自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

ccjelly 發表於 18-8-15 22:02
而家最新情況,有多一個親人同我地去旅行啦
同埋4大1小齊齊去,齊齊番。
...
咁你同BB可以玩得HAPPY D啦

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

ccjelly 發表於 18-8-15 22:02
而家最新情況,有多一個親人同我地去旅行啦
同埋4大1小齊齊去,齊齊番。
...
提提你,沖繩規定6歲以下一定要坐carseat,你家人最好訂架大少少車,吾係4大人吾夠坐,及裝吾晒行李。

子爵府

回覆樓主

試過幾次帶BB自駕遊,2歲BB通常一上車,坐car seat, 開車十分八分鐘就瞓著,帶定d小玩具,或餅餅,坐車扭計氹吓就得

伯爵府

回覆樓主:

租車時要租埋baby carseat
酒店揀4人房,一來活動空間大啲,2來你沖涼時有人幫你睇住bb
揀親子酒店,會有bb床,bb車,微波爐用的烚奶瓶器,bb沐浴露借用,又會送尿片
行程安排方面,要佢地就你,去啲樂園,動物園,水族館等,適合小朋友。如去參觀景點,或水上活動,小朋友會悶啲囉!
要早啲返酒店比bb休息,咁佢地就少左夜生活了
總的來說,都係要人地兩公婆就你個bb,佢地係咪真係樂意?親戚都係咁話,免得去完返來大家唔開心。
會唔會就埋你老公,你地自己一家3口去?你老公識駕車嗎?沖繩要駕車帶bb去會方便些,否則就要跟團了。

大宅

月希 發表於 18-8-16 06:50
咁你同BB可以玩得HAPPY D啦

唔洗取消實在太好了!

大宅

Tabo63 發表於 18-8-16 07:19
提提你,沖繩規定6歲以下一定要坐carseat,你家人最好訂架大少少車,吾係4大人吾夠坐,及裝吾晒行李。
...

多謝你提醒

大宅

starcatcat 發表於 18-8-16 07:47
試過幾次帶BB自駕遊,2歲BB通常一上車,坐car seat, 開車十分八分鐘就瞓著,帶定d小玩具,或餅餅,坐車扭計 ...

好呀~知道了

大宅

tang0809 發表於 18-8-16 08:04
租車時要租埋baby carseat
酒店揀4人房,一來活動空間大啲,2來你沖涼時有人幫你睇住bb
揀親子酒店,會有bb ...

我覺得你講得好岩行程係要人地遷就BB,不過一開始係對方提議想帶我地去玩,既然係咁既話我覺得佢地一早預左,但去完會唔會後悔就唔知咯
一陣話以後唔洗旨意有下次

補充番少少,未計劃一齊去呢次旅行之前,親戚去過兩次沖繩,佢去完番黎已提過幾次要搵機會帶bb去元氣村;加上,佢地知得我同bb去時,都無話咁再約,我覺得佢地係樂意去。
咁大個人如果唔想去會出聲,因為親戚更加唔會怕唔好意思講。唔去就唔去!
就好似酒店方面,後來加入既親戚提議不如住兩間,佢地覺得唔好都馬上提出,所以佢地係唔想/唔鍾意就會大方講出來,無收收埋埋。

當然我好多謝佢地咁錫我同bb,為左bb搵左好多資料同景點,尋日仲買定野俾bb去旅行!

男爵府

ccjelly 發表於 18-8-8 21:36
家人(一對夫婦)原本打算帶我一家三口去沖繩,但老公話行唔開,想請大家幫手俾下意見,感激!

1.老公唔去 ...

如你有車牌就ok

伯爵府

ccjelly 發表於 18-8-16 08:51

咁就好了,玩得開心啲
可以參考我的提議,因我剛在暑假去完親子遊

大宅

ddbb0099 發表於 18-8-16 08:59
如你有車牌就ok

我無呀

大宅

tang0809 發表於 18-8-16 09:07
咁就好了,玩得開心啲
可以參考我的提議,因我剛在暑假去完親子遊
...

多謝你提議

其實我真係覺得好感激呢三位親戚!
特別係一開始話同我地去旅行兩位,當初我地計劃兩公婆加我一家三口去旅行其實好耐前想7月去,佢地仲話你地想去邊就去邊,到揀左沖繩又爆麻疹,諗住轉地方,跟住話改期改到9月,到我老公話去唔到,佢地都無話取消不特止,當中我有提出不如算啦,唔好意思既(要你地就我)
佢同我講:「唔係唔好意思!一家人唔洗講唔好意思!大家一齊去玩去輕鬆下之嘛!我地係鍾意同bb去玩,同埋如果我唔想去,你死纏話要我去,呢d先叫唔好意思!」
佢呢番說話我真係好深刻印象........

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

ccjelly 發表於 18-8-16 09:18
多謝你提議

其實我真係覺得好感激呢三位親戚!

珍惜,車出車入

男爵府

回覆樓主

仲有兩個大人幫手怕咩吖,自己帶B去啦。自己一個人湊最麻煩都係當自己行開行埋無人睇bb,妳有兩個大人幫下眼,一定無問題啦。

大宅

1928mickey 發表於 18-8-16 09:45
珍惜,車出車入

大宅

滑蛋河 發表於 18-8-16 09:49
仲有兩個大人幫手怕咩吖,自己帶B去啦。自己一個人湊最麻煩都係當自己行開行埋無人睇bb,妳有兩個大人幫下 ...

係呀

首頁

尾頁

跳至