自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

worthy 發表於 18-8-8 17:12
回覆 lam133 的帖子

我一直都係咁, 夠涼就關冷氣, 見熱先開返, 諗住慳電. 點知C6話咁就最嘥電. 由熱到冷, ...

應該係咁...
平時部冷氣會無啦啦靜左 (夠冷mode) .... 過一陣我 feel 到有 d 熱, 跟住佢就會 "轟" 咁又著返.....(製冷 mode on) ....
大事化小, 小事化毛.........

子爵府

獨角馬 發表於 18-8-8 17:40
長開冷氣24小時會唔會爆炸
便利店D冷氣都長開 24小時㗎....

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

但明明無人又開住冷氣,不停咁run住 咁咪會不停排出熱空氣。唔係會令居住地區更熱更局咩?

已刪除用户

回覆樓主:

水晶宮

jasmineoj 發表於 18-8-8 17:57
便利店D冷氣都長開 24小時㗎....

係有人同冇人的分別, 我自己唔會囉, 報告點講都好, 我離開屋企一定息冷氣.

子爵府

howmuch 發表於 18-8-8 18:10
係有人同冇人的分別, 我自己唔會囉, 報告點講都好, 我離開屋企一定息冷氣.
...
我只係想講,便利店都 24 開,日日開,都無爆炸,所以應該係唔會爆炸

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

但我隔離座試過長開冷氣, 無人在家, 冷氣着火, 幸好只係工人帶少主在屋宛游水, 可以趕番屋企!!!

估唔到咁多人無安全意識!!!!!!!

用戶要求終止服務

回覆樓主

曾經有新聞 冷氣著火
所以出街都係熄冷氣啦

水晶宮

jasmineoj 發表於 18-8-8 18:18
我只係想講,便利店都 24 開,日日開,都無爆炸,所以應該係唔會爆炸

不能咁樣推論 唔會爆炸(有火警風險),
只能說明, 有風險, 便利店都會, 24 長開.
原因:
便利店有商業需要長開,
便利店24hrs 有人, 出事可馬上處理,
商業空調, 有定期檢查, 好多也是大廈中央空調, 有定期檢查,
便利店有足夠商業保險.

所以, 不是沒有風險, 只是便利店有準備去承擔風險.

大宅

開心吸收勳章

冷氣機個engine都要休息,否則部機好快玩完

寶石宮

2023年兔年勳章

EvaHui520 發表於 18-8-8 16:24
回覆 lam133 的帖子

"日本綜藝節目在一年前做了一個測試,看看是 24 小時不關冷氣,還是一開一關冷氣更加 ...

好有趣嘅硏究

首頁

尾頁

跳至