跳至

首頁

尾頁

大宅

我bb今日半yrs old喇,佢已經食左米糊,香蕉同埋apple,你地bb try過d乜食物呢??

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

我bb都係4月4日 6 months喎!
佢食咗蘋果,蕉,carrot,粥/米糊,賣咗南瓜過幾日整!跟住呢個星期我諗會俾佢食吓pear,plain yoghurt+果蓉 ....

大宅

18號足6個月, 食過幾日白粥(每日一茶匙), 食過香蕉, 食過蘋果, 不過都係切開小小比佢食, 可以等佢練吓d食嘢方法, 因為好多朋友都試過...

大宅

我都打算下個WEEK比BB TRY白粥同埋PEAR,想問下,CARROT,你點整比BB食?落係D粥度係咪?咁份量係多少呢??

原帖由 紅紅 於 09-4-4 10:56 發表
我bb都係4月4日 6 months喎!
佢食咗蘋果,蕉,carrot,粥/米糊,賣咗南瓜過幾日整!跟住呢個星期我諗會俾佢食吓pear,plain yoghurt+果蓉 ....

大宅

我想問,你地BB食完香蕉D大大,有無D一條條細細條咁GE黑色野??

原帖由 boogie_tai 於 09-4-4 11:13 發表
18號足6個月, 食過幾日白粥(每日一茶匙), 食過香蕉, 食過蘋果, 不過都係切開小小比佢食, 可以等佢練吓d食嘢方法, 因為好多朋友都試過...

伯爵府

原帖由 candon 於 09-4-4 13:00 發表
我想問,你地BB食完香蕉D大大,有無D一條條細細條咁GE黑色野??

hehe, yes ah! but not 一條條, they are 一 lup lup.

大宅

我亞b聽日半歲,冇咁叻~只係食過兩日米糊,3日蘋果,因為食完冇ngng,跟住又發高`燒入左院,住左3日又要食一個禮拜抗生素,所以決定停左唔俾佢食住,因為食藥要多飲水,固體食物又要多飲水.....唔知咁諗岩唔岩呢~

大宅

咁你bb發高燒的原因係咩呀?apple係會難去大大的,so都係食少少好,其實我平日都有比bb飲水,每餐奶中間都會比佢飲,now食左米糊後,會比佢飲多左,因米糊野啖,同埋食完會口干d,so我bb都飲多左水

原帖由 magchui 於 09-4-4 17:00 發表
我亞b聽日半歲,冇咁叻~只係食過兩日米糊,3日蘋果,因為食完冇ngng,跟住又發高`燒入左院,住左3日又要食一個禮拜抗生素,所以決定停左唔俾佢食住,因為食藥要多飲水,固體食物又要多飲水.....唔知咁諗岩唔岩呢~ ...

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

carrot我用baby carrot,易d腍同方便d淨。要整熟佢再攪碎,用蒸嘅d營養會保留得好d,如果boil就盡量用少d水,留起少少水攪爛時加落去!我會整定好幾日份量,多咗放冰箱!我賣咗d snack cup, 好似jelly cup嘅size,方便save food.。e+每次佢食1/4 cup carrort+1/4粥仔,如果你想次次新鮮整,可以粥同carrort一齊整完一齊打爛,咁d營養會係晒度囉!
原帖由 candon 於 09-4-4 12:58 發表
我都打算下個WEEK比BB TRY白粥同埋PEAR,想問下,CARROT,你點整比BB食?落係D粥度係咪?咁份量係多少呢??

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

一樣呀!
我整蕉蓉時都見到d蕉有一條條咁(不過未轉黑色),我諗係fiber啩!
原帖由 candon 於 09-4-4 13:00 發表

大宅

請問開米糊是不是用奶開呢?如果加果蓉,好似蘋果,香蕉,可以同奶一齊食嗎?

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

米糊係用奶開, 我bb係加apple, banana食,佢冇試過食咗唔舒服,出面係有"rice cereal with banana 賣㗎,所以我知加banana蓉係ok,apple我諗都ok,因為有d甜品例如apple pie+ice cream咁啦!應該就唔會攪肚,不過我初頭俾少少佢試吓,見冇事下次就加多d份量。
原帖由 mya 於 09-4-5 00:22 發表
請問開米糊是不是用奶開呢?如果加果蓉,好似蘋果,香蕉,可以同奶一齊食嗎?

大宅

Thanks 紅紅! 請問你蘋果要不要煲熟?

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

蘋果我係切細用好少水咁煮一陣(d水我只係落浸到蘋果一半),攪爛時加返少少煮蘋果嘅水落去,因為蘋果d營養煮時落咗去d水度,加埋d水黎攪會好d,另外如果蒸d蘋果,d營養會保留得好d!
原帖由 mya 於 09-4-5 08:55 發表
Thanks 紅紅! 請問你蘋果要不要煲熟?

複式洋房

我仔仔岩岩五個半月,諗住都開始比佢食 ^^ d apple / banana 要整熱先食得 ?? 米糊你地比邊隻呀 ? 唔食米糊得嗎 ? 因我仔仔皮膚係易敏感 , 所以一到比固體食物我都唔知比咩佢試好 ...

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

apple我煮腍少少先整蓉,香蕉就直接用個叉壓成蓉。專家建議剛食固體食物最好食米糊先,因為米糊易d消化,等bb腸胃適應咗先試第2 d嘢!

初時食嘢最好逐樣食物單一咁試,特別係你bb有敏感,逐樣試可以清楚知到bb對邊種食物有敏感。

例如,頭3日只食米糊,冇敏感反應就可以加香蕉落米糊食,因為已知對米糊冇敏感,如食後有敏感,即係bb對香蕉有敏感。切勿同時食2種以上新食物!
原帖由 hehe1018 於 09-4-5 13:06 發表
我仔仔岩岩五個半月,諗住都開始比佢食 ^^ d apple / banana 要整熱先食得 ?? 米糊你地比邊隻呀 ? 唔食米糊得嗎 ? 因我仔仔皮膚係易敏感 , 所以一到比固體食物我都唔知比咩佢試好 ... ...

大宅

原來係正常架,因為你諗下,有時我地食香蕉cake,都有d一條條ge野係度,我姑奶話係咁架,so可以放心,佢話係香蕉ge種子

原帖由 紅紅 於 09-4-4 23:13 發表
一樣呀!
我整蕉蓉時都見到d蕉有一條條咁(不過未轉黑色),我諗係fiber啩!

大宅

我無用奶開,因為,我怕會太飽,so我只係用水開,我食healthy times個隻brown rice ceral,都ok,我姑奶話其實都可以落d apple,banana蓉落去,都ok架

原帖由 mya 於 09-4-5 00:22 發表

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

我個女,如果唔落果蓉落米糊or蔬菜蓉落粥仔,佢會唔係好肯食!不過e+佢真係好鍾意食固體嘢,我哋喺佢面前食嘢佢就會眼金金,有時仲會"mark"大個口!

上星期佢只食1-2oz固體,e+食4oz都唔夠喉咁 ....
原帖由 candon 於 09-4-7 09:21 發表
我無用奶開,因為,我怕會太飽,so我只係用水開,我食healthy times個隻brown rice ceral,都ok,我姑奶話其實都可以落d apple,banana蓉落去,都ok架

子爵府

係呀係呀, 我BB都係咁....好鍾意食米糊, 見到個盒已經勁開心.
我而家用3oz奶開俾佢食, 可以食晒. 不過我再次試過加香蕉蓉, 佢完全唔食. 我今日轉買有生果味的 (Organix First - Apple & Raspberry Cereal), 睇下佢食唔食先.

粥仔上次佢唔肯食, 我會再試.

原帖由 紅紅 於 09-4-7 10:23 發表
我個女,如果唔落果蓉落米糊or蔬菜蓉落粥仔,佢會唔係好肯食!不過e+佢真係好鍾意食固體嘢,我哋喺佢面前食嘢佢就會眼金金,有時仲會"mark"大個口!

上星期佢只食1-2oz固體,e+食4oz都唔夠喉咁 .... ...

首頁

尾頁

跳至