朋友。
你仲想keep呢班人,就揸頸就命,死死氣追得幾多就幾多。唔同$鬥氣

公爵府

回覆樓主:

數又唔細,又還吓停吓,唔似得一條數,追啦!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

肯定追吖,如果系我,我一定追到佢天涯海角,仲要俾周圍既人知道佢系點既人!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

回覆樓主

我剛剛先見到樓主你話對方80歲兼身分特殊,咁既話維持現狀好似好啲...

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ope 發表於 18-8-6 13:20
音符媽你真是好勁 ! 你講的中了 9 成 點解你咁勁? 

是的, 你說的 " 他" 的背景身份也是全對, ...

佢咁嘅歲數,夠膽同你講分廿年還,我諗~佢冇心還俾你的了,追數~佢咁大年紀,我睇怕佢都唔怕唔要面,where爛面,而且,應該有人,會因為佢年紀大,覺得唔應該對佢咁絕,所以,就算佢where爛面,可能冇乜損失,相反,你追個咁大年紀嘅人數,變成係你不仁(都話世道變,好人做正直嘅事反倒被責)其實,哩條數,真係難追的,訴諸法庭,佢可以拖字訣吧?佢仲有咩輸唔起呢?~ 除咗錢。

佢心態,拖多兩拖,都嗰頭近,如果,哩筆數對你嚟講,你還可以負擔得起,只係心心不忿的話,就唔好諗算數了,身外物,佢話分20年還俾你,但哩20年,除咗錢,仲令你為哩件事煎熬20年,如果,哩一刻,你當冇咗,唔再諗,唔再俾哩件事糾纏,影響你心緒,起碼,除咗錢,你冇輸咗啲乜嘢,但如果你不斷諗,錢好大機會收唔返,仲要令你唔開心,你雙重損失,唔着數。

哩啲只係我個人睇法。

伯爵府

ope 發表於 18-8-6 12:15
幾年前我開過 post 講自己借過錢比人, 有d jm 冷嘲, 有d jm 食花生, 但也有真心jm 教我唔好借, 借咗就預佢 ...

同病相憐,三年幾前,前後借了接近十萬比識左三十年的好友,佢仲賤,一蚊冇還過但有錢旅行買名牌

珍珠宮

jyjy1684825 發表於 18-8-6 14:42
妳觉得可以一筆過咩?妳有計?
妳教下楼主啦.

咪同你覺得應該一樣搵佢簽欠單,唔還就等佢百年歸老一次過係遺產度扣數。

當然唔話得俾佢知自己有咁既打算。

首頁
34567...11

尾頁

跳至