烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

回覆 rose-mag 的帖子

哇,有埋图,好劲呀! 要多d黎学野至得。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Nancy20090615 發表於 18-8-11 20:19

哇,有埋图,好劲呀! 要多d黎学野至得。

有時都唔記得影相架,不過成品就一定會影下嘅,
我自己有做記錄,咁至可以知道點改進嘛。
歡迎多D嚟呢版坐下傾下。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

rose-mag 發表於 18-8-10 13:44
外母煮蒸雞俾女婿食,仲有三碟菜,平衡番。

不要從別人的嘴裡去認識我

複式洋房

rose-mag 發表於 18-8-10 13:40
老公生日,唔打算出去食,我要返工,所以早一晚醃定肉排,第晚放工焗。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

回覆樓主

米通好特別,未食過

瑪瑙宮

thanks. 如果用雪藏腩肉,係咪都要咁出水呢?

象牙宮

rose-mag 發表於 18-8-10 13:40
老公生日,唔打算出去食,我要返工,所以早一晚醃定肉排,第晚放工焗。
用凍肉排? 
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

rose-mag 發表於 18-8-10 13:42
米通加咗nutella, 唔太甜又好味

米通係咪牛油加綿花糖加榛子醬加米通??

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Nancy20090615 發表於 18-8-12 00:58

thanks. 如果用雪藏腩肉,係咪都要咁出水呢?

雪藏我都會汆水,去緊D油同污衊物,唔好滾水放肉,要凍水齊水放,咁D污衊物就會到水滾時逼晒出嚟。

王國長老

333s 發表於 18-8-12 02:13
用凍肉排? 

我多數用新鮮嘅,雪藏就汆水時加少少酒去肉酥味。

333s    發表於 18-8-13 20:40

王國長老

hoichingching 發表於 18-8-12 05:21
米通係咪牛油加綿花糖加榛子醬加米通??

Yes, 唔加牛油都得架,不過冇咁易整,同埋埋得冇咁順。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

瑪瑙宮

r三se-mag 發表於 18-8-13 00:36
雪藏我都會汆水,去緊D油同污衊物,唔好滾水放肉,要凍水齊水放,咁D污衊物就會到水滾時逼晒出嚟。
...

原耒雪肉出水要落酒,thanks.

別墅

肉排好吸引

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

琥珀宮

Yummy

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至