自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

但明天要去大陸,係咪出唔到境,過咗幾日期, 只係記得check 回鄉證有無到期,唔記得check passport, 但咪無其他方法出境?

子爵府

回覆樓主

明朝一早去申請"回港証"可以即日攞

水晶宮

bubble_bb 發表於 18-8-6 22:23
但明天要去大陸,係咪出唔到境,過咗幾日期, 只係記得check 回鄉證有無到期,唔記得check passport, 但咪無 ...

你個小朋友張身份證有冇相?

大宅

birdbird 發表於 18-8-7 00:44
你個小朋友張身份證有冇相?

無呀⋯⋯所以要加passport

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

但明天要去大陸,係咪出唔到境,過咗幾日期, 只係記得check 回鄉證有無到期,唔記得check passport, 但咪無 ...

回港證可即日攞

大宅

艾菲BB 發表於 18-8-7 00:26
明朝一早去申請"回港証"可以即日攞

最快幾時出到,我book咗10:45車(emoji)(emoji)

大宅

amysnlee 發表於 18-8-7 00:45
回港證可即日攞

可以直接係落馬洲邊境做嗎

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

bubble_bb 發表於 18-8-6 22:46
最快幾時出到,我book咗10:45車(emoji)(emoji)

咁未必趕到喎,唔記得8點定9點開門,仲要排隊攞no等做證,最快都要2個鍾啦

大宅

bubble_bb 發表於 18-8-6 22:45
無呀⋯⋯所以要加passport

有次和朋友一家去大陸旅行,他小朋友的passport過期都可以過關,但要耐d,因check好多野。

大宅

cwaisum 發表於 18-8-7 00:52
有次和朋友一家去大陸旅行,他小朋友的passport過期都可以過關,但要耐d,因check好多野。
...

真的嗎?(emoji)(emoji)我3個小朋友,諗住返大陸只係記得check回鄉證,完全忘記咗要check埋passport,好在大囝夠11歲有相,依家仲有細兩個,passport啱啱3號到期,佢地好期待聽日去玩,依家分分鐘去完到,實好失望(emoji)

大宅

bubble_bb 發表於 18-8-6 22:55
真的嗎?(emoji)(emoji)我3個小朋友,諗住返大陸只係記得check回鄉證,完全忘記咗要check埋passport,好在 ...

係,因為我們一齊過關,但等左他們好耐,才知道他的小孩passport過期。當時關員還說,返hk後記得換證。
不過是幾年的事,現在不知仲得唔得。

大宅

回覆樓主:

幾年前,同小朋友去澳門,忘記帶passport, 直頭排隊過海關時都仲未知,遞上自己同小朋友張id card, 海關問,小朋友本passport呢?那時才醒起,跟著海關叫我行埋一邊等警員過來,最後跟警員入了房仔,好似對了小朋友身份證,然後簽了張紙,警員哥哥再提醒以後要記住小朋友張id card是沒有相片的,所以不能作合法證件……最後放人過關
但現在不知程序有冇改,你要問清楚

大宅

回覆樓主:

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=19652423

在2017年有人在BK講過此問題。
你明日帶埋孩子過期passport, ID卡和出世紙,以防萬一。

侯爵府

回覆樓主

我上次同女返大陸唔記得帶passport, 跟住過香港關時話俾職員知唔記得帶證件,但參加左大陸美食團喺深圳集合,佢就帶咗我哋入房等,之開出咗張一次性過關嘅文件俾我女,但就叮囑我哋只此一次,下不為例。唔知證件過期係唔係同樣處理方法。

大宅

cwaisum 發表於 18-8-7 01:07
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=19652423

在2017年有人在BK講過此問題。

謝謝你啊~~我本來諗好唔好放棄d車票,一早帶兩個去做證,不過又驚萬一攞唔到籌又點算,唯有到關口搏一搏(emoji)

大宅

bubble_bb 發表於 18-8-6 23:20
謝謝你啊~~我本來諗好唔好放棄d車票,一早帶兩個去做證,不過又驚萬一攞唔到籌又點算,唯有到關口搏一搏 ...

等你回來報喜

男爵府

回覆樓主

前年暑假我同朋友參加兩日團,又係幫個仔帶漏左id card,係關口唔俾過,我去到見到佢同關員求情話係參加團俾佢地過點知個關員見到我又拖住個女,問佢做咩事,果時關員先相信佢地係跟團去玩,跟住叫左佢地去房,簽左一份文件就可以過了。

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

上年經驗。照過。因為我是過才知。職員俾我過。問我去幾多日。跟住有張紙仔俾我夾埋咁過la.之後返來就收埋張紙咁。我就是去2日1夜。

子爵府

我試過照過關,關員發現過期,問我去大陸做咩?幾多日返,我答旅行,五天,然後等員工問亞頭填咩表格比我女入境,關員仲幫我填表,提醒我回港即續証

大宅

Mandy20110504 發表於 18-8-7 01:49
前年暑假我同朋友參加兩日團,又係幫個仔帶漏左id card,係關口唔俾過,我去到見到佢同關員求情話係參加團 ...

謝謝回覆,我真係好自責,平時好忙,專登抽幾日時間陪佢地去玩,大意到連passport過期都唔知,我頭先一發現,個心煩到不得了,c6仲黑面對住我,好似責怪我咁,小朋友一聽到分分鐘無得去玩,個囡差d想喊。有時我真係好怪我自己掛住做嘢⋯⋯⋯小朋友d嘢就兼顧唔到(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至