自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

ikokam 發表於 18-8-10 16:07
寫呢篇文純發洩 希望有同路過敏/荷爾蒙失調 的人互相鼓勵。

我先廿幾歲,但皮膚非常差 長年喜歡用護膚品, ...

有冇嘗試去睇中醫?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

La Roche-Posay 係俾敏感皮膚用嘅,我用咗之後濕疹都出少咗,你可以睇下啱唔啱用。

不過你有內在問題 - 荷爾蒙失調,可能搞好呢個先有改善。

珊瑚宮

ikokam 發表於 18-8-10 17:12
我過敏左好多種....幾個月前睇左醫生話我,荷爾蒙失調+誘發左我天生就有既濕疹....一齊係面上
...

我諗你未到100%爛面, 未到爆瘡爆到連眼皮都生瘡掛。
自己放開心情, 壓力都影響荷爾蒙。
就算皮膚唔好, 都唔係代表人生一切。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

cbeyond 發表於 18-8-10 17:23

我諗你未到100%爛面, 未到爆瘡爆到連眼皮都生瘡掛。

多謝你的鼓勵.....每日都已經好努力令自己控制情緒.....只係想講出來發洩..唔洗屈住屈住

珊瑚宮

ikokam 發表於 18-8-10 18:03
多謝你的鼓勵.....每日都已經好努力令自己控制情緒.....只係想講出來發洩..唔洗屈住屈住
...

放開心情, 有時間同朋友吹吹水, 分散吓注意力。
俾d時間, 會好的

子爵府

ikokam 發表於 18-8-10 16:15
平時唔用會感覺好乾, 如果落完妝唔用更加乾

試下 nuskxx, 睇下有冇朋友做, d 產品唔錯。

複式洋房

回覆樓主:

我都係敏感皮膚,一轉天氣,濕度變化大及轉護膚品就會面紅同出濕疹,依家轉咗用自己整嘅手工皂同保濕膏後問題無晒,連鼻上嗰啲黑頭都清咗好多,我已1年無出街做facial亦無再用護膚品同一齊化學品

珍珠宮

Lihoma 發表於 18-8-10 17:22
La Roche-Posay 係俾敏感皮膚用嘅,我用咗之後濕疹都出少咗,你可以睇下啱唔啱用。

不過你有內在問題 - 荷 ...

請問那裏買

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

唔好成日照鏡,無視面上嘅問題,你成日望住佢只會更憂心,要每日搵啲嘢開心下,心情好皮膚都會好好多

youtube 有個女仔之前又係爛晒面咁滯,佢咩都試勻後好氣餒索性唔理啲皮膚,每日只係清水洗面,點知置儲死地而後生,皮膚逐漸好返,而家係白滑到見唔到毛孔咁滯,睇到佢前後對比,佢個 case好激勵人

水晶宮

回覆樓主:

試下用Fancl, 無添加

我香料同chemical敏感,我以前都係剩係用到fancl, 我用親大牌子都敏感, 因為全部都有加香味

珍珠宮

回覆樓主:

試下避孕丸
加唔好化妝
只渣天然成份保濕
我見有朋友上網話
有d自製
少防腐劑

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

healthymimi 發表於 18-8-11 05:06
請問那裏買

萬寧和屈臣氏有,另外見過永安和sogo有專櫃。我自己就鍾意去專櫃買,因為有人俾我問。

珍珠宮

回覆樓主

食維他命b c. 加強返d抵抗力先。 我面部都係易敏感既人。盡量用gel mask。純補濕。

珍珠宮

ikokam 發表於 18-8-10 17:12
我過敏左好多種....幾個月前睇左醫生話我,荷爾蒙失調+誘發左我天生就有既濕疹....一齊係面上
...

你生瘡暗粒可能毛孔塞。加上內乾。你一定要出去比人針清丫。自己愈攪愈大鑊。

水晶宮

回覆樓主:

首先確定你係咩皮膚問題
2.唔建議你化妝,不過你返工加皮膚差好難唔化,一係用礦物粉,我都試過一段幾長時間皮膚有達紅,總之我經驗係唔好化妝,其次係我磨苦瓜汁敷面,真係幾好架,1日2,3次,之前我試過塊面爆到...真係唔帶口罩出街唔得!呢個係我其中一個方法,我仲會打苦瓜雪梨汁飲(這個比較涼,如果你身體虛就唔好試)
我現在經常唔化妝都可以出街,其實我都放棄份工去搞塊面架,所以我都明皮膚好影響心情。

子爵府

回覆樓主

我都試過敏感+出瘡。我搽左一段時間娥羅納英,忍手唔化妝(大約2-3個月),好番之後只Keep 住用Fancl。

珍珠宮

ikokam 發表於 18-8-10 16:07
寫呢篇文純發洩 希望有同路過敏/荷爾蒙失調 的人互相鼓勵。

我先廿幾歲,但皮膚非常差 長年喜歡用護膚品, ...

其實,你知道問題根源=>護膚品化粧品,壓力。係咪應該由根本入手,唔好用化粧品,用天然自製護膚品,放開心情呢。

化粧品真係對皮膚唔好,可以就晤好用啦,俾皮膚休息吓。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至