少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

她由10歲開始,夏天都著長袖衣褲,叫佢除左件褸佢仲一直喊,話唔想發育。我唔知點可幫到佢。

大宅

回覆 咕嚕 的帖子

以身作則, 我個女下個月12歲, 10歲開始發育, 胸部隆起, 下體/腋下都有毛, 佢問我點算, 我同佢講, 青春期必經階段, 甚至M COME, 我都照同佢分享, 比佢望下咩叫M COME. 11歲佢初經, 佢已經唔驚, 仲話我知佢既第一次M COME.

別墅

謝謝意見,之前我也有跟她討論,亦有跟她看一些有關女生青春期的書,但亦沒有幫助。

大宅

其實應該早多幾年趁好細個就開始俾佢多 d 資訊佢等佢大個 d 身體變化時冇咁驚, 我兩公婆同仔囡細個時會趁機一齊沖涼, 等佢見下成長後男女係點樣有咩分別, 大個 d 時就獨立指導佢面對生理問題, 仔囡好多問題都會直接問, 十幾歲後連自慰自瀆都會傾, dom dom 係點樣點用都係咁講, 好過佢地自己搵埋錯資訊, 而家好多後生好白痴, 都係佢地父母係問題源頭.

用戶要求終止服務

認同她覺得害怕的感受,其實有咁嘅感受係正常的,然後逐步同佢傾下害怕緊乜野,例如:與其他同學唔同步發育會被取笑?唔想無得撒嬌?(有時大人會話你大個啦,唔俾佢再做幼稚的行為)覺得好麻煩?唔了解究竟發育係乜?怕俾爸爸/親友知道?等等,你要了解佢怕的背後原因,才可以逐步開解和安慰!

侯爵府

咕嚕 發表於 18-8-6 15:58
她由10歲開始,夏天都著長袖衣褲,叫佢除左件褸佢仲一直喊,話唔想發育。我唔知點可幫到佢。
...

驚比人見到有胸?有冇買啲有胸墊的背心比佢?一開始唔好買好硬成個pad嗰啲,有啲只喺加咗塊厚棉咁,會易啲適應架!

珍珠宮

咕嚕 發表於 18-8-6 15:58
...

5年班常識已經有教了,另你同佢傾多d, 當家常便飯甘傾

珍珠宮

BK Milk勳章

5年班常識科有教,女仔又有講座,聽完之後女都成熟左,接受了一定要穿bra top

大宅

我記得我第一次黎m係一早瞓成張床都係血,以為自己係咪有病會死,驚到鎖埋房門係咁喊。我家人聽到我喊即刻問我咩事。雖然上過性教育,但果下真係好驚,反應唔到。屋企人開道關心好緊要。

首頁

尾頁

跳至