自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

bosch 發表於 18-8-9 18:37
我都係用教,買頭三套睇下學成點。 入面有中,英同國語拼音,大仔自識佢既母語拼音後就偷雞睇國語拼音果行 ...

你係第三個 jm 推介,聽你介紹,好似唔錯

其實我都只係要求佢識聽同講,識睇就更好,寫就無咩期望,始終暫時無機會用到

珍珠宮

回覆樓主

睇你係想求其佢識就算,定想佢有某個程度
我係一開始就想佢考 GCSE
所以我係迫我仔去返中文學校,喊住做功課,堅持 8 年,風雨不改,我仔今年終於同我講左一句,佢話中文好有用
我嘅堅持終於有收成了

水晶宮

bosch 發表於 18-8-9 18:42
我而家可以做係講多d 廣東話,起碼keep 到同你簡單溝通到先。我大仔開始大,我對住佢開始講多左更生活化既 ...

我地屋企堅持講廣東話,不過佢呢輪開始唔鍾意講
我自己暫時係屋企教佢廣東話同普通話,寫字都有練習,入面有埋筆順,所以暫時都還可以。
其實我唔介意佢識簡體,不過我想佢學下繁體先。如果先學簡體,再學繁體,我估佢唔會想學

水晶宮

sasa@uk 發表於 18-8-9 19:09
睇你係想求其佢識就算,定想佢有某個程度
我係一開始就想佢考 GCSE
所以我係迫我仔去返中文學校,喊住做功 ...

恭喜你的堅持終於有成果
我要求比較低,可以溝通到,識睇簡單的字,我已經收貨

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bluetulip 發表於 18-8-9 19:02
我一個禮拜比佢學幾個字,寫就隔日比佢練下,我都無chur 佢,同佢睇下中文書,佢識幾個字就好開心,有個推 ...

係呀,我姊話盡量引起佢興趣同讚佢多啲,俾佢當遊戲咁,有時佢同我講視像時會話俾我知佢又識多個中文字,但重未識寫,咁我咪讚吓佢囉,佢好開心㗎。

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bluetulip 發表於 18-8-9 19:04
好耐無見

我都係剛剛開始教,仲未嘔血,遲 d 唔知

係啊,呢排CD Rom多

我係同佢講廣東話呀,但一上小學廣東話就急速退步
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

細個陣還好,可以迫下小朋友做簡單中文練習,返中文學校,但到大D就好難,佢本身有工課,加上中文好難寫。。。

所以我女只係識講識聽廣東話,認到幾個中文字

珍珠宮

我愛Corina 發表於 18-8-9 12:32
我小朋友識聽同講,但學唔到寫同睇

買套漫畫(ex: 叮噹) (吸引佢睇) 得唔得?

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

BBgaga 發表於 18-8-9 12:47
我親戚個女,自細跟呀媽追中港台劇,到小學四年班那年暑假 自發要學中文,從此一發不可收拾,現在入大學, ...

哈哈

水晶宮

goosema 發表於 18-8-9 20:01
係啊,呢排CD Rom多

我係同佢講廣東話呀,但一上小學廣東話就急速退步

我嗰個都係,佢同我講英文我唔會睬佢
唔堅持真係好快就唔識講

水晶宮

stkyo 發表於 18-8-9 20:11
細個陣還好,可以迫下小朋友做簡單中文練習,返中文學校,但到大D就好難,佢本身有工課,加上中文好難寫。 ...

比起英文,中文係好難寫,好難記,所以我都唔會迫得佢太緊,只希望 keep 住唔好連講同聽都有困難

水晶宮

Ashleycorina 發表於 18-8-9 16:55
我細個都好唔鍾意去,因為好悶又教得悶。
你邊個國家?
我姐响英國,佢話有中文教會,小朋友返去玩,有wee ...

我係紐西蘭,我地無宗教信仰,所以無去教會聚會

珍珠宮

starrymama 發表於 18-8-9 14:05
如果大左有可能返中國做嘢, 一定要識睇寫講聽中文.
世界唔同左了

唔只返中國做嘢先要普通話,有啲行業係識中文有優勢。

珍珠宮

回覆樓主:

通常吸引佢哋係卡通片或劇集。親戚仔女都係ABC, 細個時,經常開住TvB8台,自己只同細路講廣東話,細路講英文都當聽唔倒,久而久之,佢哋都聽懂中文同講(雖然唔識寫)

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bluetulip 發表於 18-8-10 07:09
我嗰個都係,佢同我講英文我唔會睬佢
唔堅持真係好快就唔識講

係呀!通常我會叫佢用廣東話講,講唔到先用英文,再自己用廣東話同佢講一次,又叫佢跟我講一次
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我親戚個女,自細跟呀媽追中港台劇,到小學四年班那年暑假 自發要學中文,從此一發不可收拾,現在入大學, ...

好方法

水晶宮

olkan 發表於 18-8-10 08:44
唔只返中國做嘢先要普通話,有啲行業係識中文有優勢。

“唔只返中國做嘢先要普通話,有啲行業係識中文有優勢。”

好想知道咩行業在外國識中文係優勢啊 導遊?廚師?

翡翠宮

珍珠宮

BBgaga 發表於 18-8-10 16:01
“唔只返中國做嘢先要普通話,有啲行業係識中文有優勢。”

好想知道咩行業在外國識中文係優勢啊 ...

貿易,同中國有生意往來,文化交流等....
有啲外國人特登返中國讀書,學中文識寫同講。
睇節目,有啲連古詩同歷史都識。

大宅

家長一個剩係講中文,
一個剩係講英文?

首頁

尾頁

跳至