在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我由 2014 年起就Home Office(打工,不是自己生意)
上2星期見工,工種同我之前做過既工種好似,有一定knowledge

尋日新工比左Offer我,人工比而家多 2K DD,而家 15/16 中

現有工作
Home Office,一樣 9-6,放紅日,有 14日大假 (已做左4年)Bonus尋年冇,美國公司,舊年轉左新老細成日想我地追Target跑數 人工 4年來調整左 3K

新工
老細都係鬼佬,係香港生活好多年,Start Up Business,一年應該淨忙年底,16日大假,有Bonus,人工比而家多 2K,車錢不用

背景
有一個小朋友,9月升 K3,屋企人都應該可幫手照顧,係未諗掂上左小學會點

魚與熊掌,我應該如何選擇?

複式洋房

回覆樓主:

一定在家工作,慳時間

男爵府

manmanjoyce 發表於 18-8-7 20:43
我由 2014 年起就Home Office(打工,不是自己生意)
上2星期見工,工種同我之前做過既工種好似,有一定kno ...

你home office 時,係9-6集中精神做野
定係好flexible 可以同時照顧小朋友
如果係flexible 我諗我會揀繼續home office

JD930    發表於 19-11-27 11:18
wcpcelia  :  發表於 18-8-9 15:27

男爵府

BK Milk勳章

小朋友K3,升小學階段更需要你花多D時間陪佢習慣人生新階段。做生不如做熟,又唔係多左好多人工,梗係home office!!
小朋友仲細, 陪佢地比起事業重要千萬倍呀,何況你又唔係無事業,只係搵少2千蚊

大宅

有小朋友我一定揀home office, 始終無咁困身

老實講中間一定會flexible 去睇小朋友或者去湊佢咁, 始終時間都係自己預, 最緊要係做得晒d野

大宅

補充, start up business 初期一定勁忙, 因為有好多野要build up

禁止訪問

公爵府

上2星期見工,工種同我之前做過既工種好似,有一定kno ...

多二千。我揀home office
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

男爵府

回覆樓主:

我曾經好似你咁有home office, 但冇嘢做冇target 上司仲喺外地添。之前就係為咗兩3千轉工, 而家後悔莫及。。。 你加兩千蚊呢個誘因太小, 而start up 冇可能唔忙 (即使workload唔重,但始終start up d 嘢都靠自己摸,都可以好困身),你轉真係要諗清楚。

複式洋房

sts8000 發表於 18-8-10 18:27
我曾經好似你咁有home office, 但冇嘢做冇target 上司仲喺外地添。之前就係為咗兩3千轉工, 而家後悔莫及。 ...

好奇一問咩工種可以home office架?home office時其實會唔會有時間落下街,或者做自己野咁?有咩途徑可以搵到home office? Thx

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

其實我本身都可以Home office, 老闆係外地, 用自己電腦就可以check到emails, 跟到客嘅嘢, 但有時我都會返公司做嘢,一嚟小朋友係度比較難集中, 二嚟如果要上system就一定要返公司!

Home office好睇自己discipline, 如果可以嘅, 2邊走會flexible 啲囉
每日望住佢哋就充滿力量啦!

男爵府

Gloria1125 發表於 18-8-16 10:33
好奇一問咩工種可以home office架?home office時其實會唔會有時間落下街,或者做自己野咁?有咩途徑可以 ...

我唔識答你有咩工可以home office, 因為其實好多offoce 工都可以,取決於老細,同公司嘅IT 資源。 我公司總部喺美國,佢哋嘅call center, d 員工都係在家工作 (即係喺屋企接hotline 嘅電話)。 公司將 d 嘢擺晒上cloud, 所以同事有特別需要都可以喺屋企做嘢。

複式洋房

sts8000 發表於 18-8-16 13:18
我唔識答你有咩工可以home office, 因為其實好多offoce 工都可以,取決於老細,同公司嘅IT 資源。 我公司 ...

明白,thx

大宅

一定係 home office,人工高得2K ,食 lunch 都冇左,仲要係 new business,可唔可以準時出糧畀你都唔知

大宅

我都想揾to me office工。請問你做咩title ?

男爵府

Home office,好羨慕。我返遲一分鐘都唔掂。如果我可以home office,減人工都肯。。

別墅

s7824 發表於 18-8-16 20:52
一定係 home office,人工高得2K ,食 lunch 都冇左,仲要係 new business,可唔可以準時出糧畀你都唔知
...

好想搵home office

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

請問你工作性質係?怎樣搵home office 工想知多d

禁止訪問

大宅

Ctswa 發表於 18-10-12 09:04
想問你公司請人嗎?我都想找home Office 工作

想問你公司請人嗎?我都想找home Office 工作x2

首頁

尾頁

跳至