樓市動向

跳至

首頁

尾頁

子爵府

最緊睇緊元朗 / 錦上既村屋 , 原來唔係想像中咁平
我想要 3/F 連天台, 全新或幾年樓齡,最好交通叫方便既. 所以選擇左大棠附近, 但全新都要 $220 左右.....(盡量唔想選單棟村屋,覺得無全感)
你地有無心水?

別墅

大棠因為比較方便,價錢相對高D!
錦上路其實本人覺得麻麻,地點較偏,多I I !!(非法入境者)即使平D,但交通及各方面都喺返到!

民房

我現在的村屋想賣,但是在二樓,沒有天台,位置在青山公路,錦繡花園和加州花園中間,即是下竹園村, 不知道你們有沒有興趣

子爵府

回覆 # 的文章

對我呢講太遠了,我市區人只接受到錦上同大棠

子爵府

原帖由 【小苦妹】 於 09-4-4 17:17 發表
大棠因為比較方便,價錢相對高D!
錦上路其實本人覺得麻麻,地點較偏,多I I !!(非法入境者)即使平D,但交通及各方面都喺返到!

我都怕II,所以搵屋苑...最近睇中錦田既芯苑 ,頂樓220m ,有20棟,好有歐洲 feel, 但行去西鐵要 15 分鐘覺得唔太方便...

另外馬田有幾棟剛起好,地下連大花園開價 240m, E+ 試緊 200-220m, 馬田就方便好多, 個大花園有成千尺,心想可打通加建玻璃屋,但又驚係市中心容易比人捉.

聽日再睇錦上既旭日花園,有11-12年樓齡,但就算方便,10 mins 行到西鐵.... 700+500花園 170m

禁止訪問

大宅

但馬田幾習,治安麻麻,同超多蚊(因有條大渠,而且附近有好多好舊的屋,那啲屋通常有冇蓋渠連住在旁邊又冇人理,所以一入春啲蚊多到好緊要,連冬天都唔少)我住過幾個地方,馬田最勁(近出面那些,歩行到教育路8,9分鐘左右,5係好入那啲),雖然間屋有蚊網,但出入門口動作要好快,如果唔係入幾隻,夏天攞住個電蚊啪跑,隻手亂swing,霹霹啪啪幾好玩,而且野狗都唔少,有小朋友要小心啲

大宅

原帖由 garon 於 09-4-4 20:03 發表

我都怕II,所以搵屋苑...最近睇中錦田既芯苑 ,頂樓220m ,有20棟,好有歐洲 feel, 但行去西鐵要 15 分鐘覺得唔太方便...

另外馬田有幾棟剛起好,地下連大花園開價 240m, E+ 試緊 200-220m, 馬田就方便好多, 個大花園 ...

村屋最好買新或幾年好啦(除非好近鐵路),因多數銀行做15-25年按揭,你買十年樓齡,假如住得5,6年賣,下手上會得十年到,難賣好多,有且元朗地方大供應多,如果上咗十年唔近鐵路唔討好,唔係幾保值,你不如睇吓啲步行到鐵路的村屋

子爵府

回覆 # 的文章

多謝 carmenlook 既見....今日再睇馬田真係覺得好多蚊,同地下好多積水渠

今日睇左錦上威皇花園, 地點 perfect ,錦上站出左行 3-5 分鐘, 10年樓,內裡好殘,左右樓好逼夾,但都開便 200m

另一單位,深涌村 ...單棟或, 設計及用料唔錯,地下連1樓係複式,開價 $280 ,可惜無花園....2/f 連天台 180m , 呢個我有與趣,但擔心交通唔方便同埋單棟唔保值

大宅

但威皇花園近鐵,個價係硬啲(保值啲),馬田真係唔住得,日日憤蚊怕水(在屋企都要憤),人都癲

大宅

有問題請教住村屋既朋友, 其實村屋 一般可住幾多十年 (如50年 , 60年) 太老係咪要重建 點計 有無人知

子爵府

原帖由 鍏晴媽 於 09-4-6 11:38 發表
有問題請教住村屋既朋友, 其實村屋 一般可住幾多十年 (如50年 , 60年) 太老係咪要重建 點計 有無人知

我淨係知道新樓係 50 年

大宅

最多住十年八年搬啦,村屋一舊咗難放(上咗15年個估價已經低好多,除非近鐵路叫好啲)而且維修要食自己,一座樓得三伙人,好甘$$,除非你真係諗住重建,但如果另外兩層5係你嘅,你想重建都未必得

大宅

其實重建 係咪好貴架
想買嚟放租

原帖由 carmenlook 於 09-4-6 23:21 發表
最多住十年八年搬啦,村屋一舊咗難放(上咗15年個估價已經低好多,除非近鐵路叫好啲)而且維修要食自己,一座樓得三伙人,好甘$$,除非你真係諗住重建,但如果另外兩層5係你嘅,你想重建都未必得 ...

大宅

先兩年要100m(ok的料)如果最平70m到(但啲料麻麻)而家可能會多少少,而且要申請5係話起就起,如果你比幾百萬買全座,不如去買啲港島地鐵屋苑,升值率同保值能力高啲,除非sai kung or sa tin的靚地段,但會貴好多,個人認為村屋自住ok,都幾舒服,但投資一定5考慮,特別係元朗,屯門,上水之類,同樣的錢買出面好啲的地區,十幾年後個回報差好遠

大宅

多 謝你既意見

原帖由 carmenlook 於 09-4-7 15:37 發表
先兩年要100m(ok的料)如果最平70m到(但啲料麻麻)而家可能會多少少,而且要申請5係話起就起,如果你比幾百萬買全座,不如去買啲港島地鐵屋苑,升值率同保值能力高啲,除非sai kung or sa tin的靚地段,但會貴好多,個人認為村 ...

洋房

原帖由 garon 於 09-4-4 16:11 發表
最緊睇緊元朗 / 錦上既村屋 , 原來唔係想像中咁平
我想要 3/F 連天台, 全新或幾年樓齡,最好交通叫方便既. 所以選擇左大棠附近, 但全新都要 $220 左右.....(盡量唔想選單棟村屋,覺得無全感)
你地有無心水? ...

hi!各位媽咪,
最近我都係睇緊元朗 既村屋, 要地下連花園. Sunday睇中一個係大棠嘅單位, 業主開195. 個地產經紀比左大眾同富邦指定職員的電話給我,叫我估價. Monday,我專登唔搵他介紹的職員估價, 而walk-in入嗰兩間銀行估價,返嚟得150 & 160.唔到價. 所以今日我同個經紀講唔到價,最多比到170. 點知個經紀bi li ba la話我唔搵他指定的銀行職員估價, 梗係唔到價啦! 轉頭打比我話富邦估到價, 問我可唔可以加到180, 他好向業主還價. 我堅持最多170. 依加唔係我要加按, 估得越大越好. 喱個時世肯出多過銀行估價, 我睇無幾個. 你話個經紀係唔係唔夠中立. 我都要比佣架! 請各位媽咪比啲意見.

大宅

經紀當然想你開高d 價 啦 佣多d ma,
我之前 睇 一個單位 業主開128/連天台 (同屋"婉"成交價85/無天台)
我回 100, 地產經紀差d開口講xyz ... 我呀, 佢話差太遠, 叫我比 115 喎 最後佢連電話都無覆過我
現在好似係地產話幾多就幾多 激c

原帖由 Theomama 於 09-4-7 23:10 發表

hi!各位媽咪,
最近我都係睇緊元朗 既村屋, 要地下連花園. Sunday睇中一個係大棠嘅單位, 業主開195. 個地產經紀比左大眾同富邦指定職員的電話給我,叫我估價. Monday,我專登唔搵他介紹的職員估價, 而walk-in入嗰兩間 ...

子爵府

原帖由 Theomama 於 09-4-7 23:10 發表

hi!各位媽咪,
最近我都係睇緊元朗 既村屋, 要地下連花園. Sunday睇中一個係大棠嘅單位, 業主開195. 個地產經紀比左大眾同富邦指定職員的電話給我,叫我估價. Monday,我專登唔搵他介紹的職員估價, 而walk-in入嗰兩間 ...

大眾同富邦雖然估到價,但會唔會息口高 d 呢?
請問你大棠 $195 係屋苑嗎?幾年樓?
我睇過大棠新樓屋苑 2/F 連天台賣$200
南坑新樓 (5座式) 2/F 連天台賣$180
全部未同佢講價....
你 $195 買新樓仲好啦,不過最近個市真係升返 d

大宅

我好鍾意住村屋, 但係無唸過買村屋, 因為真係唔保值.....估價低, 首期高.....
所以我都係買市區樓收租, 然後自己KEEP住租村屋, 我收租夠哂我交租, 仲有剩幫補供樓.

首頁

尾頁

跳至