自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

牛年勳章

仔仔自細有濕疹,最近天氣熱啲汗搞到濕疹更加嚴重,佢成日嗌痕,係咁RRR類固醇又聽人講只可以暫時抑壓,治標唔治本
仲可以點做?

男爵府

濕疹真係好麻煩我琴晚都開始起

禁止訪問

琥珀宮

lamfung424 發表於 18-8-6 16:02
仔仔自細有濕疹,最近天氣熱啲汗搞到濕疹更加嚴重,佢成日嗌痕,係咁RRR類固醇又聽人講只可以暫時抑壓,治 ...

類固醇都要搽,係麻止痕先,之後搽膏搽膏再搽膏,冇計架

男爵府

牛年勳章

mandy952 發表於 18-8-6 16:48
類固醇都要搽,係麻止痕先,之後搽膏搽膏再搽膏,冇計架
唉 但d人又講到類固醇好多副作用

伯爵府

lamfung424 發表於 18-8-6 16:02
仔仔自細有濕疹,最近天氣熱啲汗搞到濕疹更加嚴重,佢成日嗌痕,係咁RRR類固醇又聽人講只可以暫時抑壓,治 ...
之前有JM 分享過一條藥方, 不防一試

男爵府

牛年勳章

88muimui 發表於 18-8-6 17:04
之前有JM 分享過一條藥方, 不防一試
係咩藥方?偏方黎?
thz

禁止訪問

琥珀宮

lamfung424 發表於 18-8-6 17:02
唉 但d人又講到類固醇好多副作用

點解唔信醫生反而信彷間流言?醫生要讀好多書同好叻先做到架,唔搽嘅副作用肯定大過搽

男爵府

mandy952 發表於 18-8-6 17:54
點解唔信醫生反而信彷間流言?醫生要讀好多書同好叻先做到架,唔搽嘅副作用肯定大過搽
...

我朋友問過藥劑師 話用類固醇真係皮膚會愈來愈薄

其實唔係我有 我媽有 我係iherbs買左coconut oil同 emu oil俾佢搽 又買d omega丸俾佢食 希望用d天然d既野止痕先

男爵府

牛年勳章

mandy952 發表於 18-8-6 17:54
...
唔係唔信醫生,只係見好多有十幾年濕疹既人分享經驗時,都話類固醇唔太好姐

男爵府

牛年勳章

dordorcat 發表於 18-8-6 17:58

其實唔係我有 我媽有 我係iherbs買左coconut oil同 emu ...

omega都關事?

用戶要求終止服務

lamfung424 發表於 18-8-6 18:03
唔係唔信醫生,只係見好多有十幾年濕疹既人分享經驗時,都話類固醇唔太好姐
...

治標同時,也可以找方法治本
仔仔濕疹發好辛苦架
上網search "steroid phobia",就是形你這些人
不少硏究都指,steroid phobia的家長
比濕疹更可怕,比類固醇對治療造成更多傷害

如果你不是想聽正常主流意見,
你不如去找一些自然療法的page,
會岩聽啲

濕疹係冇得斷尾(當然不少bk jm比醫生比科研更厲害)
病向淺中醫
及早醫治,避免更大傷害
祝健康,平安

男爵府

lamfung424 發表於 18-8-6 18:04
omega都關事?

我都係睇iherbs 你fb search iherbs用家分享 因為要長期抗戰 媽媽話食左同唔食差唔多 仲未見到成效

禁止訪問

禁止訪問

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

有濕疹既朋友...真係唔好再用類固醇 類固醇會上癮
身體皮膚痛苦尤如火燒..愈用愈痕癢難耐

https://www.facebook.com/LADbibl ... E%E5%9B%BA%E9%86%87
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

禁止訪問

珊瑚宮

dordorcat 發表於 18-8-6 17:58

其實唔係我有 我媽有 我係iherbs買左coconut oil同 emu ...

有部份人用完椰子油會更嚴重。
先小面積試左無問題, 才去用。

琥珀宮

lamfung424 發表於 18-8-6 18:03
...

我有30幾年濕疹,經驗話我知,少少痕就係要搽,好過r到出晒血先停。等如食西藥,食藥當然有副作用,但唔食會更痛苦。試過嚴重到要食類固醇藥,都係要食,冇再痕未唔食囉
類固醇當然係治標唔治本啦,但你連標都唔去治,點去治本呢?最低限度係止痕,唔好食朱古力,煎炸野食,多菜少肉,唔好食咁多補品,深海海鮮少食為佳。

首頁

尾頁

跳至