興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔小心撞花左人地格車,只係花左少少,對方要我地賠償,但價錢唔合理,最後報警落左案,之後會等通知再去錄口供。

請問:
1)錄口供之後個程序係點?

2) 如比人告不小心駕駛係咪要扣分+罰款,仲要賠返比對方?

3)仲有冇和解機會呢?

因為第一次遇到呢啲事,乜都唔識,求解答!

男爵府

hapibb 發表於 18-8-6 17:22
唔小心撞花左人地格車,只係花左少少,對方要我地賠償,但價錢唔合理,最後報警落左案,之後會等通知再去錄 ...

1. 落口供後等收信, 會話你知告邊條罪; 之後上庭等官判, 你上第一次庭只需答 "認罪" 或 "唔認罪", 認罪就即判然後落樓下比錢, 唔認罪就等再排期...

2. 係, 除咗扣分 + 罰款, 對方 或 對方保險公司會向你追討因意外而引致嘅費用 (包括維修, 維修期間交通費, 等等)

3. 你可以喺簽 "口供紙" 前同對家傾傾, 其實警方都偏向你哋和解; 上庭對任何一方都無 so...

水晶宮

唔小心撞花左人地格車,只係花左少少,對方要我地賠償,但價錢唔合理,最後報警落左案,之後會等通知再去錄 ...

有幾唔合理?

罸錢+扣分+NCB+loading > 賠償 ?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

要你比幾錢先?有彎轉.

洋房

回覆樓主

點花法?
有無相睇睇?
其實你要考慮到搞到上庭最尾要賠金額仲高
另外你唔怕無哂ncb同下年加保費嘅 你可以報保險

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實喺警察揾你落口供前,都仲有時間俾你同對家考慮和解,如只揩花小小,佢點大咬法?

真係大得過因老不被扣分,同NCB?

子爵府

回覆樓主

我都試過被屈不合理價錢,他架車冇花到,我架車才花咗,因師奶仔帶住小朋友,打比相熟律師,他話玩開嘢的司機告你不小心駕駛就有排煩,警察拉我行埋一邊,都是用錢解決問題,否則我要搞好耐。

不過我有朋友不用上班,就同這類司機撑下去,反告對方,結果是對方賠幾萬蚊比我朋友。

水晶宮

noel2010 發表於 18-8-11 12:59
我都試過被屈不合理價錢,他架車冇花到,我架車才花咗,因師奶仔帶住小朋友,打比相熟律師,他話玩開嘢的司 ...

除非冇撞/冇接觸, 否則冇表面花痕, 對方都有權送廠檢查, 另外交通違法方面, 有接觸或影響到他人, 已經要負責, 送廠檢查, 隨隨便便一萬幾千, 唔好下下以為人屈錢.

大宅

回覆樓主:

無相無真相喎樓主
我上個月俾隔離公司同事喺停車場撞到個尾泵把,撞爆咗兩個位,我嗰架唔係咩值錢嘅車,所以好多人都可能覺得「扇灰噴油,一千幾百搞掂啦」,結果我喺日本bid咗件二手泵把返嚟換(好彩本身件二手泵把靚仔,返嚟唔使噴油直上)原因
1. 撞嗰個永遠都低估問題,爛唔係自己架車,梗係講得易
2. 我嗰架係日本水貨尾期,睇勻成個28car + FB都搵唔到一件正正常常(正常嘅都預咗要噴一浸油),無理由俾人撞都屈就自己,去換一件前期泵把,等於架M3俾人撞完,會唔會換件320件?
我唔係話樓主個case係咁,但而家資料俾唔到意見你,亦唔好怪人comment你

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主

其實就咁聽你講,好難判斷對方有冇獅子開大口喎

洋房

noel2010 發表於 18-8-11 12:59
我都試過被屈不合理價錢,他架車冇花到,我架車才花咗,因師奶仔帶住小朋友,打比相熟律師,他話玩開嘢的司 ...

其實都要睇情況,唔熟法律程序除時天文數字

首頁

尾頁

跳至