意見反饋
義工

0-6個月 今日: 11|主題: 28333

急:兩個月奶粉B:打針後發燒,要餵水比佢飲嗎?

大宅

國民生產總值:2504

如題。要單獨餵水嗎?定係要開奶時比多少少水開稀嚟飲呢?另外,想問吓發燒耳探剛擲界38度,要即刻比退燒藥水?定係可以等38.5度先比呀?謝謝!

王國熱話
到底甚麼是真心朋友
年紀越大,越覺孤單
想揾啲40-50+ 志同道合既jm一齊傾傾講講
媽媽,好掛住你!

別墅

國民生產總值:730

回覆 babyfung61 的帖子

唔需要餵水, 唔好開稀奶. 耳探37.8為發燒轉燈, 唔係38, 微微燒可以睇幾個鍾, 但夜晚臨瞓都唔退我會餵藥水安心D, 發幾耐燒個個有分別, 餵完藥就比少少水浪下個口. 打針燒極有個限度, 媽媽唔好太擔心
6個月後醫生先建議我大仔微微燒飲水

珍珠宮

國民生產總值:41176

2018勳章 BB防敏心得分享勳章

退燒藥水有冇寫住38.5先可以食,如果系微微燒既話,我覺得可以睇定D,燒得高再俾佢食

洋房

國民生產總值:79

cbbc 發表於 18-8-6 22:08
回覆 babyfung61 的帖子

唔需要餵水, 唔好開稀奶. 耳探37.8為發燒轉燈, 唔係38, 微微燒可以睇幾個鍾, ...

健康院教用暖毛巾幫佢抹身,同平時一樣咁飲奶

別墅

國民生產總值:780

babyfung61 發表於 18-8-6 16:53
如題。要單獨餵水嗎?定係要開奶時比多少少水開稀嚟飲呢?另外,想問吓發燒耳探剛擲界38度,要即刻比退燒藥 ...

可試吓小林退熱貼

翡翠宮

國民生產總值:87363

BB防敏心得分享勳章

可以用毛巾抹BB手腳,物理降溫。

珍珠宮

國民生產總值:36692

回覆樓主

如果係奶粉b,比水佢飲都好吖。

大宅

國民生產總值:2504

多謝各位回覆,我無餵到藥水,幸好阿B沖過暖水涼後就無再升高體溫,瞓咗一晚出咗一身汗就退咗燒。多謝各位,下次我知道點做了。多謝大家!!

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.